gospodarstvo

Podpisali pogodbo za dobavo mrežnih transformatorjev

29.7.2014 | 14:30 | STA

HE Brežice bo peta v verigi šestih elektrarn na spodnji Savi z največjo močjo 46 MW (Slioka: HESS)

HE Brežice bo peta v verigi šestih elektrarn na spodnji Savi z največjo močjo 46 MW (Slioka: HESS)

Brežice/Ljubljana - Družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) in ljubljansko podjetje C&G sta pred dnevi podpisala pogodbo za dobavo rezervnega mrežnega transformatorja in mrežnega transformatorja za Hidroelektrarno (HE) Brežice. Njuna vrednost brez davka na dodano vrednost znaša nekaj več kot 1,4 milijona evrov.

Iz HESS so sporočili, da bodo rezervni in prevezljivi mrežni transformator uporabili v primeru okvare katerega izmed mrežnih transformatorjev v spodnjesavskih hidroelektrarnah Boštanj, Arto-Blanca, Krško, Brežice in Mokrice ter v HE Vrhovo.

Rezervni transformator, ki ga bodo skladiščili v HE Arto-Blanca, je takšnih dimenzij, da ga bodo lahko uporabili v vseh navedenih elektrarnah spodnjesavske verige, so dodali.

Drugi mrežni transformator z močjo 65 megavatov pa je namenjen vgradnji v HE Brežice in bo zadostoval za obratovanje vseh njenih treh agregatov.

Razpisno dokumentacijo in postopek oddaje javnega naročila je vodilo podjetje HSE Invest, dobavo navedenih transformatorjev pa bo družba C&G izvedla s svojim slovenskim podizvajalcem Kolektorjem Etro, so še sporočili iz HESS.

HE Brežice so začeli graditi marca, tok Save na njenem območju pa so v začetku junija preusmerili v novo zgrajeni obtočni kanal. V okviru pripravljalnih del v strugi preusmerjene reke že kopljejo gradbeno jamo, v kateri bo stala njena jezovna stavba s prelivnimi polji.

Brežiško elektrarno nameravajo zgraditi do jeseni 2017, ključna gradbena dela, ki se bodo začela prihodnje leto, pa naj bi v štirih petinah končali do konca prihodnjega leta. Gradbeniki bodo sicer s svojim deli začeli novembra letos in jih končali do julija 2017.

Celotna naložba HE Brežice, četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, naj bi brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov. Od teh naložba v njen energetski del 118 milijonov evrov, naložba v njen infrastrukturni del z vodno akumulacijo, za katerega je zadolžena krška družba Infra, pa približno 135 milijonov evrov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava