dolenjska

Sanirali plazenje pod cesto na Brezovici

28.7.2014 | 08:55

Oporni zid

Oporni zid

Dokončana sanacija

Dokončana sanacija

Januarski plaz

Januarski plaz

Brezovica pri Trebelnem - Konec minulega tedna je bila končana sanacija januarskega plazu v zaselku Kremen v naselju Brezovica pri Trebelnem. Promet, ki je bil pred sanacijo na tem odseku dovoljen le za osebna vozila, je zdaj spet stekel za ves promet

Pogodbena vrednost del znaša 32 tisoč evrov, za sanacijo pa je z lastnimi sredstvi poskrbela občina Mokronog-Trebelno.

Za zagotovitev stabilnosti ceste, so na brežini, kakih približno osem metrov pod nivojem ceste, naredili izkop, kamor so potem postavili oporni zid, dolg približno 30 metrov in visok od 3,75 do 4,65 metra. Temelj in robni venec sta armirano betonska, zložba pa je iz kamna in betona. Uredili so tudi odvodjavanje. Dela je izvedel GI Zakrajšek s podizvajalcem.

"Veseli smo, da je bila sanacija končana v pogodbenem roku. Z opornim zidom smo zagotovili stabilnost zemljine in preprečili mmorebitne poškodbe cestišča. Hkrati pa smo poskrbeli za večjo varnost udeležencev v prometu na tem odseku," pravi višji svetovalec za komunalno in cestno infrastrukturo Vlado Vidakovič.

Župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver pa ob tem razočarano dodaja: "Žal je to edina investicija na cestnem področju v naši občini v letošnjem letu. Za redno vzdrževanje občinskih cest skrbi občina sama, država pa na podlagi 23. člena Zakona o financiranju občin sofinancira investicije na tem področju. Tako je bilo do sedaj. V letošnjem letu pa tega denarja zaradi splošne finančne krize od države ne bomo prejeli. Žal."

Vzdrževalec občinskih cest je prve poškodbe bankine na cesti Brezovica-Gorenje Zabukovje opazil januarja, nekaj dni kasneje se je sprožil plaz pod cesto. Takoj naslednji dan je območje pregledal geolog. Na podlagi njegovega poročila je občina naročila in pridobila projekt za izvedbo del, ki so se začela sredi junija in zaključila prejšnji teden. Že pred začetkom del pa so pristojne službe na nasprotno stran ceste prestavile drog elektronapeljave in optični kabel.

.

Zvočni zapisi

Višji svetovalec na mokronoški občini Vlado Vidakovič o sanaciji plazu Kremen

Župan Anton Maver o sofinanciranju investicij

‹ nazaj

Galerija (7)

Oporni zid pod cesto skozi zaselek Kremen, julij 2014
Oporni zid pod cesto skozi zaselek Kremen, julij  2014
Plaz v zaselku Kremen, januar 2014
Plaz v zaselku Kremen, januar 2014
Plaz v zaselku Kremen, sanacija, julij 2014
Plaz v zaselku Kremen, sanacija, julij 2014
Plaz v zaselku Kremen, urejeno, julij 2014

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava