atletika

Primož s prvim metom v finale

14.8.2014 | 10:45 | B. B./STA

Primož Kozmus (Foto: Grega Wernig, Ekipa, arhiv)

Primož Kozmus (Foto: Grega Wernig, Ekipa, arhiv)

Zürich - Primož Kozmus se je na evropskem prvenstvu v Zürichu zanesljivo uvrstil v finale meta kladiva. Že v prvem metu je vrgel 75,87 metra in s tem presegel avtomatično kvalifikacijsko normo (75 m). V finale je napredoval kot peti.

"Dobro je, da sem vse opravil že s prvim metom, ker se nisem posebej trudil in je to pomembno tudi za psihično pripravo pred finalom. Imam zelo dobre občutke in vem, da sem pripravljen za zelo dolge mete. Ta kvalifikacijski met mi je relativno dobro uspel, rutinsko, kvalifikacijska norma mi ni prestavljala težav. Zato sem zadovoljen. Postavili pa so dokaj nizko normo, verjetno tudi zaradi vremenskih razmer in na temelju prejšnjih tekem. Danes so bile dobre razmere, sončno je bilo in smo imeli dober krog za izmet, mogoče je bilo metati daleč. Sam si ne želim, da bi bilo v soboto, ko bo finalna tekma, tako vetrovno in deževno, kot v sredo med ženskimi kvalifikacijami meta kladiva. Se bo pa treba prilagoditi na vse vremenske razmere. Te bodo enake za vse in upam, da me ne bo nič presenetilo," je dejal Kozmus.

S prvim metom se je v Primoževi kvalifikacijski skupini v finale uvrstil še Rus Sergej Litvinov (76,12), Slovak Marcel Lomnicky pa je po tistem, ko je bil v prvo za dva centimetra prekratek, normo zanesljivo presegel v drugem poizkusu (77,06).

V finale so se iz prve skupine uvrstili še olimpijski prvak Madžar Krisztian Pars - v prvo je vrgel 74,44 (skupno deveti izid), druga dva poskusa pa sta bila neveljavna. Prehitel ga je tudi Poljak Szymon Ziolkowski, ki je v tretji seriji dosegel daljavo 74,93, šesti pa je bil bil Finec Tuomas Seppanen (74,37).

V drugi skupini je najdaljši met dneva uspel svetovnemu prvaku in imetniku najboljše letošnje znamke na svetu (82,37 m na mitingu v Velenju) Poljaku Pawlu Fajdku (77,45 v drugem poskusu). Kvalifikacijsko normo pa so presegli še: Moldavec Sergej Margijev (76,25), Finec David Soderberg (75,83) in Belorus Pavel Krivicki (75,44). Med dvanajsterico finalistov sta še Italijan Nicola Vizzoni (74,26) in Belorus Pavel Beriša (73,85), ki je z zadnjim metom prehitel Čeha Lukaša Melicha (73,33).

"V kvalifikacije so na voljo le trije meti in je nervoza vedno prisotna. Videti je, kot da je 75 m zelo lahko doseči, vendar je to le na papirju. V finalu se bom boril, želim si kolajno in naredil bom vse, kar je v moji moči, da jo bom osvojil. Lahko bom vrgel 78 ali pa 80 m. Malo moram še popraviti občutke, sem pa vse bolj optimističen, saj sem dobro pripravljen in formo stopnjujem," je ocenil Kozmus.

Finale bo v soboto ob 15. uri.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava