Trebanjsko glasbeno šolo bi reševali na vrat na nos

31.7.2014 | 10:30

Bo v tej stavbi kdaj glasbena šola? (Foto: J. .A)

Bo v tej stavbi kdaj glasbena šola? (Foto: J. .A)

Tatjana Mihelčič Gregorčič (Foto: J. A.)

Tatjana Mihelčič Gregorčič (Foto: J. A.)

Trebanjsko glasbeno šolo bi reševali na vrat na nos

Trebnje - Včeraj so se sestali trebanjski občinski svetniki, župan Alojzij Kastelic jim je za zadnjo sejo v tem mandatu pripravil obsežno delovno gradivo, kar 20 točk dnevnega reda. Med drugim so se seznanili z izvrševanjem proračuna v prvem polletju in izvedeli, da je trebanjska občina realizirala 33,9 odstotka prihodkov (4,4 milijona evrov) in 20,1 odstotka odhodkov (4,2 milijona evrov), potrdili so občinski podrobni prostorski načrt za poslovni kompleks v Šentlovrencu, ki bo omogočil legalizacijo objektov in širitev podjetju Gorc, ena pomembnejših točk pa je bila obravnava prostorske problematike Glasbene šole Trebnje.

Svetniki so dobili v roke dokument identifikacije investicijskega projekta za glasbeno šolo, po katerem je občina predvidela nakup prostorov na Baragovem trgu 3 v Trebnjem. Od Kmetijske zadruge Trebnje, ki je do pred dvema letoma tam imela upravne prostore, zdaj pa na tisti lokaciji deluje le še njena trgovina s tekstilom, naj bi odkupili dobrih 650 kvadratnih metrov prostorov, za katere naj bi plačali 336 tisoč evrov. Zgradba je deloma tudi v lasti trebanjske župnije, tam sta namreč Baragova galerija v pritličju in dvorana v nadstropju, a ta del ni predviden za odkup.

Župan je pojasnil, da je občina dobila ponudbo za odkup te zgradbe pred dvema letoma. "Takoj sem pomislil, da bi tam lahko bila glasbena šola, zato sem strokovnjaka gradbene stroke in ravnateljico glasbene šole Tatjano Mihelčič Gregorčič poslal tja, naj pogledata stavbo. Zdelo se mi je, da je ravnateljica navdušena, nisem vedel, da ima pomisleke," je dejal župan, ko je ravnateljica povedala, da je hvaležna za skrb ustanovitelja, torej občine, ki pa jim je dala premalo časa, da bi temeljito razmislili o tej možnosti, o resni nameri za odkup te stavbe je glasbena šola namreč izvedela pred dvema tednoma in v tem času ni mogla sklicati niti sveta zavoda.

Za nameček ti prostori ne rešujejo njihovih največjih težav. "Še vedno bi delovali na treh lokacijah, preselili bi se le prostori, ki jih imamo v osnovni šoli, ohranili pa bi tiste, ki jih imamo na CIK in za občinsko zgradbo, poleg tega ne bi pridobili velike dvorane za komorno in orkestrsko zasedbo, ki jo najbolj pogrešamo," je pojasnila in omenila, da pogreša oceno akustične primernosti prostorov KZ. Iz govora ravnateljice je bilo razbrati, da glasbena šola niti nima posebnih prostorskih težav, za delovanje 15 oddelkov imajo 786 kvadratnih metrov, ključni težavi sta torej razpršenost na več lokacij in pomanjkanje prostora za delo večjih zasedb.

Ko je postalo jasno, da so svetniki v odločanje dobili gradivo, o katerem se pred tem niso pogovorili niti vsi vpleteni, torej občina, glasbena in osnovno šola (slednja bi po izselitvi glasbene dobila več prostora, a se zastavlja vprašanje, če bi to res rešilo njene prostorske težave), so svetniki DROT predlagali, da se o nakupu stavbe KZ odloča na eni prihodnjih sej, ko bo občina pridobila tudi mnenje Zavoda za raziskavo materialov in konstrukcij Ljubljana o primernosti prostorov in prilagoditvah. Njihov predlog je župan upošteval, zato so zaključili razpravo, čeprav je bilo videti, da so bili nekateri svetniki zelo naklonjeni nakupu tiste stavbe.

J. A.

Galerija

Komentarji (20)

31.7.2014OceniTikin 
Se je Kastelic malo zaletel v zid?...saj se ni prvic
31.7.2014OceniZupanBojan 
Kastelic je TIko zafural zaradi njegovih nespametnih odločitev..vam bo pa občino! Prav vam je, kaj pa volite take
31.7.2014Ocenikragulj 
Tikec, Tikec, končal si najslabši mandat, ki ga je kdajkoli opravil kakšen trebanjski župan in na koncu si dal še "krivo" piko. Upam, da ti bodo volivci povedali kaj si zaslužiš: IZGON IZ OBČINE, KI NI BILA NIKOLI TVOJA!
1.8.2014OceniMirč 
Ne samo da si ne zasluži več niti enega mandata, Trebanjci si celo želimo da konča zraven Janše (na polzaprtem oddelku, on je manj inteligenten od JJ in bi zbežal), kar si tudi zasluži. Ko ne bo več župan, bodo začeli padati okostnjaki, takrat bomo ljudje izvedeli, kaj vse je ta človek delal.
1.8.2014OceniNekaj je narobe 
300.000€ kredita pred volitvam...? Ne se hecat iz davkoplačevalskega denarja!
1.8.2014OceniKragulj 
Tikec je toliko stvari podtaknil v potrditev trebanjskim svetnikom, da bo krajane še desetletje bolela glava. Tipičen primer je z odkupom prostorov Zadruge, ko nekaj vsiljuje (sam ne ve komu), na drugi strani pa je večnamenska dvoranica in Baragova galerija, ki jo ima v posesti cerkev in zanjo že sedaj namenjajo uporabniki za najem silne denarje, namesto, da bi to predlagal v odkup. Potem predlaga nek podrobno prostorski načrt o katerem ljudje čisto nič ne vedo (razen njegovega butastega potrčka in svetnika - kimovca) in bum v sprejem. Itd., itd... Tikec, do kdaj boš tako jebal ljudi?
2.8.2014Oceni murićek 
Ravno tako kod zdaj pljuvate ste pljuvali tudi ko se je delal vrtec, da je premalo prostora, da je to Lojzetova zgrešena investicija in tako naprej. človek si ne more kaj da bi vas drotovce zapodil z občine. Ko ne morete drugega pa zbluzite nad ravnateljico da vam pomaga ustvarjat meglo. V glavnem pa je to spopad drota in Prparja. Kar se pa tiče volitev mislim da ima Kastelic v žepu še en mandat brez večjih naprezanj in to najbrž že v prvem krogu. Prav bi bilo tako, saj kolikor je bilo postorjenega v zadnjih 8 letih ni bilo še nikoli v takem kratkem obdobju. Pa poglejmo šolo in telovadnico v Dobrniču v dilenji Nemški vasi, Šetlovrec,14 odelčni vrtec Trebnje, Vodovodi in rezervarji Pekel, Medvedjek da o kanalizacijah in čistilnih niti ne govorim in na desetine kilometrov cest. bravo lojze.
2.8.2014Ocenikaplar 
Marinček je zgubu tožbo proti kastelcu, sedaj pa joka ker bo mogu plačat 3200 €, čaka ga izvržba.
2.8.2014OceniŠpelca adijo 
Razočarana špelca, ki bo sicer spet kandidirala ampak zdaj ni junaka, ki bi ji dal 100.000 € za kampanijo. Grading je jezen nanjo, češnjevski aktivisti Drota pa imajo izvržbo na kredit, ko so ga vzeli za kampanijo.
2.8.2014OceniNekaj je narobe 
Vrtec v Trebnjem je po mojih informacijah premajhen, zato nekatere družine še vedno nimajo možnosti dati svoje otroke v vrtec.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava