avto moto

V Žarnovicah krška veterana prikazala vrhunski predstavi

27.8.2014 | 08:20 | Tekst: Mitja Pungarčič, foto: Sašo Ključarič

V Žarnovicah krška veterana prikazala vrhunski predstavi

Žarnovice, Krško - V nedeljo je v slovaških Žarnovicah potekala odmevna dirka speedway veteranov. Prvič v zgodovini Slovenije sta na kakšni od revijalnih dirk veteranov nastopila Slovenca 48-letni Roman Špitaler in 61-letni Jože »Pepi« Žibert. Celoletne priprave so že na prvi dirki dale odličen rezultat, saj je Špitaler dosegel v finalu odlično tretje mesto v absolutni konkurenci, Žibertu pa se je pokal tokrat ob nekoliko preveliki želji izmuznil le za las.

V Žarnovicah krška veterana prikazala vrhunski predstavi

V absolutni kategoriji je zmagal nekdaj eden najboljših voznikov na svetu Madžar Adorjan Zoltan, ki se ga ljubitelji speedwaya dobro spominjajo, saj je krojil sam svetovni vrh več kot desetletje. Drugo mesto je osvojil prav tako stari znanec peščenih ovalov v Sloveniji Avstrijec Walter Nebel.

Sicer so organizatorji 24 veteranov razdelili v dve kategoriji in sicer do in nad 55 let. Vsekakor pa ne gre zanemariti tudi podatka, da je bil Italijan Francesko Barbetta najstarejši med tekmovalci in s polnimi 68 leti je odpeljal celotno dirko.

Dvodnevno druženje in revijalna dirka v Žarnovicah je tokrat po besedah naše kar številčne in dobro organizirane ekipe presegla vsa pričakovanja. Veliko je bilo druženja in veselih stiskov rok prijateljev in znancev iz Evrope, ki so se nekoč veliko bolj resno borili za čas in slavo. Vsi tujci so bili zelo veseli, da se je tudi v Sloveniji našel nekdo, ki je povezal in spodbudil nekdanje veterane in pomagal organizirati vse skupaj do te mere, da smo tokrat imeli prvič dva predstavnika v tem revijalnem, a nikakor ne nepomembnem delu, ki ne služi samo druženju in ohranjanju kontaktov, temveč tudi promociji same športne panoge.

Po besedah idejnega očeta in glavnega pobudnika veteranskega združenja Jožeta Joca Radkoviča, ki je bil tokrat v vlogi vodje odprave, sta oba slovenska predstavnika na tej odlično organizirani prireditvi od družabnih aktivnosti pa vse do same dirke tudi rezultatsko navdušila in presegla vsa pričakovanja. Radkovič, ki je seveda »glavni in odgovorni krivec« za ta premierni nastop, je ob organizaciji celoletnih treningov tokrat poskrbel tudi za vso logistiko, je o celem vikendu govoril o samih presežkih. Pohvalil je naša dva veterana, ki sta od začetnih voženj pa vse do finala presenetila ne samo njega, temveč vso mednarodno konkurenco. Po vseh teh letih odsotnosti s stez sta bila na takšnem tekmovanju novinca in pred dirko ni nihče od njiju veljal za favorita. S svojimi predstavami in vožnjami sta postavila dobesedno vse na glavo.

Predvsem pa ni skoparil z besedami okoli organizacije dirke in tudi odziva gledalcev. Kot je dejal, bi si v sodelovanju Hopla teama iz Krškega katerega soustanovitelj in predsednik je Radkovič in je precej pomembno vplival tudi na razvoj posavskega in slovenskega speedwaya in AMD Krško, bi v bodoče lahko razmišljali o organizaciji podobne prireditve v naslednjem letu. S tem bi v našem najbolj znanem speedway centru prišli na račun tudi vsi ljubitelji speedwaya, saj na takšnih revijalnih dirkah nastopajo imena evropskega in svetovnega speedwaya in so za vse speedway nostalgike, ki jih v Posavju in Sloveniji ni malo, odlična priložnost, da svoje nekdanje ljubljence vidijo zopet na delu. Hkrati pa je to tudi odlična priložnost za družba srečanja kot tudi ohranjanje stikov z vsemi, ki jim je ta šport kakorkoli zaznamoval življenje. Ob pristopu Joca Radkoviča in vseh, ki so mu pomagali, ne bo nobeno presenečenje, če podjetnim veteranom res uspe narediti takšno prireditev v naslednjem letu tudi v Krškem.

Kot se za dobrega organizatorja spodobi, je Radkovič za ta dogodek s sabo peljal tudi enega bolj znanih speedway fotografov Saša Ključariča in v foto galeriji si lahko ljubitelji ogledate zanimive trenutke, ki jih je ovekovečil ob premiernem nastopu obeh krških veteranov. Na povezavi pa lahko slišite tudi izjave obeh udeležencev tokratne dirke.

‹ nazaj

Galerija (16)

IMG_1876 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_1878 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_1880 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_1961 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_1962 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2021 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2022 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2066 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2224 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2237 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2255 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2272 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2302 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2305 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2308 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]
IMG_2313 [International veteran race,Zarnovice 24.8.2014]

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava