avto moto

Opravili s Slovaki, Žagar tesno s Čondo

29.7.2014 | 08:35 | Mitja Pungarčič

Slovenci so slavili na Slovaškem (Foto: Speedway klub Žarnovice)

Slovenci so slavili na Slovaškem (Foto: Speedway klub Žarnovice)

Žarnovice, Goričan - Minuli vikend so posavski speedway vozniki nastopili na dveh dirkah. V soboto je slovenska ekipa v sestavi Čonda, Bot (ST Lendava), Ivačič, Kovačič (AMD Krško), Pečnik (AMTK Ljubljana) na ekipni dirki ligaškega sistema premagala domačo ekipo Slovaške s 26 proti 21, v Goričanu pa je na tretji dirki skupnega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške že tretjič letos Žagar, tokrat le za las pred Čondo in domačinom Pavlicem, v finalu pa je bil še Gregorič.

Dirka na v Žarnovicah na Slovaškem je bila po osmih vožnjah sicer prekinjena zaradi dežja, a je bila kljub temu regularna, saj je bilo odpeljanih več kot polovica voženj. Najboljši posameznik dirke in naše ekipe je bil Čonda brez izgubljene vožnje.

S sposojenim motorjem

Slovenska ekipa je tekmovala pod mentorstvom Milana Praznika (AMD Krško), v zadnjem trenutku pa je Štojsa zaradi obveznosti zasebne narave v postavi zamenjal Čonda. Ta je imel kar nekaj težav, saj ob kroničnem pomanjkanju finančnih sredstev imel na razpolago več kot enega motorja, a je ob posredovanju vodje ekipe Praznika za dirko v Žarnovicah dobil na test agregat priznanega poljskega tunerja Rampale, ki se je izkazal za odličnega.

Čonda je v vseh svojih štirih vožnjah prepričljivo opravil s konkurenti in bil s tem ne samo najboljši mož naše ekipe temveč tudi najboljši posameznik dirke. Za zmago Slovenije sta svoje delo dobro opravila še voznika AMD Krško Ivačič in Kovačič. Oba sta prispevala po pet točk. Kovačič je v svojih štirih nastopih zabeležil eno zmago, dve tretji mesti in le enkrat ostal brez točk. Ivačič je v treh nastopih najprej doživel diskvalifikacijo zaradi dotika štartne vrvice, a se je v nadaljevanju z zmago in drugim mestom oddolžil za napako.

Ljubljančan Pečnik je prav tako vknjižil eno zmago, v svojem drugem nastopu je ostal brez točk, v tretjem pa vknjižil še eno tretje mesto. Brez točk a z okvaro motorja pa je v svojih dveh nastopih ostal še en voznik ST Lendava Dalibor Bot.

V ekipi Slovaške sta največ prispevala Martin Govenda 7 in Martin Malek 6 točk. Po osmi vožnji je bila dirka zaradi krajšega vendar hudega naliva prekinjena. Ker je bilo odpeljanih več kot polovica voženj (8 od 14), so tako obveljali trenutni rezultati. Po razglasitvi rezultatov so se naši fantje odpravili proti hrvaškemu Goričanu, kjer jih je naslednji dan čakal dirka skupnega državnega prvenstva.

Po okusu Gregoriča

Na tej tretji letošnji dirki v Goričanu so gledalci lahko uživali v dobrih bojih. V rednem delu dirke je Ljubljančan Maks Gregorič letos prvič pokazal vožnje izpred parih let in pozitivno presenetil. Za poznavalce je bilo to presenečenje sicer manjše, saj za Gregoriča velja, da se zelo dobro znajde na trše pripravljenih stezah, kot na mehkejših. In tokrat je bila steza po okusu Gregoriča, ki je imel cel večer odlične štarte, edina dva, ki mu nista uspela, sta bila v njegovi prvi vožnji, ko sta ga premagala Žagar in Voldrih, ter v zadnji finalni, enaindvajseti vožnji.

Od posavskih voznikov se je tudi tokrat najbolje znašel Aleksander Čonda, ki sicer že drugo leto zastopa barve ST Lendava. Ob odličnem končnem drugem mestu, ko je v finali vožnji vodil vse od štarta do polovice zadnjega kroga, ko je Žagarju ob nenehnih napadih končno uspelo unovčiti prednost svojega motorja in na izhodu iz prvega zavoja zapeljati na notranjo stran ob bok Čondi ter mu s tem preprečiti vhod v zadnji zavoj po najhitrejši liniji, velja pripomniti, da je to odlično borbo za zmago Čonda prikazal na rezervnem in že zelo »utrujenem« motorju. Po sobotni dirki je moral namreč vrniti agregat, ki ga je testiral na dirki v Žarnovicah, in na potezi so sedaj morebitni sponzorji.

Da še nekoliko bolje natančno prikažemo stanje, povejmo, da je bil poleg klubskih sotekmovalcev Daliborja Bota in Ladislava Vide v parku voznikov edini z samo enim motorjem. S svojim nastopom in rezultatom je zopet dokazal svoje nesporne vozniške sposobnosti, vendar se postavlja vprašanje, kako bo ob kroničnem pomanjkanju finančnih sredstev sploh zaključil sezono.

Kot smo uspeli izvedeti je zaradi pomanjkanja klubskega denarja, kot tudi sponzorskega, pod vprašajem celo nadaljevanje obetavne kariere. Se pa s podobnimi finančnimi težavami ukvarjajo tudi preostali slovenski in posavski vozniki.

Od preostalih tekmovalcev sta nekoliko razočarala predvsem domačina Jurica Pavlic in Ljubljančan Voldrih. Prvi je na domačem terenu v rednem delu uspele premagati Čondo in Žagarja, a je nepričakovano utrpel poraz v vožnji z Gregoričem. V finalni vožnji pa je ob slabem štartu tako bil boj le za tretje mesto, ki ga je osvojil s precejšnjo težavo.

Ljubljančan Vodrih si tokrat na trši stezi ni uspel priboriti finala. Zbral je enako število točk kot Čonda, vendar ga je slednji premagal v medsebojnem dvoboju in si s tem zagotovil finale. Za poznavalce sicer peto mesto tokrat ni bilo tako veliko presenečenje, saj sta s klubskim sotekmovalcem Gregoričem precej različna po tehniki vožnje in na trših stezah, kot je bila včeraj v Goričanu, je praviloma boljši Gregorič, na mehkejših ali bolj luknjastih, pa je slika obratna.

Ivačič dviga formo

Od preostalih posavskih voznikov, članov AMD Krško, sta dirko solidno odpeljala Denis Štojs in Matic Ivačič. Prvi je z desetimi točkami tokrat pristal na šestem mestu, Ivačič pa je zaključil dirko kot osmi. Precej težav so Štojsu povzročali motorji, ki niso hoteli delovali, kot bi morali, Ivačič pa je pokazal precej dobre in borbene vožnje. Nekoliko ga le še pestijo štarti, a kot kaže, se mladenič počasi vrača na stara pota, njegovi navijači in privrženci pa lahko upajo, da bo ob dobrem in predanem delu do konca sezone napredoval do nivoja, kjer je že bil. Na žalost pa zanj in Štojsa velja enako kot za Čondo, torej kronično pomanjkanje financ in s tem tudi pogojev za relativno normalno delovanje.

Od preostalih Posavcev je na dirki nastopil še najmlajši od voznikov AMD Krško Žiga Kovačič, ki je tokrat odpeljal eno svojih slabših letošnjih dirk. Vknjižil je le 5 točk in s tem skromno enajsto mesto. Očitno je bilo, da vozi pod precejšnjim pritiskom in da so dobri rezultati v prvi polovici sezone postali zanj precejšnje breme. Vsekakor tega slabšega rezultata ne gre jemati preveč tragično, saj ima mladi Kovačič pri svojih rosnih šestnajstih letih v prihodnosti ob zavzetem in dobrem delu še precej svetlo prihodnost. Predvsem pa je pomembno, da si sedaj v poletni pavzi nekoliko psihično spočije in kondicijsko pripravi na jesenski del. K sreči ima prav on med vsemi posavskimi dirkači po zaslugi staršev najbolje urejene pogoje, ki jih lahko označimo celo za odlične. Torej je potrebno fanta le dobro usmerjati, vse ostalo pa bo prišlo v naslednjih dirkah in sezonah.

Tekmovalce sedaj čaka nekaj tedenski premor, nekatere med njimi pa tudi kakšna pozivna dirka. Sezona se bo nadaljevala 22. avgusta, ko bo na sporedu prestavljena pokalna dirka parov v Lendavi.

‹ nazaj

Galerija (1)

Rezultati dirke v Goričanu

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava