novice

O novih županih se nekaj že ve

25.8.2014 | 08:15

Novomeški župan Alojzij Muhič ne bo znova kandidiral. (Foto: I. Vidmar)

Novomeški župan Alojzij Muhič ne bo znova kandidiral. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto -

Do roka za oddajo kandidatur za lokalne volitve sta le še dobra dva tedna, a v marsikateri občini še ni prav veliko znanega, kdo vse naj bi se podal v boj za župansko funkcijo. a posamezni županski kandidati so vseeno že znani. Nekateri so se že podali v zbiranje podpisov podpore, da bi na volitvah nastopili kot nestrankarski kandidati. Stranke pa bodo svoje kandidate očitno večinoma razkrile šele po počitnicah. Rok za vložitev kandidatur za volitve, ki bodo 5. oktobra, se izteče 10. septembra.

Slovenska tiskovna agencija je pripravila pregled znanih kandidatov za mesto župana. V novomeški občini se bo z oktobrskimi volitvami zagotovo zamenjalo vodstvo, saj se sedanji novomeški župan Alojz Muhič z županskega mesta odpravlja v pokoj. Ni pa še jasno, koga bo njegova Zveza za Dolenjsko podprla na tokratnih volitvah. Kot je pojasnil Muhič, se zveza še usklajuje z ostalimi lokalnimi odbori političnih strank in listami o skupnem kandidatu, a dogovora zaenkrat še ni.

Javno pa so kandidaturo za župana Novega mesta napovedali ali potrdili kandidat SDS Bojan Kekec, podjetnik Gregor Macedoni, ki ga podpira Iniciativa Novo mesto 2020, in direktor novomeške komunale Rafko Križman, ki bo nastopil kot kandidat ZaAB.

V novomeški občini sicer krožijo še nekatera imena bodočih županskih kandidatov, med njimi sta sedanja podžupanja Mojca Špec Potočar, ki naj bi kandidirala kot predstavnica SMC, in direktorica novomeškega zdravstvenega doma Milena Kramar Zupan kot kandidatka SD, a v strankah imen še niso potrdili.

V največjih posavskih občinah še ni znanih veliko imen bodočih županskih kandidatov. Najverjetneje bo vnovič kandidiral sedanji župan Krškega Miran Stanko (SLS), ki občino vodi od nadomestnih županskih volitev marca 2012. A dokončno odločitev bo odbor stranke SLS sprejel v prihodnjih dneh.

Tudi brežiški župan Ivan Molan namerava jeseni vnovič kandidirati. Molan, ki je na prejšnjih volitvah nastopil kot kandidat SDS, bo tokrat kandidiral s širšo podporo, in sicer s podpisi občanov ter s podporo političnih strank, med katerimi je tudi SDS, je pojasnil za STA.

Kot predstavnik SLS se bo v Sevnici za župansko mesto znova potegoval sedanji župan Srečko Ocvirk. O kandidaturi za sevniškega župana razmišlja tudi Janez Šerjak, ki pa končne odločitve še ni sprejel.

V Kočevju je vnovično kandidaturo potrdil sedanji župan Vladimir Prebilič, ki bo tudi tokrat nastopil kot nestrankarski kandidat. Da namerava kandidirati s podpisi volivcev je za STA potrdil Zlatko Ficko, sicer svetnik stranke Zares v kočevskem občinskem svetu.

Še enega mandata si želi tudi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. Pred štirimi leti je kandidirala s podporo več strank, kandidaturo s strankarsko podporo napoveduje tudi sedaj. Vnovič bo kandidiral sedanji župan občine Trebnje Alojzij Kastelic, ki je potrebne podpise podpore že zbral. Kandidaturo s podporo stranke Drot je potrdila tudi Špela Smuk, ki se je že na prejšnjih volitvah s Kastelicem pomerila v drugem krogu.

STA/I. V.

‹ nazaj

Komentarji (14)

25.8.2014Ocenivolilec 
Kaj pa Šentjernej?
25.8.2014Oceninovomeščanka 
V Novem mestu naj bi spet kandirali ljudje, ki so že pogoreli na volitvah, županskih in / ali državnozborskih: A nimajo ponosa, da se ne izpostavljajo več ali morda mislijo, da jim bo enkrat le uspelo .......
25.8.2014Oceniinfo 
Po informacijah iz agencije "Rekla - kazala" naj bi v šentjernejski občini ponovno kandidiral Franc Hudoklin. Ali bo predlagatelj njegove kanditature SLS še ni znano. Po virih iz zg. omenjene agencije ga stranka SMC ne bo kandidirala. Za župana bo kandidiral tudi Samo Hudoklin, znani vinski strokovnjak, ki je sicer predsednik Civilne iniciative Glas ljudstva, katera je šentjernejskim občanom izborila krepko nižji komunalni prispevek, kot ga je prvotno odmerila občinska uprava pod vodstvom aktualnega župana. CI Glas ljudstva je tudi predlagatelj Sama Hudoklina za župana, in bo na volitvah kandidirala s svojo nestrankarsko listo, katera naj bi med poznavalci lokalnih razmer veljala za največjega favorita. Kandididral bo tudi Radko Luzar, direktor in lastnik podjetja L-TEK. Predlagatelj njegove kandidature je nestrankarska lista Skupaj za prihodnost. Strokovnajki mu poleg Sama Hudoklina pripisujejo največ možnosti za župansko zmago. Kot članica SDS, se bo s podporo svoje stranke, županskih volitev udeležila tudi bivša ravnateljica na OŠ Šentjernej Viktorija Rangus. Glede na dolgotrajno "afero" pri izbiri ravnatelja na OŠ Šentjernej in kazenske ovadbe, ki so bile vložene proti njej, je njene možnosti za izvolitev težko oceniti. V igri pa je menda še peti županski kandidat, katerega ime še ni znano. Zanimivo je tudi, da bo na listi SDS kandidiral Stane Bregar, za katerega je veljalo, da kotira bolj v krščansko-demokratski blok. Vsekakor bo pestro in zanimivo.
25.8.2014Ocenikura 
Naj bo Samo, Radko, Vika - kateri koli šentjernejski sin, važno je, da več nikoli novomeški Hudoklin!
25.8.2014OceniMirč 
Da Muhič ne bo več kandidiral bom verjel šele potem, ko poteče rok za vložitev kandidatur. To so tiste vrste politiki, ki gledajo v obraz in lažejo. Potem pa pridejo ven dan pred iztekom roka z besedami, da kandidirajo, ker tako želijo volivci (ali kaj podobnega), v resnici pa si tega želijo sami, da seveda zadovoljujejo lastne interese. Vsem tem bi bilo treba prepovedat kakršnokoli udejstvovanje v politiki (Muhič, Škufca, Hudoklin, trebanjski Kastelic, Ocvirk, ...). Trebanjski (če ne tudi žužemberški) je menda celo pravnomočno obsojen pa bo spet kandidiral.
25.8.2014OceniJan 
Saj je vseeno če Muhič kandidira ali ne. Ljudje bodo volili ali Križmana ali Mojco Š.P. in to pomeni, da bodo občino vodile iste struje in ljudje, kot so jo vse Muhičeve mandate. Menda ne verjamete da ima Lojze sploh kakšno besedo pri čemerkoli. Tako da karkoli izvolimo razen omenjenih dveh bo napredek. Lahko pa gremo z isto hitrostjo kot se (ne) premikamo sedaj. Če bodo dovolj odojkov spekli, pa dostikrat za deci dali, potem se ni za bati za kontinuirano stagnacijo. Folk je pa itak v splošnem skrajno neumen in s spominom zlate ribice. Na to seveda računajo.
25.8.2014OceniJozica 
V Mirni Peči pa bomo imeli tudi moznost izbire med Lahovim SDS kandidatom Kastelicem in verjetno gostilniškem kandidatom....
26.8.2014OceniTrebelan 
U Mirni Peči če bo kandidiral Lah, nej kandidira tud sedanji Kastelic pa ga bo sigurn zmagal. Laha itak ne mara nobedn, Pungerčar ga je skor dobil brez nekega martra. Lah mora bit za zmerej zgodovina, prihodnost MP je v Pungerčarju, druga najboljša izbira pa sedanji župan. Vse drugo je pogreb.
27.8.2014OceniSanja 
V Mirni Peči bo letos več kandidatov ki ze pripravljajo akcije... Med nimi bo tudi gospa... Ter njen prijatelj ..
27.8.2014OceniGlobodol 
haha.. Sanja, samo tebe smo čakali, zdaj si pa vse povedala.....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava