dolenjska

Prvi dolenjski superračunalnik je Rudolf

28.8.2014 | 13:10 | M. Ž.

Dekan FIŠ-a dr. Janez Povh in vodja projekta Kreativno jedro: Simulacije dr. Nadja Damij. (Foto: M. Ž.)

Dekan FIŠ-a dr. Janez Povh in vodja projekta Kreativno jedro: Simulacije dr. Nadja Damij. (Foto: M. Ž.)

Mladi novomeški šahisti so zaigrali proti superračunalniku. (Foto: M. Ž.)

Mladi novomeški šahisti so zaigrali proti superračunalniku. (Foto: M. Ž.)

Superračunalnik (Foto: Martin Vrščaj)

Superračunalnik (Foto: Martin Vrščaj)

Novo mesto - Na novomeški Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) so dopoldne predstavili prvi dolenjski superračunalnik, ki sicer fizično stoji v podatkovnem centru podjetja Mikrografija. Na podlagi natečaja so ga poimenovali Rudolf oziroma ljubkovalno Rudy, njegovo ime pa je predlagal Milan Beričič iz Sevnice.

Superračunalnik, ki ga poganja 700 procesorskih jeder, s 4TB DDR3 RAM spomina, za podatke pa je na voljo 100 TB diskovnih kapacitet, so ob tej priložnosti preizkusili uspešni mladi šahisti novomeškega Šahovskega društva Krka in zaigrali na šahovskem turnirju proti virtualnemu nasprotniku.

Kot so povedali na novinarski konferenci, to ni navaden računalnik, temveč gre za sistem zelo hitrih računskih enot oziroma vozlišč, ki so povezana s hitro povezavo. To omogoča hkratno računanje rešitev več problemov in hitrejše iskanje ter preizkušanje rešitev.

Superračunalnik, vreden 416 tisoč evrov, so kupili v sklopu projekta Kreativno jedro:Simulacije, s katerim so začeli sredi januarja lani in se bo zaključil konec junija prihodnje leto, njegova vodja pa je izredna profesorica dr. Nadja Damij. To je največji projekt fakultete, s katerim želijo spodbuditi razvoj znanstvenih raziskav in optimizirati procese v gospodarski sferi.

Damijeva bo s 1. oktobrom prevzela vodenje fakultete, saj se sedanjemu dekanu izrednemu profesorju dr. Janezu Povhu izteka tretji mandat. Slednji je povedal, da so pripravili tudi nov strokovni študijski program Računalništvo in spletne tehnologije. Prve študente bodo sprejeli jeseni prihodnje leto, v njegovem sklopu pa bodo izobraževali ljudi za razvoj najzahtevnejših spletnih in mobilnih rešitev.

‹ nazaj

Galerija (22)

superracunalnik fis01 (Foto: Martin Vrščaj)
superracunalnik fis02 (Foto: Martin Vrščaj)
superracunalnik fis07 (Foto: Martin Vrščaj)
superracunalnik fis09 (Foto: Martin Vrščaj)
superracunalnik fis10 (Foto: Martin Vrščaj)
superracunalnik fis19 (Foto: Martin Vrščaj)
superracunalnik fis29 (Foto: Martin Vrščaj)
superracunalnik01
superracunalnik02
superracunalnik04
superracunalnik05
superracunalnik08
superracunalnik09
superracunalnik10
superracunalnik11
superracunalnik12
superracunalnik13
superracunalnik14
superracunalnik15
superracunalnik16
superracunalnik20
superracunalnik24

Komentarji (11)

28.8.2014Ocenigre 
Že telefon je težko premagati pa nam dajo nalogo naj premagani superračunalnik...
28.8.2014Oceniibm 
Tale škatla lačna elektrike bo imela čez dve leti tako računsko moč kot moj novi mobilni telefon čez dve leti.
29.8.2014OceniJakob Gale 
S tem super računalnikom igrajo šah. Super. Morda iščejo na ta način pat pozicijo za državo? Ali ne bi bilo bolje, da vnesejo v njega vse resnične podatke in morda dobijo ven rezultat, ki bi vse streznil? Sicer pa - za ta denar, ki so ga dali za njega, vsakdo more sestaviti takšno povezavo. Res super računalnik je CRAY, imajo ga v centru CERN in z njim iščejo takoimenovani "Božji delec". Njegova cena je ohohohohokrat višja od tega Dolenjskega čudeža. Spomnim se časov, ko je v gnili bivši, za celotno obdelovanje podatkov vključno s knjižnim klubom, zadostovalo 24K. Prav ste prebrali. Samo, takrat programski jeziki niso bili tako nepotrebno zapleteni kakor danes. Ampak - svet tehnologije gre svojo pot, mi ji samo sledimo. Če zmoremo, jasno.
29.8.2014Oceniiii 
Hja, precej skopi ste z podatki, zakaj se res bo ta zadeva nucala in tudi tehnični opis ni ravno ne vem kaj. Te računalnike se predstavi predvsem na računsko moč, torej kolikor rač. operacij ipd zmore na časovno enoto, kolikor vem (enota FLOPS-floating points per second). Potem lahko kaj konkretno primerjaš z ostalimi superračunalniki, ki jih že imamo nekaj v Sloveniji. Tudi samo način uporobe oz kar točno bodo simulirali na njem, mi ni ne vem kaj preveč jasno. Sicer in strani fiš strani se lahko v zelo skopem poročilu prebem, da bo šlo za neko simuliranje poslovnih okolij ipd, čeprav kaj pa vem, ali bi jst temu rekel ravno znanost in ali res potrebuješ tako drago opremo za to. Bolj bi mi blo recimo logično, da se zadevo nuca v kakšno medicino ipd (če je že krka zraven), predvsem pa upam, da bodo dali zadevo na uporabo tudi kakšnim neodvisnim raziskovalcem ipd, ki bi mogoče dosti bolj izkoristili stvar. Pa glede stroškov nabave (vzdrževanje ni omenjeno nikjer), pravijo takole na strani: "Projekt je vreden 999.120,00 € in se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, sofinancer pa je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport."
29.8.2014OceniJakob Gale 
Za simuliranje poslovnih okolij res ne potrebujemo takšen super računalnik, saj imamo celo vrsto simulantov, ki to delajo v praksi, že dolgo let. Samo rezultata ni in ni. Hm.....morda so si FLOP (bravo, vsaj eden, ki ve za kaj gre) razlagali drugače.
29.8.2014OceniNe razumem folka 
Če vaju prav razumem, bi vidva veliko raje videla, da tega računalniak na dolenjskem sploh ne bi bilo. Naj raje EU financira nakup superračunalnika v Albaniji, ali pa Burkini Faso, samo da ga ne bi bilo v Sloveniji. Ker ga pa že imamo in se ga verjetno ne da vrniti, je pa vaša edina želja, čim bolj razvrednotiti njegov obstoj. Vesta kaj, zaradi mene lahko na njem igrajo le tetris. Računalnik pa vseeno JE TUKAJ in lahko ga rabi tisti, ki ga zna ali želi. Če bi bil v Burkini Faso, ga pa ne bi mogel.
29.8.2014Oceniiii 
eu (no, torej mi vsi skupaj) financira kvečjemu pol verjetno, torej so še kako dolžni tist državni delež, ki ga (predvidevam) ministrstvo sofinancira, razložit, čemu bo namenjeno. tetris na miljon evrov vredni mašini se pa res sliši donosno, ampak dostikrat ni daleč od resnice..
30.8.2014OceniJakob Gale 
@Ne razumem folka - ničesar niste prav razumeli.
30.8.2014OceniKobe 
Čestitamo! Upam, da se bo računalnik čim bolj uporabljal v praksi in za namene raziskovalnega dela v povezavi z gospodarstvom. Tisti "ljubljanski" profesorji, ki še vedno predavajo z 20 let starimi prosojnicami in župani, ki ne znajo uporabljati računalnika, bodo na račun super računalnika gotovo imeli kakšno pikro pripombo v stilu " Univerzo v vsako slovensko vas"! In ti "profesorji" si zatiskajo oči ob dejstvu da je LJ univerza samo v enem letu na lestvici padla za več kot 200 mest!
30.8.2014OceniKobe 
V tujini so univerzitetna središča vedno v manjših mestih ali celo "kampusih". V SLO pa je, tako kot ostala področja, tudi šolstvo v domeni nekaj stricev iz "Ljubljane". Torej velja podpreti vsa prizadevanja po izboljšanju okorelega izobraževalnega sistema. Absurdno je da srednješolec iz strokovne srednje šole ne more nadaljevati študija na isti strokovni univerzitetni ravni. Posledica tega je izobraževanje mase teoretikov. In teoretiki vodijo državo in si izmišljajo vedno nova in nova delovna mesta. Rezultat tega: v letu 1991 ca: 57000 oseb zaposlenih v javnem sektorju leta 2014 ca. 162000 oseb. Ob praktično enakem številu policistov, medicinskih sester,..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava