dolenjska

FOTO: Na Hribu pri Hinjah so pele kose

26.7.2014 | 20:00 | J. A.

Gospodinje so lepo skrbele za kosce in druge delavce. (Foto: J. A.)

Gospodinje so lepo skrbele za kosce in druge delavce. (Foto: J. A.)

Stanislav Robida je pokazal, kako se kleplje koso. (Foto: J. A.)

Stanislav Robida je pokazal, kako se kleplje koso. (Foto: J. A.)

Hrib pri Hinjah - Krajani Hinj so danes združili prijetno druženje s koristnim delom in pokosili brežino pod pokopališčem na Hribu pri Hinjah. Sprva je bil dogodek mišljen kot neke vrste tekmovanje v košnji na star način, a ko se je zgodaj zjutraj ducat koscev lotilo dela, med njimi je bila tudi predstavnica nežnejšega spola Jožica Jaklič, so ugotovili, da bodo v boju z zelo zaraščenim terenom uspešni le v primeru, če bodo prav vsi dali od sebe zadnji atom energije. Tako na koncu ni bilo pomembno, kdo je bil prvi, zmagovalci so bili prav vsi, pa ne le kosci, tudi grabljice pa možje, ki so trdovratno grmovje rezali s škarjami, in tisti, ki so seno nalagali na voz in ga odvažali.

Seveda ne bi bili tako uspešni pri urejanju približno pol hektarja velikega travnika, ki je v lasti tukajšnje župnije in žužemberške občine, če se ne bi že zjutraj podprli s tradicionalnim kmečkim zajtrkom, torej z žganci, zeljem in belo kavo, in če za delavce ne bi skrbele gospodinje, ki so jim ves čas pridno nosile pijačo in prigrizke.

To je bil res pravi praznik hinjske krajevne skupnosti.

‹ nazaj

Galerija (23)

Hinje001
Hinje002
Hinje003
Hinje004
Hinje005
Jožica Jaklič
Hinje007
Hinje008
Hinje009
Hinje010
Hinje011
Hinje012
Hinje013
Hinje014
Hinje015
Hinje016
Hinje017
Hinje018
Hinje019
Hinje020
Hinje021
Stanislav Robida je pokazal, kako se po hinjsko kleplje koso.
Hinje023

Komentarji (3)

27.7.2014Ocenimicka 
Pohvala vsem, ki ste čistili. Ste dokaz, da se s skupnimi močmi da narediti veliko. Še veliko takšnih del je v Sloveniji. Kako lepo bi lahko bilo, če bi se ljudje potrudili. Svetujem Slovenskim železnicam, da očistijo in pokosijo vsaj ob tistih progah, na katerih vozijo vlaki s potniki.
27.7.2014Oceniincam 
Pohvalno.Lepo je tudi videti,da so sodelovale vse generacije.
28.7.2014Ocenikosec 
Tako zanemarjen in zaraščen teren že dolgo nisem videl. Le kakšni so to gospodarji, da imajo tako. Malico so si pošteno zaslužili. Če bomo imeli tako odnos do okolja bodo kmalu rasle grmade do hiš. Sicer pa se podeželje prazni in čez nekaj let ne bo nikogar, ki bi to še znal pokositi na roke.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava