kronika

S ponarejenimi karticami po telefone, cigarete in motoristično opremo

20.8.2014 | 09:30 | B. B.

Simbolna fotografija. (Foto: M. M.)

Simbolna fotografija. (Foto: M. M.)

Novo mesto, Krško - Kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so julija s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku v Krškem privedli dva Novomeščana stara 22 in 24 let ter 33-letnega osumljenca z območja Celja, ki jih sumijo, da so s ponarejenimi plačilnimi karticami nakupili za najmanj 6.000 evrov blaga.

Policisti so na drzne mladeniče postali pozorni v zadnjih mesecih, ko so prejeli več prijav zaradi uporabe ponarejenih negotovinskih plačilnih sredstev. Preiskava, ki je sledila, je pokazala, da je so osumljeni med februarjem in junijem na območju Novega mesta, Celja in Maribora na različnih mestih (trgovine, bencinski servisi, trafike) kupovali blago s ponarejenimi plačilnimi karticami American Express in Visa. Kupovali so predvsem mobilne  telefone, tobačne izdelke in motoristično opremo. Kriminalisti so obravnavali 39 kaznivih dejanj, od katerih so nekatera ostala le poskusu, saj so bile transakcije zavrnjene.

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da je za dobavo ponarejenih kartic z magnetnimi zapisi pravih plačilnih kartic skrbel 33-letni osumljenec, Novomeščana pa sta z njimi kupovala. Osumljenci so si tako pridobili za najmanj 6.000 evrov premoženjske koristi, dejanja ki so ostala pri poskusu, pa so znašala najmanj 7.300 evrov, sporočajo s PU Novo mesto.

Predkazenski postopek, ki ga je usmerjalo krško okrožno tožilstvo, je še pokazal, da je 22-letni osumljenec s ponarejenimi karticami preko sistema Western Union nakazoval denar tudi v Vietnam, kar je bilo najverjetneje namenjeno plačilu ukradenih magnetnih zapisov pravih plačilnih kartic. Kriminalisti so osumljenca zato ovadili tudi za pranje denarja.

Preiskovalni sodnik krškega okrožnega sodišča je za 22- in 33- letnega osumljenca odredil pripor.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava