novice

Nadomestilo plače tudi Brunskoletovi, Grillu in Vizjaku

19.8.2014 | 17:15 | STA, J. A.

Renata Brunskole (Foto: arhiv DL)

Renata Brunskole (Foto: arhiv DL)

Andrej Vizjak (Foto: M. L, arhiv DL)

Andrej Vizjak (Foto: M. L, arhiv DL)

Ivan Grill (Foto: B. B., arhiv DL)

Ivan Grill (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana - Pravico do nadomestila plače po podatkih DZ uveljavlja 34 nekdanjih poslancev, od tega največ iz PS. Pripada jim 80 odstotkov dosedanje plače, tako da bo večina od njih tudi v prihodnjih mesecih prejemala več kot 3000 evrov bruto.

Pravico do nadomestila plače po zakonu o poslancih uveljavlja osem nekdanjih poslank in poslancev PS (Alenka Bikar, Renata Brunskole, Branko Ficko, Jožef Kavtičnik, Tina Komel, Aleksandra Osterman, Barbara Žgajner in Melita Župevc) in sedem nekdanjih poslancev SDS (Zvonko Černač, Ivan Grill, Robert Hrovat, Alenka Jeraj, Dragutin Mate, Janja Napast in Andrej Vizjak).

Iz nekdanje sestave poslanske skupine ZaAB nadomestilo uveljavljajo Maja Dimitrovski, Darko Jazbec, Aljoša Jerič in Alenka Pavlič. Tudi iz SLS nadomestilo uveljavljajo štirje nekdanji poslanci, in sicer Jasmina Opec, Mihael Prevc, Franc Pukšič in Janez Ribič.

Po trije nekdanji poslanke oz. poslanci nadomestilo uveljavljajo v strankah SD (Samo Bevk, Matevž Frangež in Branko Smodiš) in DL (Rihard Braniselj, Marko Pavlišič in Kristina Valenčič). Nadomestilo uveljavlja tudi pet nekdanjih nepovezanih poslancev: Borut Ambrožič, Dragan Bosnić, Brane Golubović, Ivan Simčič in Ivan Vogrin.

Po zakonu o poslancih ima poslanec pod določenimi pogoji pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo, vendar najdlje za šest mesecev od prenehanja mandata. Pravica do nadomestila se lahko podaljša do izpolnitve pogojev za upokojitev, vendar najdlje še za šest mesecev.

Poslanec, ki je opravljal funkcijo poslanca že pred mandatom, ki mu je prenehal, pa ima za vsak prejšnji zaporedni mandat pravico do dodatnega trimesečnega nadomestila plače, vendar ne več kot šest mesecev skupaj. Poslanec, ki mu je funkcija poslanca prenehala pred potekom šestih mesecev od potrditve mandata, pa pravice do nadomestila plače nima.

Skupaj lahko poslanec nadomestilo prejema najdlje 18 mesecev. Če je poslanec opravljal funkcijo poslanca tri zaporedne mandate ali več, ima pravico do 12-mesečnega nadomestila, če obenem izkoristi možnost podaljšanja uveljavljanja nadomestila za šest mesecev, pa ga lahko prejema skupno 18 mesecev.

Sodeč po izpisu poslanskih plač za julij je bila povprečna bruto plača poslancev, ki uveljavljajo pravico do nadomestila, nekaj več kot 4000 evrov. Ker višina nadomestila znaša štiri petine plače, bodo prihodnje mesece prejemali po nekaj več kot 3200 evrov bruto nadomestila. Če jih bo vseh 34 nadomestilo prejemalo po šest mesecev, bo strošek nadomestil na nekdanje poslance krepko presegel 100.000 evrov.

‹ nazaj

Komentarji (47)

19.8.2014Ocenijoze 
Kako to da se ne morejo zaposliti,ko pa so vsi tako pametni,da so lahko v času poslanca nekateri upravljali več funkcij spoh Vizjak pa Gril ne more dobiti dela v Novem mestu kot je njegova žena pred leti se lahko zaposlila.
19.8.2014Ocenibutec&butec 
Pejte delat, prasci požrešni, kako vas ni sram, s čim ste si zaslužili nadomestilo, da bi se vam v grlu zataknilo....
19.8.2014Ocenidržavljanka 
Ni pošteno, da zahtevajo nadomestilo v taki višini. Sram naj jih bo, naj si zamislijo kaj so naredili za našo državo, nič.
19.8.2014Ocenikar po njih 
http://www.24ur.com/novice/slovenija/34-nekdanjih-poslancev-zaprosilo-za-nadomestilo-poslanske-place.html
19.8.2014Ocenipika 
Zakon jjim omogoča nadomestilo. Tako kot zakon moji kmečki materi, ki je obedelovala to slovensko zemljo omogoča 150 Eur pokojnine. Hvala Bogu, da ji zmoremo pomagat in da lahko dostojno živi. Marsikateri borčevski penzionist se je posmehoval, zakaj tako garajo...no, ne bom nadaljevala, ker je moja družina kljub vsemu srečna. I
19.8.2014Ocenijoze 
Kaj minimalca jim naj dajo,da vidijo kako se živi s 400 evri ali manj.
19.8.2014OceniJOSEFF 
sramoto delate sebi, družini, prijateljem...če jih je še kaj!
20.8.2014Ocenizoki 
je to sploh vredno komentirat ???
20.8.2014Ocenidavkoplačevalec 
Naj prejemajo nadomestilo, če jim to res pripada. Ampak novi inšpektorji FURS-a naj jih čez čas tudi vzamejo pod drobnogled. Kaj res ne bodo nič delali? Medosedska pomoč, pa na kaj vse se bodo izgovarjali? Če bi bil kdo blizu, pa bi vedel, da kaj dela, bi ga takoj prijavil. Pa po naravi nisem tak človek. Ampak za takšne ljudi pa ni milosti.
20.8.2014Ocenivolk 
NO PA SO SE PRIKAZALI NESPOSOBNJAKOVIČI IN VOLUHARJI TAKŠEN JE DOBERŠNJI DEL OD LJUDSTVA IZBRANIH POSLANCEV BRAVO LJUDSTVO ŠE NAPREJ GLASUJTE ZA NESPOSOBNEŽE KI SI PO KONCU MANDATA NISO SPOSOBNI ZAGOTOVITI SLUŽBE DA BI SE PREŽIVLJALI IN MED TAKIMI SO TUDI BIVŠI MINISTRI NA ZDRAVJE SLOVENIJA BOLJE REČENO BOCVANA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava