kočevsko-ribniško

Riko Ribnica z novim lastnikom okrepil prodajo

29.7.2014 | 11:30 | STA/B. B.

Foto: spletna stran Riko Ribnica

Foto: spletna stran Riko Ribnica

Ribnica - V Riku Ribnica, kjer se je zaradi teže snega februarja lani vdala streha proizvodne hale, so kljub izgubi glavnine proizvodnih prostorov lani poslovali z dobičkom. Njihova proizvodnja od novembra lani poteka v novi hali, za katero so namenili približno milijon evrov. Družba pa je ob polletju prodala za skoraj tretjino več kot v enakem obdobju lani.

Direktor Rika Ribnica, podjetja, ki izdeluje cestno in mehanizacijo za čiščenje ter vzdrževanje cestnih in obcestnih površin, Janez Šilc je za STA povedal, da so naložbo v novo in posodobljeno proizvodno halo plačali z lastnim denarjem, v družbi pa končujejo gradnjo nove upravne stavbe. Ta jih bo stala približno pol milijona evrov, v nove prostore -  uprava po lanski nesreči deluje v najetih - pa se bodo vselili konec septembra.

Glede poslovanja je pojasnil, da so kljub občutno manjši prodaji preteklo leto končali z 78.000 evri dobička, ob letošnjem polletju pa je njihova prodaja glede na primerljivo lansko obdobje zrasla za približno tretjino.

Prodali so za 1,6 milijona evrov izdelkov in hkrati zabeležili 90.000 evrov kosmatega dobička, medtem ko so v primerljivem lanskem obdobju poslovali negativno.

Do konca leta načrtujejo prodajo v višini 5,7 milijona evrov in kosmati dobiček v znesku približno 400.000 evrov. Pri poslovanju družbe je namreč zaradi sezonske uporabe njihovih izdelkov odločilno zadnje četrtletje, v katerem navadno prodajo približno dve petini svoje letne proizvodnje, je dodal direktor.

Družba, ki je morala ob lanski nesreči odpustiti vse zaposlene za določen čas, je ob letošnjem polletju redno zaposlovala nekaj manj kot 40 ljudi. Letos so na novo zaposlili pet ljudi, do konca leta pa načrtujejo še dve do tri nove stalne zaposlitve v proizvodnji.

Riko Ribnica sicer tri petine svojih izdelkov proda na domačem trgu, 30 odstotkov jih izvozi v države Evropske unije in preostalo desetino na trge nekdanje Jugoslavije ter v druge evropske države.

Družba ima od septembra lani novega lastnika. Deleža Petra Gradišarja in Lucije Gradišar Arko je kupil Alojz Slanc oz. njegovo podjetje SBS trgovina iz Škofljice, ki je sicer pomemben del skupine Topdom.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava