kronika

Previdno na množičnih zbiranjih

2.8.2014 | 08:30 | M. K.

Ob zabavi ne smemo pozabiti na varnost. (Foto: arhiv; M. R.)

Ob zabavi ne smemo pozabiti na varnost. (Foto: arhiv; M. R.)

Novo mesto/Vinica - Ta konec tedna v Vinici poteka glasbeni festival Schengenfest, ki ga vsako leto obišče veliko število ljudi. Policisti v preteklih letih kljub velikemu številu obiskovalcev niso obravnavali hujših kaznivih dejanj ali množičnih kršitev javnega reda in miru. Na Policijski upravi Novo mesto želijo, da bo tudi letos večdnevna prireditev potekala varno, v zadovoljstvo vseh obiskovalcev, organizatorjev in ljudi ki živijo na tem območju. Ob tem so izdali naslednje opozorilo oz. nasvete:

''Udeležencem prireditve svetujemo, naj poskrbijo za varnost svojega premoženja. Vozila naj parkirajo na površinah, ki so določena za parkiranje in jih skrbno zaklepajo. Zaprejo naj okna in vrata in v vozilih ne puščajo predmetov. Dokumente, denar, bančne kartice, mobilne telefone in druge vrednejše predmete naj imajo ves čas pri sebi in pod nadzorom. V preteklih letih so obiskovalci policistom sicer naznanili številne tatvine mobilnih telefonov in drugih predmetov, katere so kasneje sami našli ali jih je organizator hranil med najdenimi predmeti.

Opozarjamo tudi na previdnost pri nakupu vstopnic, saj predvsem pri spletnih nakupih lahko pride do goljufij in zlorab. Na lanski prireditvi so policisti zasegli več kot 60 ponarejenih vstopnic, ki so jih v večini primerov oškodovanci kupili preko spletnega portala. Ob nakupu so prejeli tudi ponarejena potrdila o plačilu. Obiskovalcem svetujemo nakupe na prizorišču ali na pooblaščenih prodajnih mestih.

Tistim, ki se bodo na prizorišče odpravili z osebnim vozilom ali motornim kolesom, svetujemo, da dosledno upoštevajo cestno prometne predpise. V poletnih mesecih je gostota prometa večja, na cestah pa veliko več kolesarjev, motoristov in pešcev, zato naj bodo še posebej previdni in strpni. Vozijo naj le spočiti in trezni. V nasprotnem primeru, naj vožnjo prepustijo nekomu, ki ni užival alkoholnih pijač. Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi namreč bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu.

Na cestah v okolici prireditvenega prostora bo v teh dneh tudi veliko število pešcev. Pešci naj poskrbijo da bodo vidni in hodijo ob robu vozišča. Cesto naj prečkajo le, ko se prepričajo, da to lahko storijo varno za sebe in druge udeležence v prometu. Vozniki naj bodo pozorni na udeležbo pešcev v cestnem prometu, prilagodijo hitrost vožnje in pešcem omogočijo varno udeležbo v prometu.

Tisti, ki bodo osvežitev poiskali v reki Kolpi, ne smejo pozabiti na osnovne varnostne ukrepe, ki jim lahko rešijo življenje. Kopalcem svetujemo, naj ne skačejo v vodo, ko so vroči in potni – telo se mora postopno privaditi na temperaturo vode. Pred plavanjem naj ne pijejo alkoholnih pijač. Izjemno nevarni so skoki v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih. Previdni naj bodo tudi pri hoji ob vodi, še zlasti če hodijo po strmih bregovih reke, kjer se zdrs lahko tragično konča.

V primeru, da bodo obiskovalci potrebovali pomoč, naj takoj pokličejo na številko 113 ali poiščejo policiste, ki bodo vse dni prisotni na prireditvenem prostoru in v okolici.''

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava