dolenjska

Z Bršljinom ne bosta več dvojčici

29.7.2014 | 10:20 | Boris Blaić

Prva celovita prenova šole po letu 1971 vredna dober milijon evrov — Fasada, okna, vrata, radiatorji — Lesen zunanji opaž bo zamenjal zidani

Izolacijo bo dobilo tudi podstrešje, pri tem pa morajo zgraditi tudi nove strope.

Izolacijo bo dobilo tudi podstrešje, pri tem pa morajo zgraditi tudi nove strope.

Novo mesto - Čeprav je šolski zvonec že nekaj časa tiho, je na osnovni šoli Grm to poletje živahno. Takoj po koncu pouka so namreč stekla dela za energetsko sanacijo šole. Projekt je vreden skoraj 1,1 milijona evrov, občina pa je kot lastnica šole na razpisu ministrstva za šolstvo in šport pridobila nekaj manj kot 700 tisočakov nepovratnih sredstev.

Kot je povedala ravnateljica grmske šole Sonja Simčič, so se obnove sprva nameravali lotiti že lani, a je ministrstvo tik pred zdajci preklicalo sklep o sofinanciranju, zato je projekt za nekaj časa pristal na stranskem tiru. No, na lanskem razpisu je občini vendarle uspelo, maja letos je bila podpisana pogodba o sofinanciranju, na razpisu za izvedbo del pa je bil nato izbran novomeški Malkom.

Energetska sanacija, ki je sploh prva večja prenova šole po njeni otvoritvi leta 1971, zajema izolacijo zunanjih sten (16 cm) in podstrešja, ki bo tako dobilo nov strop, zamenjali bodo vsa okna in dozidali parapete, nova bodo vsa zunanja vrata ter približno tretjina radiatorjev (toliko je še starih). Zaključek del je predviden 22. avgusta, zato izvajalci zelo hitijo, ravnateljica pa ima za njihovo delo le pohvalne besede.

Zaradi zamenjave lesenih parapetov (del stene pod oknom) z zidanimi bo šola nekoliko spremenila zunanjo podobo, saj ne bo imela več značilnih lesenih zunanjih opažev. Njena šola dvojčica, Bršljin, je le-te ob podobni energetski sanaciji obdržala, na Grmu pa so se za zidane parapete odločili predvsem zaradi lažjega vzdrževanja v prihodnosti.

Poleg projekta energetske sanacije bodo na šoli »na svojo roko« oz. z lastnimi sredstvi v času poletnih počitnic postorili še marsikaj. Za sanacijo električne napeljave v učilnicah in nove luči bodo odšteli 17.000 evrov, v nekaterih kletnih prostorih bodo zamenjali keramične ploščice (6.000 evrov), novih bo nekaj notranjih vrat, največji zalogaj pa bo zamenjava strešne kritine nad učilnicami pritličja (27.000 evrov), ki je zaradi takih in drugačnih razlogov izpadla iz popisa del projekta energetske sanacije.

Za naprej, pravi Sonja Simčič, šolo čaka zamenjava azbestne strehe na telovadnici (druga kritina je po večini že zamenjana). »Mestna občina je obljubila, da bo sredstva za to namenila v proračunu za prihodnje leto. Bomo videli. Še prej pa nas čaka tudi izolacija tlakov na hodnikih šole. To smo sicer nameravali opraviti že letos, a zaradi tehničnih zahtev posega (sušenje tlakov, op. a.) tega ne moremo izvesti med energetsko sanacijo, ko imamo polno šolo delavcev,« je še povedala.

Članek je bil objavljen 24. julija v 30. številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava