posavje

V modri frankinji prepoznali modro priložnost

22.8.2014 | 18:00 | A. K.

Direktorica zavoda KŠTM Mojca Pernovšek, Rok Petančič (levo) in Matej Imperl (oba iz zavoda KŠTM) so ob današnji predstavitvi rezultatov projekta nazdravili, kakopak, z modro frankinjo. (Foto: A. K.)

Direktorica zavoda KŠTM Mojca Pernovšek, Rok Petančič (levo) in Matej Imperl (oba iz zavoda KŠTM) so ob današnji predstavitvi rezultatov projekta nazdravili, kakopak, z modro frankinjo. (Foto: A. K.)

Festival modre frankinje bo letos podobno kot leta 2012 (utrinek na fotografiji) spet potekal v grajskem parku.

Festival modre frankinje bo letos podobno kot leta 2012 (utrinek na fotografiji) spet potekal v grajskem parku.

Sevnica - Posavje naj postane eno od prepoznavnih slovenskih in evropskih središč modre frankinje, in to po kakovosti in razširjenosti tega vina. To je bil vodilni cilj dveletnega projekta Modra frankinja – žametno vino Posavja, v okviru katerega bodo med drugim 13. septembra na gradu Sevnica spet organizirali Festival modre frankinje – tokrat že četrti.

Raziskave so dokazale, da modra frankinja vsebuje največje stopnje resveratrola, pomembnega antioksidanta. Slednji znižuje splošno stopnjo holesterola, istočasno pa tudi preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje še posebej priporočljivo.

Slabih 40 tisoč evrov vreden projekt, ki se bo oktobra zaključil s strokovno konferenco o modri frankinji, so skupaj vsebinsko oblikovali Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica, ki je nosilec projekta, ter partnerji Kmečka zadruga Sevnica, Zveza društev vinogradnikov Dolenjske in Center za razvoj podeželja Posavje in zanj pridobili evropski denar programa Leader.

Da bi žametnemu vinu utrli nove poti v svet, so se s pomočjo usposabljanj in organiziranega trženja lokalnih izdelkov modre frankinje trudili povezati vse člene, od pridelovalcev do ponudnikov vina, pozabili pa niso niti na kulinariko oziroma lokalne proizvajalce hrane. Pa jim je nalogo uspelo izpolniti?

"Opažamo, da se je ponudba modrih frankinj v zadnjih letih v gostinskih lokalih zelo povečala. Dve leti nazaj so imeli naši lokali morda eno modro frankinjo ali pa je sploh niso imeli. Podobno je bilo tudi v drugih posavskih krajih vse do Bizeljskega. Dobra novica pa je, da so se na delavnicah povezali tudi nekateri gostinci in pridelovalci," pozitivne učinke projekta izpostavi direktorica zavod KŠTM Mojca Pernovšek.

Vedno bolj obiskan je tudi spletni portal www.modra-frankinja.com, kjer lahko potrošniki in ostala javnost na enem mestu poiščejo vse informacije o modri frankinji, predvsem pa lahko na enem mestu najdejo najboljše modre frankinje, pridelovalce modre frankinje ter gostinske in druge ponudnike, pri katerih lahko najboljše modre frankinje okusijo ali kupijo.

Obilo priložnosti za pokušino odličnih vin in kulinaričnih dobrot bo tudi na prihajajočem 4. Festivalu modre frankinje na sevniškem gradu. Kot je povedal njegov vodja Rok Petančič, vzorce letos zbirajo kar na petih lokacijah v Sloveniji pa tudi v Avstriji, mednarodno obarvana pa bo tudi strokovna komisija, ki bo ocenjevala vzorce.

Ocenjevanje in izbor najboljših modrih frankinj za leto 2014 bo potekalo v treh kategorijah, in sicer letnik 2013, ostali letniki (vključno z barrique) in ostali (predikati, penine, rosé…). Najboljšim petim v vsaki kategoriji bo omogočena brezplačna predstavitev na festivalu, vsi zmagovalni vzorci pa bodo uvrščeni v veliko finale za absolutnega zmagovalca, ki bo prejel posebno nagrado organizatorja, vključno s celoletno promocijo, in prehodni simbol festivala.

Več pa v Dolenjskem listu!

‹ nazaj

Komentarji (4)

5.9.2014Oceninovember 
gre za pravo posiljevanje sevničanov s tem festivalom. Da ne govorimo o petančiču in imperlu. Fantje treba bo začet delat ne se pa sam kazat pa slikat okol...
5.9.2014OceniMhm 
Se strinjam s teboj november ... sam ne vem kdo bo to uspel nardit da bosta začela delat ...
14.9.2014Ocenikmetič 
Podpiram visoko mnenje tako novembra, kot Mhm...gre za posiljevanje in nedelo!
14.9.2014OceniNedelo 
no, govorit pa znata oz. znajo na tem KŠM, kaj pravte

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava