avto moto

Prvenstvo parov Čehoma, Krčani skromni

1.9.2014 | 14:05 | Mitja Pungarčič
Foto: Jani Srpčič

Prvenstvo parov Čehoma, Krčani skromni
Prvenstvo parov Čehoma, Krčani skromni
Prvenstvo parov Čehoma, Krčani skromni

Krško, Ljubljana - V soboto in nedeljo se je v Krškem in nato še v Ljubljani zaključilo pokalno tekmovanje parov. Obe dirki je zopet dobil par iz čeških Pardubic, pred okrepljenim hrvaškim parom iz Goričana, tretje mesto pa sta obakrat osvojila voznika iz Ljubljane. Posavski vozniki se na zadnjih dveh dirkah niso ravno izkazali.

Na domačem terenu so predstavniki AMD Krško (Štojs, Ivačič, Kovačič) zasedli skromno šesto mesto, v Ljubljani pa so nekoliko popravili vtis in v dodatni vožnji za las izgubili zmagovalni oder. Tudi Krčan Čonda, ki sicer brani barve prekmurskega kluba iz Lendave, ni ponovil uspeha izpred tedna dni, ko je svojo ekipo brez izgubljene vožnje pripeljal na zmagovalni oder in bo svoj nastop v Krškem poskušal čim prej pozabiti. Uspelo mu je le enkrat samkrat zmagati. V Ljubljani je sicer nekoliko popravil vtis, a vseeno se od njega zmeraj pričakuje precej več, kot je pokazal ta vikend.

Sezona zanimivega pokalnega prvenstva parov je tako končana. Na sedmih dirkah je prepričljivo s šestimi zmagami in enim drugim mestom slavil par iz AMK ZP Pardubice v postavi Tomaš Suchanek in Hynek Štichauer. Edino zmago jima je odščipnil par iz AMTK Ljubljana na dirki v Lendavi. Ljubljančani so tekmovanje končali na dobrem drugem mestu. Od preostalih slovenskih parov je AMD Krško zaključil prvenstvo na petem in ST Lendava na šestem mestu. Na zadnjem, sedmem mestu je kljub ta vikend odličnemu Pavlicu, ki mu je uspelo v vseh vožnjah oba dni pripeljati maksimum, končal par iz sosednje Hrvaške, točneje iz kluba SK Unia Goričan.

Če nekoliko analiziramo sezono prvenstva parov iz perspektive AMD Krško, gre to skupno peto mesto, ki ni ravno nek rezultatski dosežek, predvsem na račun tega, da v tekmovanju parov dobivali priložnost vsi vozniki. Kot je bilo to razvidno čez celotno prvenstvo, so krški funkcionarji to tekmovanje očitno vzeli bolj kot ne prelahko kar se je preneslo tudi na tekmovalce, ki so jemali to prvenstvo precej bolj zlahka, kot posavska publika od njih pričakuje. Če smo iskreni, si s tem ne eni ne drugi ne delajo ravno pozitivne reklame, saj ljubitelji speedwaya v Krškem in Posavju pričakujejo veliko bolj zavzeto dirkanje.

Resnici na ljubo je potrebno dodati tudi to, bodo Ljubljančani zopet pobrali vse naslove. Med pari ga sedaj že imajo, kot ekipi jim tudi kaže najbolje, med posamezniki pa prav tako. V AMD Krško se bodo morali lepega dne res usesti in si naliti čistega vina. Da nekaj v njihovem načinu dela s tekmovalci ni v redu, že dolgo čivkajo vrabci na strehah in je to milo rečeno že precej obrabljena tema, pa vendarle.

Minilo je že več kot dvajset let, odkar niso uspeli strniti vrste in začeli resno ogrožati Ljubljančane, tako med posamezniki kot ekipami ali pari. Škoda, ki se pri tem ustvarja že dve desetletji, je precejšnja, predvsem pa merljiva v zmeraj slabšem obisku. Da je temu tako, se res najbolj pozna med gledalci, ki jih je kljub vsem odlično organiziranimi dirkami na najvišji ravni predvsem na nižje rangiranih dirkah skorajda ni več. Lepega dne se bodo vodilni in odgovorni tudi v AMD Krško morali zamisliti in narediti neko kritično analizo delovanja (več) vodstev tega društva. Klub s toliko lovorikami že dve desetletji caplja na mestu, lovorike pa so z le občasnimi prebliski na žalost vsako leto bolj bled spomin. Brez prave, načrtne, predvsem pa strokovne vzgoje in vodenja tekmovalcev se ne bo premaknilo še dolgo nič na bolje. Časi voluntarizma ali bolje rečeno amaterizma so tudi v tem za preživetje športne panoge najbolj pomembnem segmentu preživeta stvar.

Za ustvarjanje pogojev je seveda kot povsod zadolženo vodstvo in pri tem, kako se vodi klub, se vse zančne in tudi konča. Odraz strategije in dela šteje predvsem v ustvarjanju uspešnega tekmovalnega kadra, ker le tako posledično sledi odziv gledalcev, ki pa je ob takšnem vodenju tekmovalcev, kot smo že dejali iz leta v leto slabši.

Na žalost samo uspešna organizacija dirk, ki je res vezana na amaterizem tudi na najvišji ravni za preživetje tega športa na bolj kakovostnem nivoju ni dovolj, in sploh ni ključnega pomena za obstoj in razvoj tega športa. Posledično na dolgi rok tudi ni in ne more biti nek presežek, s katerim se da hvaliti, temveč je presežek lahko le v primeru, ko postane nadgradnja preostalega dobrega in uspešnega dela.

Ustvariti tekmovalce za nivo, ki je blizu temu, je veliko težje in zahteva precej drugačen, predvsem pa veliko bolj strokoven pristop in delo, a tega v tem nekoč najboljšem slovenskem društvu na žalost še ni zaznati. Vse, kar se da zaznati, je le to, da si vrh, ali bolje rečeno vodstvo AMD Krško, kljub iz leta v leto slabšemu obisku dirk še vedno zatiska oči in očitno ne zmore priznati, da se v najbolj pomembnem segmentu, ki je ustvarjanje in vzgoja tekmovalcev, ne dela tako kot bi se moralo in kot od njih širša posavska in tudi slovenska javnost pričakuje.

A ker upanje umira zadnje, verjamemo, da se bo v bližnji prihodnosti moralo nekaj premakniti in da bo tradicionalno sicer zelo zaprt krog vodstva AMD Krško v svoje vrste povabil bodisi stare ali tudi nove strokovnjake. Le ti bodo na daljši rok garant, da se proces načrtovanja in vodenja vzgoje tekmovalcev končno postavi na prvo mesto in se začne delati tako kot se mora.

‹ nazaj

Galerija (12)

1 (1 of 12)
1 (10 of 12)
1 (11 of 12)
1 (12 of 12)
1 (2 of 12)
1 (3 of 12)
1 (4 of 12)
1 (5 of 12)
1 (6 of 12)
1 (7 of 12)
1 (8 of 12)
1 (9 of 12)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava