Mali delničarji niso uspeli z dividendami v Termah Čatež

30.8.2014 | 08:50

Terme Čatež  (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Terme Čatež (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Čatež ob Savi - Skupščina družbe Terme Čatež, ki je v večinski lasti DZS, je včeraj sprejela predlog uprave, da se celoten bilančni dobiček v višini 10,5 milijona evrov razporedi v preneseni dobiček. Zavrnila je predloga VZMD in Kada, da bi družba izplačala dividende, zato sta napovedala izpodbojno tožbo.

Na skupščini je bil sprejet prvotni predlog uprave, da se celoten bilančni dobiček razporedi v preneseni dobiček, so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD).

Na skupščini je bilo po navedbah VZMD ponovno izpostavljeno, da je "uprava s podpisom okvirne pogodbe o finančnem prestrukturiranju sprejela obveznosti in odločitve, ki presegajo njene pristojnosti in pooblastila". VZMD in Kapitalska družba (Kad) sta napovedala izpodbijanje sklepa, so še sporočili iz VZMD.

VZMD je predlagal, da družba od 10,52 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 5,47 milijona evrov oz. 11 evrov bruto na delnico, preostanek bilančnega dobička pa bi razporedili v preneseni dobiček. Kad pa je predlagal, da se za dividende nameni 497.000 evrov oz. en evro bruto na delnico.

Direktor Term Čatež je v ponedeljek v mnenju o nasprotnih predlogih pojasnil, da je družba 18. aprila z devetimi bankami upnicami podpisala okvirno pogodbo o finančnem prestrukturiranju, v kateri se je z bankami upnicami dogovorila o ureditvi medsebojnih razmerij v zvezi s finančnimi obveznostmi.

Okvirna pogodba ureja finančne obveznosti do bank upnic do konca leta 2016, pri čemer predvideva, da bo poplačilo izvedeno iz pozitivnega denarnega toka ter odprodajo poslovno nepotrebnih nepremičnin in finančnih naložb.

"Uprava se zaveda, da mora družba izpolnjevati svoje obveznosti, določene z okvirno pogodbo, zato se to odraža tudi v predlaganem sklepu uprave družbe skupščini delničarjev glede uporabe bilančnega dobička. Vsakršen drugačen sklep skupščine delničarjev glede uporabe bilančnega dobička bi za družbo predstavljal kršitev okvirne pogodbe," je zapisal edini član uprave, generalni direktor Sebastjan Selan.

Terme Čatež so včeraj objavile tudi poročilo o poslovanju v letošnjem prvem polletju. V tem času so prihodki družbe znašali 14,5 milijona evrov, kar je 2,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobička iz poslovanja je bilo za 862.000 evrov, čistega dobička pa za 115.000 evrov oz. šestkrat več kot pred letom dni. Rezultati so boljši kot v prvem polletju lani, kar vodstvo pripisujejo predvsem višjim prihodkom.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava