Katastrofalna noč: poplave ohromile jugo-vzhodno Slovenijo, najhuje še ni mimo

13.9.2014 | 07:15

Foto: arhiv; M. L.

Foto: arhiv; M. L.

Ponoči se je neurje zneslo nad našim območjem, tako rekoč ni bilo občine, kjer na terenu ne bi bile vse dežurne službe. Posebej hudo je bilo v občini Šentjernej, kjer pravijo, da takšne naravne katastrofe ne pomnijo. Pripravili smo posebno poročilo o dogajanju v šentjernejski občini z obilico fotografij. V nadaljevanju pa povzemamo poročilo regijskega centra za obveščanje o nočnem dogajanju po naših občinah:

Občina Šentjernej

Na področju občine Šentjernej je bilo poplavljenih več objektov. Najhuje je bilo v krajih Šmarje in v Šentjerneju v naslednjih ulicah: Trdinova cesta, Novomeška cesta, Na žago, Cesta oktobrskih žrtev, Na gmajno in v industrijski coni Šentjernej. Poplavljeni so bili tudi objekti v Orehovici, Dobravicah, Cerovem Logu, Čadražah, Maharovcu, Dolenji Brezovici, Gorenji Brezovici, Vrhu pri Šentjerneju, Praprečah, Gorenji Stari vasi, Gorenjem Gradišču, Dolenjem Gradišču, Ledeči vasi, Gorenji Gomili, Dolenjem Vrhpolju, Grobljah in v Kartuziji Pleterje. Skupaj je bilo poplavljeno po prvih ocenah skupaj okoli 70 objektov, večinoma stanovanjski objekti.

V kraju Gorenje Gradišče so gasilci iz stanovanjske hiše evakuirali dve odrasli osebi in dva otroka.

V kraju Šmarje je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posledično je prišlo do iztekanja kurilnega olja iz cisterne in okoli 200 litrov se je pomešalo z vodo. Obveščene so bile pristojne službe.

V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 90 gasilcev celotne Gasilske zveze Šentjernej. Intervencije so koordinirali Župan Občine Šentjernej, Štab CZ Občine Šentjernej in vodstvo GZ Šentjernej.

Poplavljene in neprevozne so bile naslednje ceste:

- Cerov Log-Gorenje Vrhpolje, ki je bila zaprta za promet

- v Šmarjah, ki je bila zaprta za promet

- Mršeča vas-Šentjernej, ki je bila zaprta za promet

- Vrhpolje-Šentjernej, pri kraju Šmarje, ki je bila zaprta za promet

- Draga-Šentjernej – zapora ceste pri Gorenji Gomili

Vse navedene ceste so zaprli in postavili ustrezno signalizacijo delavci EDŠ Šentjernej.

Cesto Dobrava-Zameško so zaprli in postavili ustrezno signalizacijo delavci CGP Novo mesto.

Sprožila sta se dva večja zemeljska plazova v kraju Hrastje in pri Tolstem vrhu.

Občina Novo mesto

Na področju občine Novo mesto je bilo poplavljenih več objektov. Najhuje je bilo v Ratežu, Suhadolu, Malih in Velikih Brusnicah, Hrušici, Selih pri Ratežu, Črmošnjicah pri Stopičah, v Kotih ter v Novem mestu v ulicah Belokranjska cesta, Nad mlini in v Podbevškovi ulici. Skupaj je bilo poplavljeno po prvih ocenah skupaj vsaj okoli 25 objektov. V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 40 gasilcev celotne Gasilske zveze Novo mesto ter Gasilsko reševalnega centra Novo mesto.

Poplavljene in neprevozne so bile naslednje ceste:

-v Malih in Velikih Brusnicah,

-Šentjošt-Verdun,

-v Novem mestu na Belokranjski cesti.

Vse navedene ceste so zaprli in postavili ustrezno signalizacijo gasilci in delavci CGP Novo mesto.

Občina Škocjan

Na področju občine Škocjan je bilo poplavljenih več objektov. Najhuje je bilo v krajih ob potokih Radulja in Dolski potok. Poplavljenih je bilo najmanj 28 stanovanjskih objektov, 20 pa jih je bilo ogroženih. V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 92 gasilcev celotnega Občinskega gasilskega poveljstva Škocjan, ostali občani ter deset občanov z gradbenimi stroji. Intervencije so koordinirali Župan Občine Škocjan in vodstvo OGP Škocjan.

Poplavljene in neprevozne so bile naslednje ceste:

-v Dobruški vasi,

-Škocjan–Zbure,

-Grmovlje-Škocjan,

-Škocjan-Bučka,

-Zalog pri Škocjanu-Škocjan,

-v Tomažji vasi.

Vse navedene ceste so zaprli in postavili ustrezno signalizacijo delavci CGP Novo mesto.

Občina Dolenjske Toplice

Na področju občine Dolenjske Toplice je bil v Soteski poplavljen Tehniški muzej in v Loški vasi gospodarski objekt. Vodo so izčrpali gasilci PGD Soteska in Vavta vas, skupaj deset gasilcev.

Poplavljena in neprevozna je bila cesta Soteska-Dvor, ki je bila zaprta za promet.

Občina Šmarješke Toplice

Na področju občine Šmarješke Toplice so bili poplavljeni gospodarski objekt-mlin v kraju Družinska vas in gostinski lokal v Šmarjeti. Skupaj je bilo zalitih vsaj sedem objektov.

V intervencijah je sodelovalo vsaj 35 gasilcev Občinske gasilske zveze Šmarješke Toplice.

Poplavljene in neprevozne so bile naslednje ceste:

-v Družinski vasi,

-Šmarjeških Toplicah,

-V Šmarjeti.

Iz vode so gasilci reševali tudi dve osebni vozili.

Občina Mokronog Trebelno

Na področju občine Mokronog-Trebelno so bili poplavljeni objekti v krajih Dolenje Laknice in Roje pri Trebelnem. Iz stanovanjske hiše v Dolenjih Laknicah so evakuirali dve osebi. Ogroženih je še osem stanovanjskih objektov v kraju Puščava.

V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 45 gasilcev celotnega Občinskega gasilskega poveljstva Mokronog-Trebelno.

Sprožilo se je pet zemeljskih plazov in sicer pri Jagodniku, pri Rojah pri Trebelnem in v Cerovcu.

Poplavljena in neprevozna je bila cesta pri Rojah pri Trebelnem ter Sveti Peter-Španov most. Na cesto Mokronog-Velika Strmica je padlo drevo. Na cesto Zabukovje-Debenec pa se je usul zemeljski plaz.

Občina Mirna

Na področju občine Mirna je voda ogrožala kmetijo na Cesti na gradec v Mirni. Posredovali so gasilci PGD Mirna.

Poplavljena in neprevozna je bila cesta Podlog-Mirna.

Sprožil se je zemeljski plaz v Gorenji vasi pri Mirni.

Občina Trebnje

Na področju občine Trebnje je bil poplavljen gostinski objekt. Gasilci PGD Trebnje so izčrpali 20 m3 vode.

Občina Šentrupert

Na področju občine Šentrupert so bili poplavljeni stanovanjski in poslovni objekti v krajih Šentrupert, Rakovnik pri Šentrupertu, Mali Cirnik in v Dolenjih Jesenicah.

V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 45 gasilcev celotnega Občinskega gasilskega poveljstva Mokronog-Trebelno.

Sprožili so se tri zemeljski plazovi v Dolenjih Jesenicah.

Občina Metlika

Na področju občine Metlika so bili poplavljeni stanovanjski objekti v krajih Brezovica, Želebej, Božakovo, Malo Lašče in Metlika.

V intervencijah za odpravo posledic so sodelovali gasilci PGD Suhor in Božakovo.

Sprožila se je zemeljski plaz na cesti v kraju Drašiči, voda pa je zalila in pri Podzemlju.

Občina Črnomelj

Na področju občine Črnomelj se je sprožil zemeljski plaz v kraju Dečina, okoli 15 m3 zemlje in blata. V Dečini je z vodo zalita stanovanjska hiša.

12. 9. 2014 ob 14.42 je meteorna voda zalila lokalno cesto Nova Lipa–Sinji Vrh, v občini Črnomelj. Dežurni delavec CGP Črnomelj je postavil prometno signalizacijo in zaprl cesto za ves promet.

Občina Kostanjevica na Krki

Ob 19.00 uri so v Kostanjevici na Krki gasilci PGD Prekopa in Kostanjevica na Krki pričeli s polnjenjem in razvozom protipoplavnih vreč, opazovanjem narasle reke Krke in obveščanjem prebivalcev.

Ob 0.28 pričnejo s črpanjem več stanovanjskih hiš in nudijo pomoč osebnim avtomobilom, ki so ostali ujeti v vodi, ki se je razlika preko ceste zaradi zamašenih obcestnih odtokih.

Ob 1.56 so črpali podtalnico iz več stanovanjskih hiš v Kostanjevici /na Resljevi in Ljubljanski cesti/.

Ob 1.56 so s folijo ustavili plaz za stanovanjsko hišo v Globočicah.

Ob 3.20 je reka Krka na večih mestih zalila Kostanjevico na Krki, tako, da je mesto zaprto za ves promet.

Ob 3.20 uri so dežurni delavci CGP Krško zaprli cesto v Kostanjevici na Krki, ter v Brestanici na relaciji Brestanica-Ribnik.

Občina Krško

Ob 0.17 so gasilci PGD Vel.Podlog pričeli s črpanjem stanovanjskih hiš v naseljih Vel. Podlog in Pristava.

Ob 0.18 so gasilci PGE Krško pričeli s črpanjem meteorne vode iz stanovanjskih hiš v naseljih Kalce-Naklo, Vel.Podlog in Pristava.

Gasilci PGD Malo Mraševo črpajo meteorno vodo iz več stanovanjskih hiš v naseljih Vel.Mraševo, Malo Mraševo, Brod pri Podbočju in Kalce-Naklo

PGD Leskovec pri Krškem od 1.02 ure črpajo meteorno vodo iz več stanovanjskih hiš.

Ob 1.03 gasilci PGD Velika Vas črpajo meteorno vodo v okoli trideset stanovanjskih hiš in delavnic ter hlevov.

Ob 1.05 gasilci PGD Smednik črpajo vodo iz stanovanjskih objektov na območju naselij Ardro in Zaloke.

Ob 1.15 gasilci PGD Krško črpajo meteorno vodo iz stanovanjskih objektov v naseljih Ardro pri Raki in Velika Vas.

Ob 1.28 so gasilci PGD Senuše pričeli s črpanjem meteorne vode iz štirih stanovanjskih hiš.

Ob 1.44 gasilci PGD Brestanica črpajo meteorno vodo iz stanovanjskih hiš v naseljih Brestanica, Stolovnik in Gor. Leskovec.

Ob 2.32 pričnejo gasilci PGD Senovo s črpanjem v več stanovanjskih hišah in industrijskem objektu na Senovem in Dovškem.

Ob 2.47 so dežurni delavci CGP Krško zaradi meteorne vode zaprli odsek ceste Velika Vas-Straža.

Ob 1.15 so posredovali gasilci PGD Raka v krajih Raka, Ardro pri Raki in Zalokah, kjer so iz več stanovanjskih objektov črpali in čistili podtalno in meteorno vodo.

Ob 3.10 so posredovali gasilci PGD Veliki Kamen, kjer so pomagali občanom z opremo ob vodotoku.

Občina Brežice

Gasilci PGD Pirošica, Cerklje ob Krki, Krška vas, Sobenja vas in Skopice črpajo meteorne vode in poplavljanje vodotokov v naselju Gorenja Pirošica. Gasilci PGD Obrežje, Brežice in Velika Dolina v naselju Slovenska vas. Gasilci PGD Bukošek črpajo iz nekaj stanovanjskih hiš v naselju Bukošek, gasilci PGD Sobenja vas pa v naselju Sobenja vas.

Dežurni delavci CGP Brežice so v občini Brežice zaprli naslednje ceste: Gorenja Pirošica, Orešje na Bizeljskem ter Prilipe.

Občina Sevnica

Gasilci PGD Sevnica so v naselju Gornje Vodale reševali nevarnost zasutja stanovanjske hiše zaradi proženja plazu. Prav tako so intervenirali tudi v več krajih v občini Sevnica.

Gasilci PGD Tržišče nudijo pomoč občanom pri črpanju in čiščenju zaradi poplavljanja meteorne vode v naselju Tržišče.

V naselju Krmelj posredujejo gasilci PGD Krmelj, Telče, Veliki Cirnik in Šentjanž. Iz veliko stanovanjskih hiš je potrebno očistiti nanosov zemljin ter izčrpati meteorno vodo.

Gasilci PGD Loka črpajo vodo iz stanovanjskih hiš v naselju Žerovnica.

Gasilci Zabukovje prav tako črpajo vodo iz več stanovanjskih hiš v naselju Podgora.

Zaradi razlivanja meteornih vod na cestišče je tudi v občini Sevnica zaprtih veliko cest: Tržišče-Krmelj, odcep za Zgornje Vodale, Cesta ob Sevnični ter v Podgorju ob Sevnični je potok podrl most. Prav tako je zaprtih več cest v mestu Sevnica.

PLAZOVI

Občina Kostanjevica na Krki

V naseljih Orehovec sta se sprožila dva plazova. En je zaprl prevoznost ceste na Orehovcu, drugi pa ogroža stanovanjsko hišo. Prav tako se je sprožil plaz v naselju Črneča vas-Oštrc in plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo v Črneči vasi.

Občina Krško

Na relaciji ceste Golek-Gora je plaz onemogočil promet v obe strani, ravno tako plaz na Raki, pri hišni številki 9.

Občina Brežice

Na relaciji ceste Boršt-Pekel je plaz zaprl večji del ceste v smeri Stankovega, popolna zapora ceste zaradi nanosa zemljin in del plazu je v Gor. Pirošici ter cesta Vitovec-Pekel je prav tako neprevozna zaradi plazu.

Občina Sevnica

V občini Sevnica se je sprožilo več plazov, zaradi katerih je neprevoznih nekaj cest: Sevnica-Tržišče, cesta v naselju Vodale ter cesta Pijavice-Gabrijele, Križ-Telče in Križišče-Hinje ter Jelovec-Križ in Poklek-Blanca.

Na železniško progo relacije Blanca-Sevnica se je udrl plaz in zaprl desni vozni tir. Delavci ŽP Službe za gradbene dejavnosti bo tekom dneva odstranil plaz.

V občini Sevnica je zaradi neurja ob 0.55 prišlo do izpada električne energije pri okoli štiristodevetih odjemalcih. Do 6.41 ure je brez električne energije še sedemindevetdeset odjemalcev.

Najhuje še ni mimo

Zaradi obilnih padavin, ki so vzhodne predele Slovenije zajele čez noč in se bodo umirile šele danes čez dan, na teh območjih naraščajo vodotoki. Več rek naj bi po napovedih Agencije RS za okolje poplavilo, reka Krka pa naj bi danes poplavila tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste. Zaradi namočenosti tal so možni tudi zemeljski plazovi.

Ciklonsko območje se je ponoči iznad srednjega Jadrana pomikalo proti severu Bosne in Hercegovine, severu Hrvaške in severovzhodu Slovenije. Zato so se ponoči padavine okrepile. Najprej so se v petek zvečer okrepile na jugovzhodu Slovenije, čez noč pa še na severovzhodu Slovenije. Umiritev padavin je po napovedih Arsa predvidena danes čez dan.

Zaradi padavin so čez noč ponekod močno narasli vodotoki, naraščanje naj bi se nadaljevalo tudi čez dan. Naraščajo predvsem reke v vzhodni polovici države.

Reka Krka bo največji pretok predvidoma dosegla danes, ko bo poplavljala tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste. V občini Kostanjevica na Krki so že v petek zvečer začeli s polnjenjem protipoplavnih vreč.

Do nedelje so možni hitri večji porasti manjših rek in potokov v večjem delu države, še napoveduje Arso.

Zaradi intenzivnega deževja in posledične razmočenosti tal se bo precej povečala nevarnost zemeljskih plazov. Do pojava zemeljskega plazu sicer lahko pride še nekaj dni po koncu deževja.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava