Romarski vrtec na Žežlju

24.8.2014 | 17:15

Romarski vrtec na Žežlju
Romarski vrtec na Žežlju

Žeželj - KUD Oton Župančič iz Vinice je ob 50-letnici delovanja pripravil včeraj zvečer pri romarski cerkvi Marije pomagaj na Žežlju nad Vinico Romarski vrtec. To je starodavni običaj, ki so ga prvič predstavili po skoraj 80 letih, ni pa bil značilen za Belo krajino, pač pa predvsem za Dolenjsko in Štajersko.

Res pa je, da so bili, kot je dejal umetniški vodja folklorne skupine Vinica Vlado Starešinič, prav Belokranjci tisti, ki so zelo množično sodelovali na Romarskih vrtcih. Vrtec v tem primeru izhaja iz besede vrteti. Romarji so namreč na romanjih, ki so včasih trajala nekaj dni, v prostem času plesali na ta način, da so hodili v krogu in delali različne figure, kot so polži, kače in podobno. Vmes pa so peli. Mnoge skupine pa so se predstavile še posebej in tako predstavile tudi pesmi in običaje iz svojih krajev.

Poleg viniških folkloristov in tamburašev so na Romarskem vrtcu na Žežlju sodelovali še folklorni skupini Dragatuš in Stari trg ob Kolpi, mlajši mešani cerkveni pevski zbor župnije sv. Peter iz Črnomlja, moškim pevskim zborom sv. Štefan iz Semiča in Preloškimi muzikanti.

Besedilo in fotografije: M. B.-J.

Galerija

Komentarji (2)

2.9.2014Ocenitončka 
a,ni vike lozar?spi?
7.9.2014Ocenitina b. 
sami pravi na kupu.....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava