dolenjska

FOTO: Srečanje dolenjskih in belokranjskih upokojencev

2.8.2014 | 17:50 | J. A.

Jože Jazbec z nagrajenkama Rožco Šonc in Jožico Kastelic. (Foto: J. A.)

Jože Jazbec z nagrajenkama Rožco Šonc in Jožico Kastelic. (Foto: J. A.)

Karl Erjavec je med upokojenci zelo priljubljen, kar lahko sodimo po bučnem aplavzu ob koncu njegovega govora in številnih, ki so mu hoteli stisniti roko. (Foto: J. A.)

Karl Erjavec je med upokojenci zelo priljubljen, kar lahko sodimo po bučnem aplavzu ob koncu njegovega govora in številnih, ki so mu hoteli stisniti roko. (Foto: J. A.)

FOTO: Srečanje dolenjskih in belokranjskih upokojencev

Dolenjske Toplice - Nekaj tisoč ljudi se je danes zbralo na 20. srečanju v organizaciji Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine na Jasi v Dolenjskih Toplicah. Čeravno so tovrstna srečanja v prvi vrsti namenjena druženju, pa tudi tokrat ni šlo brez aktualnih tem o težavah naših upokojencev.

"V začetku, ko so ustanovili našo zvezo, je bil res večji poudarek na druženju, izletih, v zadnjem času pa vse več govorimo o sociali, na tem področju je kar kritično, moramo poskrbeti za naše pravice. Nikomur nočemo nič vzeti, želimo pa si, da bi tudi mladim kaj ostalo," je dejal predsednik zveze za Dolenjsko in Belo krajino Jože Jazbec in opozoril tudi na dejstvo, da so naše vasi vedno bolj prazne, da tam živijo starejši, ki jim njihovo premoženje več ne omogoča spodobnega preživetja.

Publika je z bučnim aplavzom pozdravila slavnostnega govornika, predsednika stranke Desus Karla Erjavca, ki je med drugim povedal, da njega v prvi vrsti ne zanimajo funkcije v novi vladi, kjer bo Desus najverjetneje sodeloval v koaliciji, poudaril je, da se bo zavzemal predvsem za pravice upokojencev, med drugim, da bodo do regresa upravičeni vsi upokojenci.

"Menim, da je treba zaščititi socialno državo in zlasti pravice starejših. Čutimo se odgovorne za to, da bi začeli ustvarjati nova delovna mesta za mlade, kajti drugače socialne države no bomo mogli ohraniti," je rekel in se odločno zoperstavil tudi privatizaciji šolstva, zdravstva in državnega premoženja, ki so ga v večini ustvarili sedanji upokojenci.

Izpostavil je, da je v tem trenutku treba oblikovati vlado, ki bo politično stabilna in bo začela uvajati tiste ukrepe, ki jih Bruselj od nas pričakuje.

"Povprečna pokojnina trenutno znaša 622 evrov, vendar več kot 120.000 upokojencev prejema pokojnine, nižje od 300 evrov. Imamo tudi upokojence, ki so delali 40 let in imajo danes 460 evrov pokojnine. To je največji problem slovenskih upokojencev, da za svoje minulo delo prejemajo takšne pokojnine, ki jim ne omogočajo mirne starosti," je dodal slavnostni govornik, ki predlaga, da če bo gospodarska rast v državi najmanj dva odstotka, se morajo pokojnine usklajevati, to bo tudi Desusov predlog za koalicijsko pogodbo.

Dobro razpoloženi upokojenci so z zanimanjem prisluhnili kulturnemu programu, ki sta ga oblikovala Mariachi La Paloma iz Dobove in folklorna skupina Zimzelenke iz DU Kočevje, kasneje pa so se zavrteli ob zvokih ansambla Mavrica,

Na srečanju so podelili tudi pokale ob koncu 39. športnih iger Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine, Novomeščanki Jožica Kastelic in Rožca Šonc pa sta za svoje delo iz rok Jožeta Jazbeca prejeli še visoki priznanji Zveze društev upokojencev Slovenije.

‹ nazaj

Galerija (25)

upokojenci001
upokojenci002
upokojenci003
upokojenci004
upokojenci005
upokojenci006
upokojenci007
upokojenci008
upokojenci011
upokojenci012
upokojenci013
upokojenci014
upokojenci015
upokojenci016
upokojenci017
upokojenci018
upokojenci019
upokojenci020
upokojenci021
upokojenci022
upokojenci023
upokojenci024
upokojenci025
upokojenci026
upokojenci027

Komentarji (3)

3.8.2014OceniJože 
Upokojenci fino vam naklada Karl,kar verjamte kaj vam govori,zato nimate eni ni za priživetje in položnice.
4.8.2014Oceniana 
Zakaj bi dobili regres tudi tisti upokojenci, ki imajo zelo visoke pokojnine? Če je žakelj za regres enako poln, potem pomeni, da bi vsi dobili manjši regres. Boljše je, da tisti z res majhnimi pokojninami dobijo več regresa. Sto ali dvesto evrov ne pomeni nič takim, ki prejemajo nad 1400 E pokojnine ,
4.8.2014OceniKobe 
Ana Zato ker so volilna baza Desusa povečini privilegiranci, ki prejemajo nadpovprečne pokojnine pridobljene na osnovi raznoraznih privilegijev, ki nimajo osnove v plačanih prispevkih. Ali je morda Desus nasprotoval, ko je njihova vlada ukinili državne pokojnine, katere so prejemali najrevnejši državljani? Ali je Desus nasprotoval, ko so ukinili brezplačno prehrano dijakom? Tokrat se g. Erjavec ne laže in odkrito pove da se zavzema za regres za vse upokojence. Le pove ne, da bodo namesto tega imeli manjše pokojnine vsi, tudi tisti s 350 eur pokojnine!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava