avto moto

Prosenik zadovoljen z nastopom v Suzuki

29.7.2014 | 17:55 | J. A.

Prosenik zadovoljen z nastopom v Suzuki
Prosenik zadovoljen z nastopom v Suzuki

Suzuka - Na legendarni dirki 8h Suzuke na Japonskem se je končala druga preizkušnja za World Endurance Championship, na kateri nas je kot edini Slovenec zastopal Janez Prosenik (AMD Trebnje), ki vozi za francosko ekipo Team Flembbo na Kawasakiju s številko 46 v razredu Superbike. Njegova ekipa, poleg njega sta bila še Francoz Laurent Demarey in Italijan Emillian Belluc, je na koncu zasedla 41 mesto.

Letošnje dirke na Japonskem se je udeležilo kar 71 ekip, vsaka je imela po tri voznike. Bilo je tudi veliko znanih imen iz Moto GP-ja in World Superbike prvenstva. Ker so bile temperature okoli 40 stopinj Celzija, vlaga pa stalno nad 90 odstotki, so bile razmere težke tako za voznike kot za motorje, so sporočili iz Prosenikovega moštva.

Vse skupaj se je pričelo v četrtek s prvimi prostimi treningi. Tekmovalci so najprej spoznavali progo, saj je ta tudi ena daljših in bolj zahtevnih v koledarju, nato pa so morali nastaviti motorje. Prosenikova ekipa tedaj ni imela prav veliko sreče z nastavitvami.

V petek je bil še prosti trening, popoldne kvalifikacije, zvečer pa nočni treningi. Kvalifikacije je ekipa Team Flembbo končala na 37 mestu. Imeli so veliko težav, saj se je najprej Proseniku polomilo zadnje vzmetenje in je zato izkusil vroč japonski pesek, kasneje je padel še drugi voznik. Oba sta imela srečo in so jo odnesla brez poškodb.

Od vse treh dirkačev je Janez odvozih najhitrejši krog 2.14.3 in izboljšal lanski rezultat. Bi pa čas še izboljšal, če se mu ne bi tik pred hitrim krogom zgodila nesreča z vzmetenjem, kar je pomenilo, da je predčasno končal kvalifikacije. Zvečer so bili na razporedu še nočni treningi, ki ne vplivajo na kvalifikacije, ampak so namenjeni zgolj spoznavanju proge.

V soboto popoldne so bili še zadnji prosti treningi, v nedeljo pa tekma. Ta se je začela ob 11.30  po lokalnem času, vendar pa so jo že v ogrevalnem krogu zaradi monsunskega dežja prekinili in prestavili za eno uro. Tako je bil start ob 12.30, kar pomeni, da so celotno dirko skrajšali na sedem ur.

Razmere so bile za vse zelo zahtevne, saj nihče ni treniral v dežju in vozniki so morali biti zelo previdni. Dirko je začel Prosenik, drugi je bil Italijan in kot tretji Francoz. Vmes se je proga osušila, se še enkrat zmočila in proti koncu spet osušila. Team Flembbo je napredoval na 27 mesto, pol ure pred koncem pa se je v Francoza zaletel tekmovalec iz nasprotne ekipe in tako pokvaril sanje o vrhunskem rezultatu. Motor je mehanikom uspelo popraviti v 15 minutah in tako je ekipa končala dirko na še vedno odličnem 41 mestu.

Ekipa je bila zadovoljna z vožnjo in sploh s prihodom v cilj, kljub temu pa zelo razočarana zaradi zapravljene morebitne odlične uvrstitve.

REZULTATI DIRKE:

1. MuSASHI RT HARC-PRO

2. Yoshimura Suzuki Shell ADVANCE

3. Team KAGAYAMA & Verity

4. Monster Energy Yamaha with YSP

5. TOHO Racing with MOIRWAKI

6. Honda Suzuka Racing Team

7. Honda Team Asia

8. Suzuki Endurance Racing Team

9. Yamaha Racing GMT 94 Michelin

10. Monster Energy Yamaha – YART

...

41. Team Flembbo Kawasaki

"V celoti sem z vikendom zadovoljen. Dal sem vse od sebe in tudi čase sem imel dobre. Vozil sem konstantno hitre kroge, in s tem sebi dokazal, da sem dobro pripravljen. Veselil sem se, da bomo v tako hudi konkurenci dosegli dobro uvrstitev, saj je bila večina voznikov in ekip japonskih. Razočaran sem le zaradi padca, za katerega nismo bili krivi; ampak tak je ta šport. Najbolj sem ponosen, da sem lahko vozil skupaj z legendarnimi imeni, kot so Kevin Schwantz, Randy De Punet Brock Parks in ostali, kar mi res veliko pomeni. Upam, da bomo na prihodnji dirki čez en mesec v Oscherslebnu imeli več sreče. Rad bi se zahvalil prav vsem, ki so me spodbujali in navijali zame," je dogajanje v Suzuki komentiral Janez Prosenik.

‹ nazaj

Galerija (3)

jp1
jp2
jp3

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava