dolenjska

Protestniki so uspeli preprečiti postavitev oddajnika

30.8.2014 | 19:35 | J. A.

Protestniki so uspeli preprečiti postavitev oddajnika
Protestniki so uspeli preprečiti postavitev oddajnika

Gomila - Slovenska država namerava do konca februarja 2016 na slovenskem železniškem omrežju uvesti digitalni radijski sistem (GSM-R), tako naj bi se slovenske železnice povezale v enotni evropski sistem za upravljanje železniškega prometa, a na Gomili v mirnski občini, kjer naj bi danes postavili enega od 270 oddajnikov (gre za 30-metrski stolp), so občani pripravili protestni shod že ob pol sedmi zjutraj, ko so se tja pripeljali izvajalci. Vaščani Gomile in Brezovice so ogorčeni, da jih o načrtovani gradnji nihče ni obvestil.

"Iz medijev, ki so poročali, da se v Sloveniji ustanavljajo civilne iniciative za preprečitev gradnje teh oddajnikov, smo izvedeli, da gre za enako zadevo tudi pri nas na Gomili. Videli smo, da se pri postaji nekaj dogaja, videti je bila nekakšna jama, pa smo rekli, da verjetno gradijo kanalizacijo, a ni bilo to," je povedala Milena Drčar, občinska svetnica z Gomile. Omenila je, da so civilno iniciativo ustanovili pred tremi dnevi, o vsem skupaj pa so obvestili tudi mirnsko občino.

"Iz dokumentov, ki smo jih dobili od investitorja, je razbrati, da le ne gre za tako neškodljivo zadevo. Nismo proti izgradnji tovrstnih postaj, vemo, da je potreben napredek, da Slovenija to potrebuje, vendar ne v naseljih. Če škodljivih vplivov ne bi bilo, ne bi bilo narejenih toliko študij in novelacije študije, iz katere je razvidno, da gre za vpliv na zdravje ljudi in živali, tu v bližini je ranč Aladin in farma polžev," je pojasnila Drčarjeva, ki se enako kot ostali protestniki zaveda, da je bila današnja preprečitev le začasne narave.

Njihova iniciativa je poslala dopis in protest na ministrstvo ter izvajalcem, povezala se je tudi z občino Mirna, ki je poslala svoje zahteve. "Smo v dogovorih, da se srečamo z investitorjem in se skušamo dogovoriti za prestavitev te postaje, " je še rekla sogovornica v imenu okoli 100 bližnjih stanovalcev, ki bi oddajnik gledali z razdalje od okoli 100 do 150 metrov.

Mirnski župan Dušan Skerbiš je priznal, da so na občino letos junija res dobili splošen dopis, da Slovenske železnice izvajajo projekt digitalizacije, za kar je država pridobila tudi  evropski denar, vendar pa je šlo za zelo splošen opis, brez lokacij in podrobnosti. "Občina Mirna ni izdala nobenega soglasja, ustanovljeni smo bili 1. julija 2011, lokacijsko informacijo za to postajo je izdala Občina Trebnje leta 2010. Na občini smo spregledali, da se bo postavljal stolp v naselju, vesel sem, da so prebivalci Gomile in Brezovice tako ozaveščeni, takoj, ko sem izvedel, kaj se dogaja, sem pristopil na stran občanov," je pojasnil Skerbiš, ki je v četrtek na ministrstvo poslal zahtevo za ustavitev gradnje, a očitno ga niso upoštevali, saj je izvajalec danes na Gomilo pripeljal stroje in konstrukcijo.

"Tak projekt, ki ga vodi država, s tolikšnim številom stolpov, bi moral imeti gradbeno dovoljenje, to ni enostaven projekt; doma pri hiši za vsako najmanjšo spremembo potrebujemo gradbeno dovoljenje, tu pa ne, ko gre za temelje 3 krat 3 metre in globino več kot dva metra, tu je dovolj priglasite del, to ni sprejemljivo. Če bo treba, bomo pisali Evropski skupnosti in jo seznanili s tem, kako se v Sloveniji izvajajo programi, sofinancirani s strani EU, za kar nimajo ne dovoljenja lokalne skupnosti, ne privolite občanov, ki živijo v neposredni bližini. Če bi bila država ponosna na celoten projekt, bi morala tu stati neka tabla, da gre za naložbo, ki jo sofinancira EU," razmišlja Skerbiš, ki bo v ponedeljek skušal stopiti v kontakt z ministrstvom za infrastrukturo in prostor ter izvajalci.

Mirnska občina, ki naj bi dobila le en takšen oddajnik, je pripravljena sodelovati pri iskanju druge primerne lokacije. "Če bo treba, jim lahko odstopimo zemljišče za gradnjo,"  sklene Skerbiš.

 V Slovenski vasi (v sosednji občini Šentrupert) so izvajalci danes lahko nemoteno postavljali oddajnik.

‹ nazaj

Galerija (11)

gomila001
gomila002
gomila003
Dušan Skerbiš
Milena Drčar
gomila006
gomila007
gomila008
gomila009
V Slovenski vasi so postavili oddajnik ob žekeznici.
gomila011

Komentarji (8)

31.8.2014Oceniminga1 
Samo bedaki in konji, spoštovani raziskovalni novinarji Dolenjskega lista raziščite kdo od državljanov na sliki ne uporablja mobilnega telefona.
31.8.2014Oceniminga2 
Obenem naj še raziščejo, zakaj minga1 ne loči GSM oddajnikov od GSM-R, kot je to navedeno v članku. Minga1, daj nas no malo pouči, kakšno zvezo imajo mobiteli ki naj bi jih uporabljali protestniki, s sistemom brezžičnega nadzora in krmiljenja železniške infrastrukture in signalizacije. Poduči nas še, zakaj mora biti tovrstna infrastruktura instalirana ravno v vasi, med ljudmi, ne pa kjerkoli ob progi, v varni oddaljenosti. Minga1, čakamo, da nas razsvetliš. Če ne bo šlo, si pa raje preberi tisto Prešernovo... le čevlje sodi naj kopitar....
1.9.2014Oceniminga1 
?jjlčkljč
1.9.2014Oceniminga1 
Kr nekaj
1.9.2014Oceniejejjej 
Ne samo kdo uporablja mobi in ga nosi vedno ob sebi, tudi kdo spi ali se nahaja v neposredni bližini voda omrežne napetosti 230V, ki je vse prej kot nedolžen. In še in še. Ljudje, pa kdo vas je nahecal na tole ?!! Tole je že naspram mobiju, zelooo nedolžna zadeva. Smešite se !! Vsako "podučevanje" teh in tem podobnim, pa je povsem brez pomena. Ehh
1.9.2014Oceniminga2 
Ljudje smo čudna žival. Tisti ki nimajo oddajnikov v bližini doma, so po pravilu njihovi najzavzetejši zagovorniki. Sicer pa samo namig. Mobitel ki ga nosiš v žepu, oddaja EM valovanje samo takrat ko komuniciraš z njim in še parkrat dnevno po nekaj sekund, kadar se čekira na najbližji bazni postaji. Povprečen človek je tako izpostavljen sevanju nekaj deset minut na mesec, mladostniki tudi po nekaj ur mesečno. Bazna postaja pa seva nonstop, 24 ur dnevno, saj mora servisirati in čekirati po več sto ali tisoč uporabnikov. Sedaj pa seštej dnevno kumulativo izpostavljenosti EMV od nekaj minut delujočega mobitela v roki ( z močjo nekaj desetink Wata), ali pa celodnevno sevanje 100m oddaljene bazne postaje (z močjo nekaj deset Watow). Še nekrat predlagam Prešerna v branje...
1.9.2014Ocenipripomba 
Tole ni bazna postaja Mobitela in ima bistveno manj od 100W, ker take moči ne potrebuje. Moč sevanja pa se zmanjšuje z oddaljenostjo. "Čekiranje" pri mobilnih telefonih, je bistveno pogosteje, odvisno od oddaljenosti od bazne postaje in gibanja uporabnika. Še enkrat: to NI bazna postaja mobitela in bo aktivirana zelo poredko, pač glede na pogostost voženj. Teh pa ni ravno veliko.
6.10.2014Ocenipripomba k pripombi 
Niti nima bistveno manj, kot 100W ker ima 2x50W. In seva pod kotom 65 stopinj. Pa se pri nas so postavljene mejne vrednosti sevanja nekajkrat visje od npr Nemskih ali Ameriskih. Priporocilo npr Svedsko je, da se bazna postaja ne postavi blize kot 300m od stanovanjskih poslopij.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava