posavje

V borbo za ohranitev krške urgence s peticijo

24.8.2014 | 19:00 | A. K.

Krška enota nujne medicinske pomoči ob delavnikih povprečno oskrbi 23 bolnikov na dan, ob sobotah, nedeljah in praznikih več kot 50 bolnikov, ponoči pa povprečno 7.

Krška enota nujne medicinske pomoči ob delavnikih povprečno oskrbi 23 bolnikov na dan, ob sobotah, nedeljah in praznikih več kot 50 bolnikov, ponoči pa povprečno 7.

V borbo za ohranitev krške urgence s peticijo

Krško - Krčani bodo jutri s posebno peticijo začeli zbirati podpise proti ukinitvi tamkajšnje urgence. »Urgence v Krškem ne damo,« sporočajo odgovornim v državi.

"Vse občane vabimo, da s podpisom podprejo zahtevo, da vlada RS za čas obratovanja in razgradnje Nuklearne elektrarne v Krškem s sporazumom zagotovi obstoječo organizacijo in financiranje nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Krško," so v pozivu zapisali na krški občini, kjer bodo podpise zbirali na različnih lokacijah po občini še vse do sobote, 30. avgusta, vzpostavili pa so tudi možnost elektronskega podpisovanja peticije. Zaradi skorajšnjega odprtja novega urgentnega centra, ki bo deloval pod okriljem brežiške bolnice, je namreč še vedno v zraku selitev nujne medicinske pomoči iz posavskih zdravstvenih domov v nov center.

Kot poudarja krški župan Miran Stanko, je bila nujna medicinska pomoč v Zdravstvenem domu Krško v takšni obliki vzpostavljena zaradi prisotnosti jedrskega objekta, zato si ne želijo in ne dovolijo, da bi urgenco v Zdravstvenem domu Krško v dosedanji obliki ukinili.

"Ne želimo in ne dovolimo, da bi se urgenca umaknila iz občine Krško in bi bili občani zaradi tega prikrajšani. Pričakujemo, da bomo v enem tednu zbrali precejšnje število podpisov, ki bi jih potem predložili tako zdravstvenemu ministru, kot samemu predsedniku vlade."

Nujna medicinska pomoč v Zdravstvenem domu Krško ima v mreži enot status enote C, kar omogoča, da je ekipa nujne medicinske pomoči za izvajanje intervencij na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu. V dnevnem času zagotavljajo še rezervno ekipo, ki se aktivira v primeru druge (sočasne) nujne intervencije.

Podrobneje o tem, kaj bi ukinitev krške urgence pomenila za paciente, pa v tiskanem Dolenjskem listu!

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava