novice

Dijaki lahko vlogo za Zoisovo štipendijo oddajo še do petka

3.9.2014 | 16:55 | STA

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Ljubljana - Dijaki, ki želijo v tem šolskem letu prejemati Zoisovo štipendijo, lahko vlogo za dodelitev ali nadaljnje prejemanje oddajo samo še do petka, opozarja Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije.

Dijaki, ki so se vpisali v višji letnik istega izobraževalnega programa in so v prejšnjem šolskem letu že prejemali Zoisovo štipendijo ali pa jim je mirovala, morajo vložiti vlogo za nadaljnje prejemanje. Med pogoji, ki jih morajo izpolnjevati, je tudi povprečna ocena vsaj 4,10 ali najmanj en izjemni dosežek. Čeprav se bo o vlogah odločalo sproti, bo zaradi njihovega visokega števila celoten proces predvidoma zaključen šele konec oktobra.

Za dijake, ki želijo nadaljevati s prejemanjem štipendije, bodo do konca trenutnega izobraževalnega programa še vedno veljale določbe starega zakona. Ko bo začel veljati nov zakon, bodo dijaki dodelitev štipendije lahko uveljavljali šele, ko bodo prešli na naslednjo stopnjo izobraževanja, na primer ob vpisu na študij.

Dijaki, ki so v tem šolskem letu prvič vstopili v srednješolske klopi, morajo vložiti vlogo za dodelitev Zoisove štipendije. Pri tem morajo imeti povprečno oceno najmanj 4,70 in vsaj en izjemni dosežek. Zanje je razpisanih 1,25 milijona evrov.

Za dodelitev Zoisove štipendije se lahko potegujejo tudi dijaki višjih letnikov, ki je do zdaj še niso imeli ter imajo povprečno oceno vsaj 4,10, poleg tega pa so dosegli še najmanj en izjemni dosežek. Zanje je na voljo 850.000 evrov sredstev.

Vloge so skupaj z ostalimi obrazci dosegljive na spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije. Prejete vloge, ki izpolnjujejo vse pogoje, se uvrstijo v postopek rangiranja, v katerem se glede na višino razpisanih sredstev izberejo prejemniki štipendij. Pri tem so najprej izbrani tisti, čigar vloge so ocenjene z več točkami na podlagi izjemnih dosežkov.

Vloge je potrebno oddati Javnemu skladu RS za razvoj kadrov in štipendije. Ta vsem, ki jih bodo oddali ta teden, svetuje, da uporabijo priporočeno pošto. S tem se kot datum oddaje vloge namreč šteje datum na poštnem žigu.

Študenti lahko vlogo za Zoisovo štipendijo vložijo kasneje kot dijaki, in sicer do 8. oktobra.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava