Veber in Hainz podpredsednika državnega zbora

25.8.2014 | 12:30

Janko Veber

Janko Veber

Ljubljana, Kočevje - Poslanci so na tajnem glasovanju za nova podpredsednika državnega zbora izvolili Primoža Hainza (DeSUS) in Janka Vebra (SD). Hainza je podprlo 56 poslancev, 25 jih je glasovalo proti, Veber pa je dobil 59 glasov, medtem ko je devet poslancev glasovalo proti.

Pri glasovanju o Vebru je 19 poslancev oddalo neveljavne glasovnice, pri glasovanju o Hainzu pa je bilo neveljavnih glasovnic šest.

Hainz, rojen leta 1947, je diplomirani profesor zgodovine in sociologije. Med drugim je bil profesor na Ekonomski srednji šoli v Ljubljani, asistent na Visoki šoli za telesno kulturo, član predsedstva republiškega komiteja SZDL in generalni sekretar Socialistične stranke Slovenije. Med letoma 2002 in 2007 je bil sekretar državnega sveta, do leta 2013 pa namestnik sekretarja.

Veber, rojen leta 1960, pa je univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, po diplomi se je zaposlil na kočevski občini, nato pa kot vodja razvoja v podjetju Hydrovod Kočevje-Ribnica. Leta 1990 je postal direktor tega podjetja. Štiri mandate, od leta 1994, je bil župan občine Kočevje, v državni zbor pa je bil prvič izvoljen leta 1996. Februarja 2013 je bil izvoljen za predsednika državnega zbora.

Vebra je za podpredsedniško mesto predlagala poslanska skupina SD, predsedujoči tej stranki Dejan Židan pa je pred glasovanjem izpostavil, da odločitve DZ vplivajo na življenja državljanov, zato mora biti ta naloga zaupana ljudem, ki lahko s svojimi izkušnjami in osebnostnimi lastnostmi pripomorejo k odgovornosti in verodostojnosti te institucije.

Uvrstil ga je med najvidnejša imena DZ, to pa pripisal njegovi dolgi politični poti. Po Židanovem mnenju je bil Veber predsednik vseh poslancev in to ne le na papirju. Veber je "z odgovorno držo, dosledno razlago poslovnika in korektnim delom DZ dal dobro popotnico in postavil visoka merila za naprej", je dejal Židan.

Hainza pa so predlagali v DeSUS. Po njihovi oceni gre za osebo, ki bo delo opravljala z največjo mero odgovornosti, je dejal vodja poslance DeSUS Franc Jurša. Med njegovimi izkušnjami je izpostavil dolgoletno delo v DS, kjer je bil tudi sekretar, te izkušnje pa bo po mnenju DeSUS lahko uspešno integriral v delo podpredsednika DZ.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je prav tako izpostavila dolgoletne izkušnje Vebra in Heinza. Veber bo po njihovem mnenju s svojim delom visoko profesionalno vodil poslanski zbor, njegove značajske lastnosti in modrost pa še dodatno upravičujejo njihovo podporo, je dejala. Heinz pa je po njenih besedah pri delu v DS pridobil nize organizacijskih izkušenj, ki bodo nepogrešljive za delo podpredsednika DZ.

Da je z obema predlogoma zelo zadovoljen, je dejal tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki pa hkrati obžaluje, da svojega kandidata za podpredsednika ni predlagala poslanska skupina SDS. Sicer pa Erjavca veseli, da je danes prišlo do seje, ki pomeni dokončno oblikovanje DZ, v roku 14 dni pa pričakuje, da bo v polni sestavi tudi nova vlada, ki bo lahko sprejela odgovornost za upravljanje države.

Do predlogov pa so imeli zadržke v poslanski skupini ZL, in sicer, kot je pojasnil Matej Tašner Vatovec, zaradi vsebine koalicijske pogodbe med najverjetnejšimi koalicijskimi partnericami SMC, DeSUS in SD.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je spomnil, da v ožjem vodstvu DZ ne bo nobene ženske. Sami bi iz strank, ki se zavzemajo za enakopravnost, pričakovali drugačne predloge, je dejal.

Eno izmed podpredsedniških mest po poslovniku sicer pripada največji opozicijski stranki, a SDS svojega kandidata zaenkrat še ni predlagala. Po obsodbi predsednika stranke Janeza Janše, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria, so namreč v SDS napovedali, da bodo pri delu DZ sodelovali "selektivno".

STA/I. V.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava