atletika

Kozmus popravil formo

31.7.2014 | 13:05 | STA

Foto: B. B., arhiv DL

Foto: B. B., arhiv DL

Ljubljana - Primož Kozmus bo na evropskem prvenstvu, ki bo od 12. do 17. avgusta v Zürichu, skušal osvojiti medaljo. Nekdanji olimpijski zmagovalec in svetovni prvak je osvajal odličja na vseh velikih tekmovanjih, razen na EP. Njegova letošnja sezona je najslabša, odkar je prišel v svetovni vrh, zato bo cilj zahteven.

"Optimizem se mi je vrnil po vadbi v zadnjem obdobju. Na zadnjih devetih metalnih treningih sem imel petkrat povprečje čez 78 m, trikrat pa čez 77 m. Metal sem ob koncu treninga in iz polne vadbe, zato je v tej luči to še pomembneje," je na novinarski konferenci v Ljubljani danes povedal naš najboljši atlet vseh časov.

Tudi tehnično so bili meti dobri. Tako da lahko rečem, da je bil 11-tedenski ciklus treningov uspešen. Ob koncu sem imel bolečine na istem mestu na hrbtu, kot v začetku leta, vendar pa je sedaj že vse dobro pa sem se že uspešno vrnil na treninge. Veseli me, da imam stabilno formo in da sem tehnično izboljšal mete," je bil zadovoljen Kozmus, ki je trenutno šele 39. po izidih sezone na svetu (74,73 m.).

V nedeljo popoldne ga čaka nastop na državnem prvenstvu v Celju. "Na DP pričakujem mete čez 78 m, s tem bi dal tekmecem signal, da sem dobro pripravljen in bi tudi krepko popravil svojo uvrstitev na svetovni lestvici. V Celju bom nastopil še z nekoliko z rezerve. Na EP v Zürichu je cilj medalja," je bil jasen Kozmus in dodal: "Moji zadnji treningi so že prilagojeni tretji uri finalnega nastopa na EP. S kvalifikacijami ne bi smel imeti težav, vse svoje moči usmerjam v finale."

V tej sezoni je nastopil le na treh tekmah, na nobeni pa ni zmagal. Začel je 24. maja v Slovenski Bistrici in zasedel drugo mesto z 72,47 metra. Z brazilskim rekordom ga je premagal Wagner Domingos (73,03 m). V Tallinnu, 21. junija je na ekipnem evropskem prvenstvu (73,02 m) zaostal za olimpijskim in evropskim prvakom Madžarom Krisztianom Parsom. Nato je bil 1. julija na 19. mednarodnem atletskem mitingu Evropske atletske zveze (EA) v Velenju šele šesti. Tedaj je dejal, da je uvrstitev in daljava, 74,73 m, zanj katastrofa. Zmagal je Poljak Pawel Fajdek (82,37 m), aktualni svetovni prvak, sledila sta Pars (81,08 m) in Tadžikistanec Dilšod Nazarov (78,16 m), Kozmus pa je nato izpustil vse načrtovane tekme in se na EP pripravljal večinoma v hrvaškem Medulinu.

"Fajdek in Pars sta pred vsemi, potem pa je kopica zelo izenačenih tekmecev. Le omenjena iz Evrope sta letos vrgla prek 80 m, na svetu pa skupaj le štirje. Belorus Pavel Krivicki je naslednji z dobrim izidom, ima pa stalno težave in ga v zadnjem času ni bilo na tekmah. Očitno se je on, tako kot še nekaj metalcev, vrnil na treninge. Potem je tu mladi Francoz Quentin Bigot, ki je tudi na evropskem pokalu vrgel čez 77 m. On je prihodnost meta kladiva, upam, da tega ne bo pokazal že letos. Zaradi tega, ker letos ni bilo izjemnih izidov, vsi vidijo svojo priložnost, mene pa me čaka napad iz ozadja. Fizično sem na podobni ravni, kot pred OI leta 2012 v Londonu, tehnično pa sem višje, kar je povsem drugače, kot pred lanskim SP," je ocenil Kozmus.

Po EP načrtuje še nekaj tekem: "Verjetno me čaka Berlin in tekma svetovnega izziva, na tej seriji tekmovanj me letos še ni bilo. Če bom uspešen na EP, bi lahko nastopil na svetovnem pokalu v Marakešu, čaka pa me še balkansko ekipno prvenstvo v Ljubljani. Počasi se posvečam tudi drugi dejavnosti. Teren za mete v Brestanici je narejen, imel bom atletsko šolo za obetavne metalce in že jeseni bomo začeli z delom. Najprej z majhnimi koraki, ampak verjamem, da bo to zgodba, ki me bo spremljala v naslednjih letih," je končal Kozmus, ki načrtuje nastope do OI leta 2016 v Riu de Janeiru, vmes pa bo še po eno EP in SP.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava