Prehranska varnost vse pomembnejše vprašanje

28.8.2014 | 20:00

Tanja Verhovnik in Jure Vončina.

Tanja Verhovnik in Jure Vončina.

Novo mesto - KZ Krka je danes popoldne ob 14. kongresu Evropskega združenja za agrarno ekonomiko, ki od 26. do 29. avgusta poteka v Ljubljani, organizirala strokovni posvet agrarnih ekonomistov iz vsega sveta.

Prehranska varnost vse pomembnejše vprašanje

Prehranska varnost je danes eno pomembnejših vprašanj za prihodnost človeštva. Veliko pozornosti pa tej problematiki posvečajo tudi v Sloveniji, kar se odraža v naraščajočem prizadevanju nosilcev odločanja za povečanje stopnje samooskrbe nacionalnega agroživilskega sistema. Kot je v predstavitvi razvoja panoge in podjetja dejal Jure Vončina, direktor KZ Krka z.o.o., naša proizvodnja zadosti le 30 odstotkov slovenskih potreb, kar pomeni, da bo treba na tem področju storiti več. Njihova zadruga je ena večjih v Sloveniji, ki se ukvarja z odkupi pridelkov, v prihodnosti pa se bo specializirala v zelenjadarstvo. V svojem nastopu je spregovoril tudi o problemih zadružništva v Sloveniji.

Prehranska varnost vse pomembnejše vprašanje

Na posvetu, na katerem so udeleženci zastavljali zanimiva vprašanja, je projekt Promocije in pospeševanja prodaje zelenjave in sadja iz integrirane pridelave predstavila direktorica Verus-a Tanja Verhovnik. Tudi prof. Stane Kavčič z Biotehniške fakultete v Ljubljani meni, da je prehranska varnost večji problem, kot se ga vsi zavedamo – kaže se skozi vremenske neprilike, ki puščajo posledice v kmetijski proizvodnji in nadalje v živilski verigi.

Zbrani agrarni ekonomisti iz različnih držav so po posvetu z zanimanjem okušali »dobrote s kmetije«, ki jih je ponudila KZ Krka, nato pa so si ogledali kmetijo Pleško, ki se ukvarja z integrirano pridelavo zelenjave in sadja, ter nato še grad Otočec.

Več v prihodnjem Dolenjskem listu.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava