bela krajina

Se Teden kulture na placu umika?

30.7.2014 | 11:35 | M. Bezek-Jakše

V starem metliškem mestnem jedru pripravili jubilejni deseti festival – Se bo v prihodnjem letu preselil na kopališče ob Kolpi?

V delavnicah je sodelovalo tudi veliko otrok. (Foto: M. B.-J.)

V delavnicah je sodelovalo tudi veliko otrok. (Foto: M. B.-J.)

Metlika - Od preteklega ponedeljka do nedelje je bil na Partizanskem trgu oz. v starem metliškem jedru že 10. Teden kulture na placu z ustvarjalnimi in brezplačnimi delavnicami čez dan ter večernim programom. A je bil, kot kaže, jubilejni festival tudi zadnji v mestnem jedru.

Na festivalu se je zvrstilo 14 delavnic s 25 mentorji, na njih pa je sodelovalo okrog 100 ljudi. Najbolj so bile obiskane delavnice muziciranja ter fotografska, kuharska delavnica in street art. Zanimivo je, da se delavnic niso udeleževali zgolj domačini, ampak so prišli ljudje z vseh koncev Slovenije, od koder so bili tudi mentorji, ki so v svojih krajih naredili reklamo za Teden kulture na placu.

Na večerne prireditve, ki so bile od ponedeljka do sobote in ki jih je ustvarjalo več kot 100 nastopajočih, pa je prišlo od 2.500 do 3.000 obiskovalcev. Kot je dejala Urša Flek, ki je v KUD Plac, ki je organizator festivala, zadolžena za stike z javnostmi, je bilo prejšnja leta obiskovalcev več. Gotovo tudi zato, ker je bilo ob Kolpi več turistov. A oboževalci nekaterih glasbenih skupin so prišli na koncerte celo z drugih koncev Slovenije, sicer pa je bilo poleg Belokranjcev na večernih prireditvah tudi veliko Dolenjcev.

Flekova je priznala, da so se v KUD Plac že dober mesec ukvarjali z mislijo o tem, da naj bi bil jubilejni festival tudi zadnji v starem mestnem jedru. »Prišli smo na idejo, da bi lahko naredili dobro prireditev na metliškem kopališču ob Kolpi, kjer bi bilo vse bolj strnjeno. Prireditev bi bila nekoliko krajša, le v podaljšanem vikendu, odmaknjena pa bi bila tudi od bivališč. O tem bo odločil upravni odbor KUD Plac. Ker se tudi v našem društvu menja članstvo, je prav, da naredimo kakšne spremembe. O dogajanju v naslednjem poletju bomo začeli razmišljati že septembra,« je povedala Flekova ter dodala, da nameravajo spremeniti lokacijo tudi zato, ker jih je eden od meščanov prijavil na občino zaradi nočnega hrupa. »To se sicer ni zgodilo prvič, en večer smo zato imeli merilec hrupa, vendar nam rezultati še niso znani,« je še dodala Urša Flek.

Članek je bil objavljen 24. julija 2014 v 30. številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava