avto moto

Rezultat primeren pogojem na stezi in ob njej

19.8.2014 | 11:30 | Mitja Pungarčič

Foto: arhiv DL.si

Foto: arhiv DL.si

Krško - V nedeljo  je bila na češkem dirkališču Mšeno še ena v nizu dirk pokalnega prvenstva parov v spidveju, v katerem nastopajo dvojice iz vseh treh slovenskih klubov, hrvaške Unije Goričan in treh klubov s Češke. Zmaga je tudi tokrat šla v češke Pardubice, drugo mesto je pripadlo Marketi iz Prage, na tretje mesto pa sta se tokrat uvrstila Ljubljančana Matic Voldrih in Maks Gregorič.

AMD Krško (Žiga Kovačič, Matic Ivačič) je bilo peto,  ST Lendava (Ladislav Vida, Dalibor Bot) pa šesta.

Na sicer precej neravni stezi so imeli  mlajši in manj izkušeni vozniki kar nekaj težav, kar se je poznalo tudi na rezultatu. Izkušeni par iz Pardubic, Tomáš Suchanek in Hynek Štichauer, je tako nasprotnikom tokrat oddal le točko.

Od slovenskih predstavnikov se je najbolje znašel Voldrih, ki je klonil le proti paru iz Pardubic, a za kaj več kot tretje mesto ni imel ravno najboljšega partnerja v Gregoriču. Ta se v težkih pogojih kljub dolgemu stažu ponovno ni najbolje znašel in je vozil precej rezervirano.

Par iz Krškega je tokrat odpeljal po svojih najboljših močeh. Nekoliko bolj izkušeni Ivačič, ki nam je tudi opisal pogoje, je dosegel 6+3 bonus točke, kar da vedeti, da je z nekoliko več izkušnjami znal pokrivati hrbet najstniku Kovačiču, ki je tako uspel zbrati dve zmagi in skupaj 10 točk. Kovačič je na dirki sicer plačal davek na neizkušenost in v eni od voženj končal na tleh.

Od slovenskih parov se je najslabše odrezal lendavski, tokrat v postavi Vida, Bot. Prvi je nabral vseh osem točk za Lendavo, Bot pa se po prvih dveh vožnjah, ki ju ni dokončal, v nadaljevanju sploh ni več prikazal na štartu.

Odsotnost Krčana Aleksandra Čonde, ki že drugo leto brani barve prekmurskega kluba, poznavalcev ni pretirano presenetila, saj že dalj časa krožijo govorice, da Krčan od kluba letos ni prejel niti evra. Po  lanskem odmevnem prestopu, osvojenem naslovu podprvaka med posamezniki in nekaj drugih odmevnih rezultatih, ki bi morali dati lendavskim funkcionarjem nov zagon, se to na žalost ni zgodilo.

To je, milo rečeno, precej neodgovorno s strani vodstva kluba, ki očitno vedno bolj tone. Kar je škoda, saj ima naš najmlajši klub dobro zgodovino, ki pa se bo, če ne bodo znali v klubu energije usmeriti v prihodnost in tekmovalce, kmalu končana.

Sicer pa bo potrebno v tem kontekstu marsikaj postoriti tudi v Krškem. Ta navzven sicer ne kaže tako slabe podobe, še lani je denimo znova organiziral dirko na najvišjem nivoju, a poznavalci že dolgo opozarjajo, da je finančna podhranjenost tekmovalcev v Krškem kritična.

Na to ne kaže le lanski odhod Čonde, tudi ostali vozniki s financiranjem v zadnjih dveh letih ne morejo biti zadovoljni. Perspektivne mlade generacije izpred nekaj let (pokojni Duh, Volk, Remih, Čonda, Kukovica, Revinšek) po spletu različnih okoliščin ni več. Zaradi slabih pogojev je lani prenehal tekmovati tudi vse boljši Žiga Radkovič, tako da ekipo sedaj sestavljajo le še veteran Štojs, še ne 21-letni Ivačič in 16-letni Kovačič. A če se v odnosu do tekmovalcev ne bo nič spremenilo, je lahko hitro še huje in zna se zgoditi, da bo AMD Krško že v naslednjem letu celo povsem brez tekmovalcev.

Ironično je,  da vodstvo kluba že leta trdi, da tekmovalcev ne more bolje financirati, saj da to nikogar od potencialnih sponzorjev ne zanima, in da je lažje zagotoviti sredstva za vrhunsko prireditev kot za vzgojo tekmovalcev.

Seveda se velja vprašati o smiselnosti organiziranja dirk na najvišji ravni in hkratnem hiranju domačih voznikov. Če bi se denar, ki ga v klub pritegne organizacija dirke SGP, prelil k tekmovalcem, bi to seveda pozdravili. A tega ni videti, sploh pa v klubu nekaterih podrobnosti vezanih na prihodke in sponzorske pogodbe ne razkrijejo.

Je pa zadeva kot kaže dobičkonosna, saj naj bi se vodstvo AMD Krško z imetnikom licence, podjetjem BSI, spet pogovarjalo o organizaciji dirke v naslednji sezoni.

Spidvejska jesen bo v Prekmurju in tudi v Posavju očitno še precej zanimiva. Le upamo lahko, da gre za zgodbo s srečnim koncem, predvsem za tekmovalce in seveda vse gledalce in ljubitelje tega športa v obeh regijah.

Rezultati:            

1. AMK ZP Pardubice (29 točk)
    SUCHÁNEK Tomáš (3,3,3,3,3,3) 18
    ŠTICHAUER Hynek (2*,1,2*,2*,2*,2*) 11+5
2. AK Markéta Praha (25točk)
    HOLUB Zdeněk (3,2*,3,F) 7+1
    ŠKURLA Michal (0,3,2*,3,3,1*) 12+2
    SMETANA Ondřej (2*,2*,2) 6+2
3. AMTK Ljubljana (23točk)
    GREGORIČ Maks (0,2*,1,2*,2*,0) 7+3
    VOLDRIH Matic (1,3,3,3,3,3) 16
4. PDK Grepl Mšeno (16točk)
    HOLUB Jan (3,3,2,d,1,3) 12
    KLEIN Michal (2*,2*,0,Fd,0,0) 4+2
5. AMD Krško (16 točk)
    KOVAČIČ Žiga (3,1,1,3,Fd,2) 10
    IVAČIČ Matic (2*,0,0,2*,1,1*) 6+3
6. ST Lendava (8 točk)
    VIDA Ladislav (1,1,1,1,1,3) 8
    BOT Dalibor (R4,R4,N,N,N,N) 0
7. SK Unia Goričan (4 točk)
    CVETKO Renato (R4,N,N,N,N,N) 0
    MAJNIČ Karlo (1,1,1,1,N,N) 4

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava