posavje

Subvencije ostajajo, gneča tudi

1.8.2014 | 08:45 | A. Kerin

Občinska subvencija za plačilo vrtca ostaja pri 30 odst. — Najmanj 21 malčkov bo kljub novim oddelkom v novem šolskem letu ostalo brez vrtca

Ilustrativna fotografija (Foto: R. V., arhiv DL.si)

Ilustrativna fotografija (Foto: R. V., arhiv DL.si)

Krško - Krški vrtci sodijo med najcenejše v državi. Občina namreč staršem predšolskih otrok omogoča dodatno subvencijo plačila vrtca iz naslova tako imenovane jedrske rente. Zadnja bo od 1. septembra naprej ostala na enaki ravni kot lani in bo 30-odstotna, v povprečju pa bodo malenkost nižje cene programov. Kljub dobri novici za starše pa ima ta tudi slabšo plat. Vsaj 21 otrok bo namreč v novem šolskem letu predvidoma ostalo brez tovrstnega varstva, saj prostora za vse malčke kljub dodatnim oddelkom v vrtcih ne bo dovolj.

Olajšavo, ki je v drugih slovenskih občinah ne poznajo, staršem otrok s stalnim prebivališčem v krški občini omogoča jedrska renta. Občina je namreč pred štirimi leti sprejela sklep, da bo 20 odst. rente namenila za nadstandardne programe, med katerimi je tudi financiranje vrtcev. Ker pa je takšen način sofinanciranja plačil staršev povzročil veliko povečanje vpisa otrok v vrtce, je postala za to namenjena kvota sredstev premajhna. Krški občinski svet je zato leta 2012 sprejel sklep o spremembah in dopolnitvah sklepa o načinu porabe nadomestila zaradi omejene rabe prostora, ki določa, da se plačila staršev za programe v vrtcih za otroke občine Krško, določena na podlagi veljavnih predpisov, ki so vključeni v vrtce, katerih ustanoviteljica je občina Krško, dodatno zniža do 50 odst.

Krška občina bo za kritje stroškov razlike v ceni vrtcev v proračunskem letu 2014 namenila 4,4 milijona evrov, od tega 850.000 evrov za vse dodatne olajšave, ki jih ponuja občina.

V prihodnjem šolskem letu bo tako občinska subvencija iz tega naslova znašala 30 odst., od jeseni naprej pa bodo v vrtcih veljale nove cene, pri čemer na njih bistveno vplivata vrsta oddelkov in število otrok v oddelkih. "Glede na to, da je osnova za plačilo staršev v vrtcih najnižja cena istovrstnega programa vrtca, se bo plačilo 1. septembra za jaslični oddelek znižalo za 1,06 odstotka, za oddelke od 3 do 6 let za 1,28 odstotka, za kombinirane oddelke in oddelke od 3 do 4 let pa se bo zvišalo za 0,77 odstotka," je pojasnila krška podžupanja Ana Somrak.

Podobno kot v preteklem šolskem letu se tudi v naslednjem nadaljuje trend povečanega vpisa otrok v vrtce, ki je po besedah višje svetovalke za predšolsko vzgojo in izobraževanje na krški občini Marjane Komočar posledica večjega števila rojstev in priseljevanja, predvsem pa nižjega plačila za drugega in oprostitev za naslednje istočasno vključene otroke v vrtec, ki ga sofinancira država. Dodatno je na povečan vpis vplivalo tudi 30-odstotno občinsko sofinanciranje plačil staršev.

"V vrtce naše občine bodo v novem šolskem letu vključeni skoraj vsi otroci, za katere so starši oddali vlogo za vključitev otroka v vrtec v času razpisa. Upoštevaje navedeno, bo v naših vrtcih v začetku šolskega leta 2014/2015 po predlaganih sklepih oblikovanih 68 oddelkov in vključenih 1171 otrok," je povedala Marjana Komočar.

Glede na razpoložljive kapacitete se bosta med šolskim letom oblikovala dodatna oddelka v Vrtcu Krško, polovični oddelek v Podbočju se bo zapolnil z otroki do polnega oddelka, v druge oddelke vrtcev, kjer je še nekaj prostih mest, pa se bodo vključili otroci do popolnitve oddelkov. Na ta način bo v krške vrtce med letom sprejetih še 44 otrok, skupaj torej 1215 otrok v 70 oddelkov.

A vsaj 21 malčkov bo, kot je razvidno iz gradiva, ki so ga na nedavni seji obravnavali krški svetniki, vseeno ostalo brez varstva. Ker pa vrtci vloge za vključitev malčkov v vrtec dnevno prejemajo predvsem za kasneje rojene otroke, ki bodo potrebovali varstvo od marca oziroma aprila naslednje leto, je pričakovati, da se bo vrsta tistih, ki čakajo na prosto mesto v vrtcu, še povečala.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava