Čušpajs so kuhali že devetič

24.8.2014 | 16:00

Čušpajs so kuhali že devetič
Čušpajs so kuhali že devetič

Selo pri Kostelu - Na Padovčevi izletniki kmetiji v vasi Selo pri Kostelu je v petek potekalo tekmovanje v kuhanju kostelskega čušpajsa. To že tradicionalno tekmovanje je organiziral TŠD Kostel letos že devetič zapored.

Tekmovanja ljubiteljev priprave kostelskega čušpajsa se je letos udeležilo 11 ekip, kar je bila do sedaj najštevilčnejša udeležba tekmovalcev. Dvočlanske tekmovalne ekipe so bile iz občin: Kostel, Kočevje, Velike Lašče in Črnomelj.Tekmovalci so morali organizatorju pred pričetkom kuhanja oddati popis sestavin in količin živil, ki so jih uporabili pri kuhi. Kuhali so lahko po svojem receptu, kot izhodišče za pripravo čušpaja pa jim je služil recept, po katerem se za pripravo te značilne kostelske enolončnice potrebuje: 70 dag mesa, po 40 dag krompirja, graha in svežega zelja, po 30 dag korenja in stročjega fižola ter po okusu: olje, sol, poper, moka, čebula in začimbe.

»Med prvim in zadnjim so bile razlike zelo velike. Prvi je dosegel 151, zadnji pa 93 točk,« je povedal v imenu tričlanske ocenjevalne komisije Leon Pogelšek. Kot je povedal, je imela komisija, v kateri sta bila še Marija Bauer in Josip Markovčič, letos zelo težko delo. »Prvi je zaradi izvirnosti in tudi sicer zelo izstopal, med petimi, ki so sledili, pa so bile razlike samo po dve točki. Vsi so bili zelo okusni, so pa bile razlike v tem, da je bil eden denimo preveč razkuhan, drugi preveč gost, tretjemu smo odvzeli točke, ker je uporabil Vegeto,« je povedal in dodal, da je bilo prvih šest čušpajsev na izredno visokem nivoju. Po oceni komisije sta najboljši čušpajs skuhala Anka in Bruno Rajšel iz Morave, ki sta pripravila čušpajs s polhi.

M. Leskovšek-Svete

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava