Slovenske železnice izplačale previsoke plače. Tudi Albertu Pavliču.

26.8.2014 | 11:55

Ilustrativna slika. (Foto: arhiv DL)

Ilustrativna slika. (Foto: arhiv DL)

Računsko sodišče je ugotovilo, da Slovenske železnice pri izplačevanju plač poslovodstvu v letih od 2010 do 2012 niso ravnale gospodarno. Med drugim so takratnemu generalnemu direktorju Goranu Brankoviču in delavskemu direktorju Albertu Pavliču izplačevale previsoke plače in dodatke, sporne pa so tudi nagrade in odpravnina.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo računsko sodišče, Slovenske železnice pri določitvi osnovnih plač za januar 2010 niso uporabile osnove, kot izhaja iz sklepa o priporočilih predstavnikom države v nadzornih organih gospodarskih družb, katerih večinska lastnica je država, pri sklepanju pogodb o zaposlitvi za poslovodne osebe, zato so generalnemu direktorju Brankoviču izplačale za 409 evrov bruto, delavskemu direktorju Pavliču pa za 368 evrov bruto previsoko osnovno plačo.

Nadzorni svet je s sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi generalnega direktorja in delavskega direktorja, ki vključuje dodatek za delovno dobo, omogočil, da je družba obračunala in izplačala dodatek za delovno dobo generalnemu direktorju v znesku 3376 evrov bruto in delavskemu direktorju v znesku 5095 evrov bruto, čeprav do njega nista bila upravičena.

Ker družba ni upoštevala avtentične razlage druge alineje tretjega odstavka 4. člena zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države in samoupravnih lokalnih skupnostih, je poslovodstvu izplačala osnovne plače v prevelikem znesku za 9353 evrov bruto.

Generalnemu direktorju, ki je imel pravico do uporabe službenega vozila v službene in zasebne namene, so Slovenske železnice neupravičeno obračunale in izplačale povračilo potnih stroškov v skupni neto vrednosti 1320 evrov. Brankoviču družba tudi ni obračunala bonitete za uporabo službenega vozila v zasebne namene v skupnem ocenjenem znesku 12.516 evrov bruto. Delavskemu direktorju pa je plačala premijo za dodatno pokojninsko zavarovanje v znesku 151 evrov, čeprav do tega ni bil upravičen.

Kot je še zapisalo računsko sodišče, merila, na podlagi katerih se v Slovenskih železnicah določa spremenljivi prejemek za uspešnost poslovanja, ne vsebujejo zahteve, da bi morala družba zagotoviti vir, iz katerega bi se izplačale nagrade poslovodstvu. Ker družba ni imela zagotovljenega bilančnega dobička, iz katerega bi se lahko poslovodstvu izplačal spremenljivi prejemek za leto 2010, je z izplačilom nagrade generalnemu direktorju v znesku 25.975 evrov bruto in delavskemu direktorju v znesku 23.378 evrov bruto po ocenah računskega sodišča ravnala negospodarno.

Brankoviču, ki je družbo vodil od oktobra 2009 do novembra 2011, so obračunali odpravnino v višini šestkratnika povprečne bruto mesečne plače, čeprav bi jo morali obračunati v višini šestkratnika osnovnega bruto mesečnega plačila. Tako mu je bila obračunana in izplačana za 1815 evrov bruto višja odpravnina, kot je določena v pogodbi o zaposlitvi, meni računsko sodišče.

Sporna je tudi odpravnina generalnemu direktorju Igorju Blejcu, ki je položaj prevzel novembra 2011 in na njem ostal do marca 2012. Blejec je bil po ocenah računskega sodišča odpoklican s funkcije na podlagi sklepa nadzornega sveta, ki ni vseboval razlogov za odpoklic. Takšno ravnanje nadzornega sveta družbe je omogočilo neupravičeno izplačilo odpravnine v znesku 44.311 evrov bruto.

Računsko sodišče je družbi Slovenske železnice naložilo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati ustrezne popravljalne ukrepe, ki se nanašajo na pripravo spremembe pravil in elementov za sklepanje individualnih pogodb o zaposlitvi.

V Slovenskih železnicah poročila ne komentirajo. "Slovenske železnice bodo v skladu z zahtevo računskega sodišča pripravile odzivno poročilo. Dokler ne bomo preučili ugotovitev revizijskega poročila, ki smo ga prejeli danes, jih ne moremo komentirati," so pojasnili za STA.

STA

Komentarji (38)

26.8.2014OceniVinko 
Pavlič? Ni on SDS? Slovenske železnice (beri: SDS leglo) bi bilo itak treba razpustit ali pa dat v roke sposobnim. Lahko tudi tujcem, ker omenjeni nesposobneži itak ne znajo nič, razen častiti svojega obsojenca.
26.8.2014Ocenistane 
nov prispevek k slovenski norosti. tip ima menda nedokončano srednjo šolo.
26.8.2014Ocenifranceljstein 
Joj kako prozorna igra! Nisem podpornik SDS, vendar ta sinhroniziran medijski napad pove veliko, kako funkcionira slovenski medijski prostor: http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/znova-previsoka-izplacila-na-zeleznicah-vodilni-dobivali-visje-place-nagrade/344878 > http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/53fc3ac94a2e1/slovenske-zeleznice-izplacevale-previsoke-place-poslovodstvu > http://www.finance.si/8808367/Revizija-na-S%C5%BD-Brankovi%C4%8Du-previsoka-pla%C4%8Da-Blejcu-neupravi%C4%8Dena-odpravnina
26.8.2014Ocenipotemtakem 
Berto! Ne sekiraj se! Šentjernejčani smo s tabo! Nikoli ne bomo pozabili kaj si nam izboril. Vse to je samo epizoda! Konec nadaljevanke bo povsem drugačen!
26.8.2014OceniVinko 
@Potemtakem: Še zdaj živite na ta račun, ne? Super, zato pa je tako v Sloveniji ... :(
26.8.2014Ocenipotemtakem 
@Vinko! Ne vem na kaj namiguješ? Dejstvo je, da je Albert poskrbel, da so občani v veliki meri dobili povrnjena sredstva, ki so jih investirali v infrastrukturo Telekoma. Pa tudi njegov prispevek k zmanjšanju komunalnega prispevka je bil več kot očiten.
26.8.2014Ocenikikiriki 
Potemtakem,iz čigavega hkeva si ti ušel?
26.8.2014Ocenivv 
Pa to je Regijski precednik SDS,mater tudi eden ni pošten,ljudje in taki nam solijo pamet,ni čudno da je vse šlo u maloro.In gdo bo sedaj kriv?
26.8.2014Ocenipotemtakem 
Kikiriki, nisem jaz ušel iz nobenega hleva! Fučka se meni za SDS! Vedi pa, da je medijska soldateska sinhrono napadla! To me skrbi!! Med prvim, drugim, tretjim in četrtim člankom, ki "opeva" previsoko izplačan OD nekaterih na SŽ ni minilo niti 10 minut. Kaj pa če je to povezano s politiko? Kaj pa če bom jutri ta Albert Pavlič jaz ali pa tI? To me skrbi! Halo! Še enkrat poudarjam, SDS ni moja opcija, bodimo pa pošteni!
26.8.2014Ocenisrp in kladivo 
Jezus Marija sami pošteni v SDS, sreča da sem izstopil od teh poštenih ljudi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava