atletika

Kozmus pokazal, da zmore, Kokaloviću oba sprinta

4.8.2014 | 09:30 | B. B.

Primož Kozmus (Foto: Grega Wernig, Ekipa)

Primož Kozmus (Foto: Grega Wernig, Ekipa)

Gregor Kokalović (Foto: Grega Wernig, Ekipa)

Gregor Kokalović (Foto: Grega Wernig, Ekipa)

Marko Špiler (Foto: Grega Wernig, Ekipa)

Marko Špiler (Foto: Grega Wernig, Ekipa)

Celje - Minuli konec tedna je bilo v Celju državno prvenstvo v atletiki, na katerem so vidno vlogo odigrali tudi dolenjski in posavski atleti. Največ oči je bilo uprtih v Primoža Kozmusa, ki je z metom 77,44 zmagal in potrdil dvig forme pred evropskim prvenstvom. Tam žal ne bo Gregorja Kokalovića (Krka), ki je osvojil državni naslov na 100 in 200 m, a na daljši razdalji za malo zgrešil normo.

Kozmus je na stadionu Kladivarja, na katerem je 2. septembra 2009 postavil slovenski rekord (82,58 m), potrdil svoje napovedi, da je pripravljen za mete okrog 78 m in s tem napovedal boj za najvišja mesta na EP. Z roba štirideseterice se je na evropski lestvici letošnjih dosežkov povzpel na deseto mesto. V svojem šele četrtem nastopu v tem letu je v prvi seriji vrgel 77,22 m in dosegel svoj najboljši izid sezone. Že v pripravah pred njo je imel težave s poškodbo in je zato s pravimi treningi začel pozneje in mu nikakor ni uspelo priti v pravo formo. Zato se je po mitingu v Velenju v začetku junija umaknil in se na EP pripravljal večinoma v hrvaškem Medulinu. Nekdanji olimpijski in svetovni prvak je v drugi seriji vrgel 76,31 m, v tretji 76,01 m. V četrti je znova presegel 77 m (77,44 m), v predzadnji je sodnik dvignil rdečo zastavico za neveljaven met. V zadnji, šesti seriji, je potrdil dvig forme z novim metom 77,44 m.

"Tekmo sem opravil po pričakovanjih in sem zadovoljen. Imel sem konstante mete, kot sem tudi pričakoval. V zadnjem metu sem skušal orodje vreči prek 78 m, vendar sem napravil tehnično napako. V kvalifikacijah na EP bo norma verjetno prav 77 m to bo moj prvi cilj. Potem pa v finalu prvi met 78, 79 m, potem pa bo za odličje verjetno potrebno vreči prek 80 m. Sedaj sem moram le še spočiti, na treningih sem napravil, kar sem lahko. Malo moram še popraviti tehnični model meta. Glavno pa je tudi, da se ne poškodujem. Tudi hrbet je dobro zdržal to tekmo. Že treningi so kazali, da se forma izboljšuje. Tudi DP je bil nekako javni trening. Na EP pa bo vse skupaj povsem drugače," je dejal Kozmus, kapetan slovenske reprezentance.

Kokaloviću zmanjkalo 5 stotink

Kokalović je prvi dan prvenstva zmagal na 100 m (10,71), v soboto pa še na 200 m (21,00), kjer se mu je na stopničkah, bil je tretji, pridružil še Blaž Blulc (21,69). 

"Na DP sem prišel po dve zmagi in jih osvojil. Škoda za pet stotink, ki sta mi manjkali do norme za EP na 200 m. Čutil sem, da imam normo v nogah. Če bi deset metrov prej začel sprintati, bi jo zmogel. Glede na vso sezono sem sicer dosegel res dober izid. To je spodbuda za naprej, da bi take izide ponovil tudi v naslednji sezoni," je po tekmi povedal Kokalović.

Naslove državnih prvakov so osvojili še Barbara Špiler (Brežice) v metu kladiva (66,72), skakalec s palico Andrej Poljanec (Krka), ki je z 520 cm sicer zasedel drugo mesto (za Hrvatom Ivanom Horvatom, 540 cm), in Tadej Hribar (Krka) v metu diska, ki je bil z 49,48 tretji, za iranskima bratoma Mohamadom in Mahmoudom Samimijem (63,11 in 62,29).

Brez EP tudi Krevs

V tolažbo za zgrešeno normo na 1.500 m (v soboto mu je na mitingu v belgijskem Ninoveju zmanjkalo 20 stotink), je Mirnopečan Mitja Krevs (Kladivar) obračunal s konkurenco na 3.000 m in ubranil lanski naslov (8:29,70). Brežičan Jan Breznik (Velenje) je bil tretji (8:38,39). 

"V Belgiji stotinke niso bile na moji strani. Mislim, da je bil to moj najboljši tek v letošnji sezoni, čeprav sem malo zgrešil osebni rekord. Tekma je bila tokrat prepočasna. Kljub temu, da je bil predviden hiter tek, je narekovalec tempa tekel 1.000 metrov 4 sekunde počasneje glede na predviden čas. To je bilo zame prepočasi in na koncu sem zelo z hitrimi zadnjimi 500 metri skoraj dosegel normo. To kaže, da je forma res dobra, vendar tokrat tega nisem mogel pokazati," je o tekmi v Belgiji, na kateri je zasedel četrto mesto, razočarano povedal Krevs.

Marko Špiler je bil drugi v suvanju krogle (17,42), državni naslov, ki ga je osvojil Luka Gorjup (Kronos), pa je zgrešil za 16 cm. Drugi je bil tudi Davorin Cimermančič (Krka) na 3.000 m z zaprekami (9:17,68).

David Dušan Kastrevc (Krka) je bil tretji v metu kopja (65,57), zmagal je Matija Kranjc (Mass, 79,46). Martin Gradišek (Krka) je bil na izenačeni tekmi tretji v troskoku (15,26), za prvakom Andrejem Batageljem (Kladivar) je zaostal 41 cm. Bronaste medalje z državnega prvenstva sta se razveselila tudi Klara Ljubi (Krka), ki je na 400 m dosegla čas 1:06,22, in peti s tekme v metu kladiva, a tretji med Slovenci, Jan Pustavrh (Brežice, 51,40). V teku na 3.000 metrov je bila tretja tudi Alenka Radej (Sevnica, 10:24,68).

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava