kultura

V Prizrenu na DokuFestu tudi Kozole

16.8.2014 | 12:00 | STA

Damjan Kozole na premieri enega od svojih filmov v Krškem. (Foto: A. K., arhiv DL)

Damjan Kozole na premieri enega od svojih filmov v Krškem. (Foto: A. K., arhiv DL)

Prizren - V kosovskem mestu Prizren se danes začenja mednarodni festival dokumentarnega in kratkega filma Dokufest. Na njem bodo v kategoriji Balkan Dox prikazali tri slovenske dokumentarce. Svetovno premiero bo doživel Boj za režiserja Siniše Gačića, prikazali pa bodo še filma Karpopotnik Matjaža Ivanišina in Projekt:rak krškega režiserja Damjana Kozoleta.

Gačić je v svojem prvem celovečernem dokumentarnem filmu spremljal protestnike, ki so mesec dni po začetku gibanja Occupy na Wall Streetu leta 2011 postavili šotore pred Ljubljansko borzo ter s tem izvajali kritiko predstavniške demokracije in finančnega kapitalizma. Film bo slovensko premiero doživel na 17. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Film Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina je poklon znanemu filmarju Karpu Godini, ki je bil njegov profesor. Film ima za sabo že nekaj uspešnih predstavitev v tujini, julija pa je prejel tudi prvo mednarodno nagrado na festivalu MedFilm v Rimu.

Režiser Damjan Kozole je v filmu Projekt:rak spremljal radikalnega konceptualnega umetnika Ulaya.

Na DokuFestu vsako leto prikažejo več kot 200 filmov iz vsega sveta. Festival s fotografskimi razstavami, pogovori, delavnicami in glasbenimi dogodki vsako leto pritegne številno občinstvo. Letošnja izdaja se bo sklenila 24. avgusta.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava