dolenjska

FOTO: Protestni shod zaradi deponije odpadkov

23.8.2014 | 13:00

V Brusnicah se je na protestnem shodu zbralo lepo število ljudi. (Foto: M. Ž.)

V Brusnicah se je na protestnem shodu zbralo lepo število ljudi. (Foto: M. Ž.)

FOTO: Protestni shod zaradi deponije odpadkov
FOTO: Protestni shod zaradi deponije odpadkov

Brusnice - Okoli 200 krajanov krajevne skupnosti Brusnice in Mokrega Polja iz sosednje občine Šentjernej se je dopoldne zbralo na protestnem shodu pri gasilskem domu v Brusnicah, s katerim so na miren način opozorili na nevzdržno življenje z in ob deponiji odpadkov v Leskovcu, na neizpolnjene obljube mestne občine Novo mesto in nezadovoljstvo s projektom Cerod 2. O shodu, ki sta ga skupaj pripravila brusniška krajevna skupnost in civilna iniciativa za čisto okolje in zdravo življenje iz Mokrega Polja, so obvestili tudi vse občine ustanoviteljice Ceroda in njegovo vodstvo, da bi prisluhnili obupanih krajanom iz prve roke, vendar pred zbrane ni stopil nihče od njih.

Transparenti z napisi – Zdravje je največje bogastvo, za nekatere pa smeti; Narod ne bo več trpel, da bi Cerod še naprej smrdel; Zjutraj se svita, pod večer se mrači, kako pa bo čez dan, pa 'Cerod' poskrbi; Kdor smrad trpi, manj časa živi; Vse sporazume ste podpisovali s figo v žepu; Tudi mi smo vredni čistega zraka; Ko na deponiji zasmrdi, vodstvo Ceroda v mesto zbeži… - so jasno in zgovorno povedali, kaj si ljudje mislijo, čutijo in želijo. Želijo si predvsem čistega zraka in ne, kot pravijo, obupnega smradu, ki se širi iz deponije, ter urejenega okolja.

Med zahtevami, ki so jih oblikovali, so: da odgovorni takoj storijo vse, da preneha smrdeti; da se projekt Cerod predstavi krajevni skupnosti in ljudem; da naj službe, če niso sposobne urediti, da ne bo več smrdelo, takoj odstopijo; da naj se vodstvo Ceroda preseli na deponijo, da bo občutilo vse to, kar občutijo tukajšnji prebivalci; da novomeška občina uresniči še neizpolnjene dele sporazuma in da dokler nimajo rešitev za izboljšanje težav na deponiji, prenehajo z dovažanjem odpadkov. Če ne bo prenehalo tako močno smrdeti, so, kot so dejali, pripravljeni tudi fizično zapreti dovoz na deponijo.

M. Ž.

‹ nazaj

Galerija (32)

protest02
protest04
protest05
protest06
protest07
protest08
protest09
protest10
protest11
protest12
protest13
protest15
protest16
protest17
protest20
protest21
protest22
protest24
protest25
protest26
protest27
protest28
protest32
protest33
protest34
protest35
protest36
protest37
protest38
protest41
protest44
protest45

Komentarji (9)

23.8.2014OceniFAjn 
Men čist v red diši
23.8.2014OceniUps!!! 
Sem bil nedavno v gozdu v bližini naselja Žerjavin. Skozi gozd se vije struga manjšega potočka. Nisem mogel verjet očem!!! Voda je bila popolnoma črna!!! Res da je dva dni preje deževalo in da je v vodotokih po dežju motna, rjavkasta voda ... A ta je bila dobesedno - ČRNA!! Tudi dno struge je bilo podobno obarvano!! Pa se nihče ne zgane?? Ne trdim , da je za to kriva deponija, a kaj drugega bi lahko povzročilo to črno obarvanost vode??
24.8.2014OceniKobe 
Pridružujemo se protestu. Fizično se nismo mogli udeležiti, saj smo bili na 15 tradicionalnem pohodu na enega od slovenskih vrhov tokrat na Triglavu. Kljub megli se tudi iz Triglava vidi, da na CERODU zelo smrdi!
24.8.2014OceniKobe 
Ena oseba v povezavi s CERODOM je bila ovadena. Upamo da čim prej dočakamo sodni epilog. Zelo glasne so govorice, da se na CEROD vozi zelo strupene smeti iz bližnje in daljne okolice in celo iz Italije. Zahtevamo natančno poročilo od kje in kakšni odpadki se vozijo na CEROD! ZAHTEVAMO NATANČNO POROČILO PO KAKŠNI CENI SE SPREJEMA ODPADKE IN PO KAKŠNEM KLJUČU SE DELI DENAR! Ko so nekatere občine iz regije izstopile iz projekta CEROD je župan občine NM podal izjavo v smislu: " da so zavohali koliko denarja se vrti v tem poslu in želijo iti na svoje"! IZ PRORAČUNA MO NOVO MESTO NI ZAZNATI NEKIH OBČUTNIH PRIHODKOV IZ TEGA NASLOVA V PRORAČUN! V CERODU zelo smrdi! Zelo smrdi tudi na ŽUPANSTVU! Krajani bližnje in daljne okolice uživamo smrad, LE KAM PA SE STEKA DENAR OD TEGA SMRADA?
24.8.2014OceniKobe 
Spoštovani Krajani Slovenijo obvladujejo raznorazne "mavrične" mafije. Ne vem še kam se steka denar iz CERODA! Vem pa kam se steka denar od tega, da je "smetarska mafija" uspela s prepovedjo uporabe lesnih ostankov lesarjem za energetske namene. Ta isti ostanki se kurijo v TEOL, TEŠ,... Od tedaj so se zamenjale že 3 vlade, vendar mafija še vedno vse skupaj trdno drži v rokah. Vse kar se tiče komunalnih odpadkov v Sloveniji je v rokah mafije, katero zelo dobro poznajo tudi na Cipru, Rusiji in Belorusiji. Ta mafija dobiva vse posle tudi po 4 x višjih cenah kot normalno. Poznam primere, ko so Državljani opozarjali na hude nepravilnosti zlorabe in posredovali celo primerjalne študije. Vse je ostalo v predalih! Mediji pa tega ne objavijo! Celo več mediji z redkimi izjemami te blokirajo! Ima pa mafija tako kot vsaka mafija iste prijeme. Mene so najprej zmerjali z " janšistom", potem z "levakom", ker nisem bil nikoli v nobeni politični stranki so me na koncu izločili zaradi "proceduralnih zadev". Najbolj pa me je podžgal "anonimen" klic : "Kobe vedi da ne boš nič dosegel, vendar če boš še naprej težil boš dobil po pič...!" Še dobro, da sem fant!
24.8.2014OceniKobe 
Spoštovani Spomnite se kupov smeti v Italiji. Spomnite se "težav" SLO komunalnih deponij. Najprej mediji vse razbobnajo, potem dvignejo cene za 30, 40 80 % in potem se čez noč najde čudežni rešitelj! Spomnite se primerov "kostne moke". Ta je v Avstriji deklarirana kot "biomasa". Slo Državljani pa še vedno plačujemo velike denarce, da to nekdo izvaža v Avstrijo. Primerjajte ceno položnic za vodo, kanalizacijo,... In potem vam bo jasno zakaj se za direktorje komunalnih in infrastrukturnih podjetij vedno postavi poslušne politične aparatčike! STANJE JE TAKŠNO ZATO, KER MAVRIČNA MAFIJA USPE DRŽAVLJANE DELITI NA VAŠE IN NAŠE NA PARTIZANE IN TABEJLE,... in se ne sodi ljudi po DEJANJIH! Spoštovani! Prihodnost se začenja že danes! Lahko jo Gradimo Skupaj!
24.8.2014Ocenibrusničan 
če ne bodo uredil to kar se je v soboto zahtevalo imamo plan B ki ga v SLO še ni bilo in bo vsem v CERODU žal da to sedaj ne urejajo ker potem bodo bankrotiral mi pa bomo dosegl svoje res pa bo trajalo ker v pravnem smislu ne gre drugače
26.8.2014Oceniblaž 
Tile na Cerodu so pa res majstri. Pravjo da smeti več ne smrdijo, ampak da smrdi iz čistile naprave za vodo..... Vedno majo nek izgovor... to deponijo bi morali že zdavnaj ZAPRETI!
26.8.2014OceniTinč 
Ne vem ali je res, da so 2,5 mio razdelili v kešu ostalo 16,7 mio pa za infrastrukturo, nekaj je res. Ali si je kdo zgledno uredil svoj okoliš ? To so resna vprašanjaza našo družbo in davkoplačevalce, ki plačujejo storitve !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava