gospodarstvo

Na Deloittovi lestvici tudi Krka, Gen in Revoz

3.9.2014 | 10:50

Foto: A. K., arhiv DL

Foto: A. K., arhiv DL

Ljubljana - Na letošnjo lestvico 500 največjih gospodarskih družb v Srednji Evropi družbe Deloitte se je uvrstilo 16 slovenskih družb. Najvišje je uvrščena skupina Petrol, ki je z 32. napredovala na 28. mesto, sledi pa ji skupina Mercator, ki je z 44. padla na 51. mesto. Najvišje uvrščena družba iz naše regije je skupina Gen-I na 137. mestu, sledi ji Krka na 145. mestu.

Gospodarsko okolje v Srednji Evropi je sicer v precej slabem stanju, kaže Deloittova raziskava. Letošnjo lestvico zaznamujeta predvsem stagnacija in stabilnost, družbe na seznamu 500 največjih gospodarskih družb pa se že tretje leto zapored soočajo s padcem dobička, je na današnji predstavitvi lestvice dejala vodja Deloitte Legal Sanja Savič.

Skupaj so prihodki vseh podjetij na lestvici zrasli le za 0,2 odstotka na 716,1 milijarde evrov. "Napovedi glede rasti v regiji so bile preveč optimistične, predvsem ker kriza v Ukrajini ustvarja nova tveganja," je dejala.

Tako kot lani se na prvih treh mestih Deloittove lestvice največjih srednjeevropskih družb nahajajo poljska naftna družba PKN Orlen z več kot 27 milijardami evrov prihodkov od prodaje, sledita pa ji madžarska naftna družba MOL in češki proizvajalec avtomobilov Škoda.

Med 500 največjimi družbami na letošnji Deloittovi lestvici je tudi tokrat največ poljskih, in sicer skoraj tretjina, sledijo jim češke, madžarske in ukrajinske družbe. Na lestvici, kot je poudarila Savičeva, prevladujejo tradicionalni panožni velikani.

Skupinama Petrol in Mercator na lestvici med slovenskimi predstavniki sledijo skupina HSE (112. mesto), Poslovni sistemi Mercator (117. mesto), skupina Gen-I (137. mesto), skupina Gorenje (142. mesto), skupina Krka (145. mesto), skupina Telekom Slovenije (279. mesto), skupina Lek (278. mesto), Spar Slovenija (302. mesto), Tuš Holding (311. mesto), OMV Slovenija (314. mesto), skupina GEN Energija (327. mesto), SIJ (342. mesto), Revoz (346. mesto) in Engrotuš (416. mesto).

Z lestvice sta letos izpadla izpadla ACH in Elektro Energija. Največji spremembi sta dosegla Lek, ki je napredoval za 100 mest zaradi boljše prodaje v tujini, in Revoz, ki je izgubil 120 mest zaradi slabše prodaje twinga in neuspeha modela wind, je pojasnila Savičeva.

Poudarila je je, da se delež slovenskih družb na lestvici v zadnjih letih ni posebej spreminjal. "Njihovo število se giblje med 18 in 16, kar na Deloittovi lestvici 500 največjih družb v Srednji Evropi predstavlja približno 3,2-odstotni delež," je dejala.

Glede na višino prihodkov se je letos med državami nekdanje Jugoslavije najvišje uvrstil Agrokor, in sicer na 27. mesto. Glede na to, da je Agrokor postal večinski lastnik Mercatorja, je sicer pričakovati, da se bo prihodnje leto še trdneje usidral na najvišjem mestu na lestvici med družbami iz držav nekdanje Jugoslavije.

Poleg lestvice 500 največjih gospodarskih družb je Deloitte pripravil tudi lestvici 50 najmočnejših bank in zavarovalnic v srednjeevropski regiji. Tako kot lani je vodilni položaj med bankami zavzela poljska banka PKO BP. NLB je tudi letos edina slovenska banka na lestvici, in sicer na 17. mestu, zaradi prenosa slabih posojil pa je od lani nazadovala za štiri mesta.

Med zavarovalnicami na prvem mestu ostaja poljska PZU, med slovenskimi zavarovalnicami pa je najboljšo uvrstitev dosegla Zavarovalnica Triglav, ki je od lani napredovala za eno na šesto mesto.

Med 50 največjimi zavarovalnicami v Srednji Evropi so sicer samo še tri v državni lasti, od tega dve v Sloveniji, je ob tem izpostavil direktor za področje poslovnega svetovanja za Slovenijo, Hrvaško in BiH Mitja Kumar. Med 50 največjimi bankami pa jih je šest v državni lasti, od tega je ena NLB.

Deloittova lestvica 500 največjih družb v Srednji Evropi, ki je bila letos objavljena osmo leto zapored, je sicer sestavljena na podlagi konsolidiranih prihodkov družb v finančnem letu 2013.

STA/B. B.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava