kronika

Vodna katastrofa se še kar nadaljuje 

13.9.2014 | 19:00

Foto: I. V.

Foto: I. V.

Izredne razmere, ki so ponoči zajele naše kraje, so se nadaljevale čez dan, hudo pa bo tudi celo noč. Poplavi, plazovi, evakuacije, prekinitve oskrbe z vodo, ki na Dolenjskem vzdolž Krke in v Posavju praktično ni nikjer pitna ...

Ob 14.38 je prišlo do okvare vodovodnega sistema pri naselju Hrastje, občina Šentjernej. Zaradi okvare bo do večernih ur prekinjena oskrba s pitno vodo na območju naselij Hrastje, Orehovica, Loke, Dol. in Gor. Maharovec, Gradišče, Dobravica, Brezovica. Dežurni delavci Komunale Novo mesto napako odpravljajo. V času izpada se bo nujna oskrba zagotavljala z avtocisterno.

Ob 12.00 je prišlo do prekinitve oskrbe s pitno vodo v naseljih Krmačina in Plešči vrh v občini Metlika. Delavci Komunale Metlika so napako odpravili do 16.00 ure.

Poplave in plazovi

OBČINA ŠENTJERNEJ

Na področju občine Šentjernej je bilo poplavljenih več objektov. Najhuje je bilo v krajih Šmarje in v Šentjerneju v naslednjih ulicah: Staro sejmišče, Trdinova cesta, Novomeška cesta, Na žago, Cesta oktobrskih žrtev, Na gmajno in v industrijski coni Šentjernej. Poplavljeni so bili tudi objekti v Orehovici, Drami, Dobravicah, Cerovem Logu, Čadražah, Maharovcu, Dolenji Brezovici, Gorenji Brezovici, Vrhu pri Šentjerneju, Praprečah, Dolenji Stari vasi, Gorenji Stari vasi, Gorenjem Gradišču, Dolenjem Gradišču, Ledeči vasi, Gorenji Gomili, Dolenjem Vrhpolju, Čistem Bregu, Grobljah in v Kartuziji Pleterje. Skupaj je bilo poplavljeno po prvih ocenah skupaj okoli 65 objektov, večinoma stanovanjski objekti.

V kraju Gorenje Gradišče so gasilci iz stanovanjske hiše evakuirali dve odrasli osebi in dva otroka.

V kraju Šmarje je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posledično je prišlo do iztekanja kurilnega olja iz cisterne in okoli 200 litrov se je pomešalo z vodo. Obveščene so bile pristojne službe.

V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 100 gasilcev celotne Gasilske zveze Šentjernej. Intervencije so koordinirali Župan Občine Šentjernej, Štab CZ Občine Šentjernej in vodstvo GZ Šentjernej.

Poplavljene in neprevozne so bile naslednje ceste:

- Dobrava-Šentjernej

- Drama-Šentjernej

- Zameško-Smednik

- Cerov Log-Gorenje Vrhpolje, ki je bila zaprta za promet

- v Šmarjah, ki je bila zaprta za promet

- Mršeča vas-Šentjernej, ki je bila zaprta za promet

- Vrhpolje-Šentjernej, pri kraju Šmarje, ki je bila zaprta za promet

- Draga-Šentjernej – zapora ceste pri Gorenji Gomili

Vse navedene ceste so zaprli in postavili ustrezno signalizacijo delavci EDŠ Šentjernej in CGP Novo mesto

Sproženi so bili zemeljski plazovi v kraju Hrastje, Tolsti vrh in Gorenje Vrhpolje.

OBČINA NOVO MESTO

Na področju občine Novo mesto je bilo poplavljenih več objektov. Najhuje je bilo v Ratežu, Gorenjem Suhadolu, Malih in Velikih Brusnicah, Hrušici, Selih pri Ratežu, Šempetru pri Otočcu, Črmošnjicah pri Stopičah, Prečni, v Kotih ter v Novem mestu v ulicah Belokranjska cesta, Nad mlini, Smrečnikova ulica, Mala cikava, Belokranjska cesta, Na tratah, Strojarska pot in v Podbevškovi ulici. Skupaj je bilo poplavljeno po prvih ocenah skupaj vsaj okoli 31 objektov. V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 92 gasilcev celotne Gasilske zveze Novo mesto ter Gasilsko reševalnega centra Novo mesto.

Poplavljene in neprevozne so bile naslednje ceste:

- v Malih in Velikih Brusnicah,

- Šentjošt-Verdun,

- v Novem mestu na Belokranjski cesti.

- V Škrjančah pri Novem mestu.

Vse navedene ceste so zaprli in postavili ustrezno signalizacijo gasilci in delavci CGP Novo mesto.

Sproženi so bili zemeljski plazovi v kraju Srednje Grčevje, Gorenje Grčevje, Koti, Trški gori.

OBČINA ŠKOCJAN

Na področju občine Škocjan je bilo poplavljenih več objektov. Najhuje je bilo v krajih ob potokih Radulja in Dolski potok. Poplavljenih je bilo najmanj 30 stanovanjskih objektov, 20 pa jih je bilo ogroženih. V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 92 gasilcev celotnega Občinskega gasilskega poveljstva Škocjan, ostali občani ter deset občanov z gradbenimi stroji. Intervencije so koordinirali Župan Občine Škocjan in vodstvo OGP Škocjan.

Poplavljene in neprevozne so bile ceste v Dobruški vasi in Tomažji vasi, ter na relacijah:

- Škocjan–Zbure,

- Grmovlje-Škocjan,

- Škocjan-Bučka,

- Zalog pri Škocjanu-Škocjan.

Vse navedene ceste so zaprli in postavili ustrezno signalizacijo delavci CGP Novo mesto.

OBČINA DOLENJSKE TOPLICE

Na področju občine Dolenjske Toplice je bil v Soteski poplavljen Tehniški muzej ter in v Loški vasi gospodarski objekt. Vodo so izčrpali gasilci PGD Soteska in Vavta vas. V Meniški vasi so gasilci reševali prašiče iz poplavljenega gospodarskega poslopja.

Poplavljeni so bili tudi 4. stanovanjski objekti. V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo 14 gasilcev celotnega Občinskega gasilskega poveljstva Dolenjske Toplice.

Poplavljene in neprevozne so bile naslednje ceste:

- Soteska-Dvor

- Dolenjske Toplice-Podturn

- Meniška vas-Podturn

Poplavljena in neprevozna je bila cesta Soteska-Dvor, ki je bila zaprta za promet.

Vse navedene ceste so zaprli in postavili ustrezno signalizacijo delavci CGP Novo mesto.

OBČINA ŠMARJEŠKE TOPLICE

Na področju občine Šmarješke Toplice je bilo poplavljenih več gospodarskih objektov; objekt-mlin v kraju Družinska vas in gostinski lokal v Šmarjeti. Skupaj je bilo zalitih 8 objektov.

V intervencijah je sodelovalo vsaj 35 gasilcev Občinske gasilske zveze Šmarješke Toplice.

Poplavljene in neprevozne so bile ceste v Družinski vasi, Šmarjeških Toplicah in Šmarjeti.

Sproženih je bilo 12 zemeljskih plazov.

Iz vode so gasilci reševali tudi dve osebni vozili.

OBČINA MOKRONOG-TREBELNO

Na področju občine Mokronog-Trebelno so bili poplavljeni objekti v krajih Dolenje Laknice in Roje pri Trebelnem. Iz stanovanjske hiše v Dolenjih Laknicah so evakuirali dve osebi. Ogroženih je še osem stanovanjskih objektov v kraju Puščava.

V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 45 gasilcev celotnega Občinskega gasilskega poveljstva Mokronog-Trebelno.

Sprožilo se je deset zemeljskih plazov in sicer pri Jagodniku, kjer je plaz uničil stanovanjsko hišo, zaradi česar je bilo potrebno evakuirati pet oseb, pri Rojah pri Trebelnem in v Cerovcu.

Poplavljena in neprevozna je bila cesta pri Rojah pri Trebelnem ter Sveti Peter-Španov most. Na cesto Mokronog-Velika Strmica je padlo drevo.

OBČINA MIRNA

Na področju občine Mirna je voda ogrožala kmetijo na Cesti na gradec v Mirni. Posredovali so gasilci PGD Mirna.

Poplavljena in neprevozna je bila cesta Podlog-Mirna.

Sprožil se je zemeljski plaz v Gorenji vasi pri Mirni.

OBČINA TREBNJE

Na področju občine Trebnje je bilo poplavljenih 44 objektov in sicer v Veliki Ševnici, Vini Gorici, Trebnjem, Šentlovrencu, Štefanu, Krtini in Dolenji Nemški Vasi.

V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo 215 gasilcev GZ Trebnje.

Sprožilo se je petnajst zemeljskih plazov

OBČINA ŠENTRUPERT

Na področju občine Šentrupert so bili poplavljeni stanovanjski in poslovni objekti v krajih Šentrupert, Rakovnik pri Šentrupertu, Mali Cirnik in v Dolenjih Jesenicah, skupaj 17 objektov.

V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo 20 gasilcev celotnega Občinskega gasilskega poveljstva Mokronog-Trebelno.

Sprožila sta se dva zemeljska plazova.

OBČINA METLIKA

Na področju občine Metlika so bili poplavljeni stanovanjski objekti v krajih Brezovica, Želebej, Božakovo, Malo Lašče in v Metliki na Cesti bratstva in enotnosti ter Gubčevi ulici, skupaj 7 objektov.

V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo 30 gasilcev GZ Metlika.

Sprožili se je zemeljski plazovi v krajih Malo Leščje, Vidošiči, Krmačina, Brezovica in Vinomer. Zemeljski plaz je odtrgal vodovod Železniki-Krmačina.

OBČINA ČRNOMELJ

Na področju občine Črnomelj se je sprožil zemeljski plaz v kraju Dečina, okoli 15 m3 zemlje in blata. V Dečini je z vodo zalita stanovanjska hiša.

OBČINA ŽUŽEMBERK

Na področju občine Žužemberk je bilo poplavljenih 9 objektov na Loki in Dvoru. Poplavljena je bila cesta Žužemberk-Gradenc.

V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo 30 gasilcev OGP Žužemberk.

OBČINA MIRNA PEČ

Na področju občine Mirna Peč je voda zalila objekt v Selu pri Zagorici. Sprožil se je zemeljski plaz nad vasjo Globočdol in zaradi poplave je zaprta cesta Jablan-Goriška vas.

OBČINA STRAŽA

Na področju občine Straža je bilo poplavljenih 11 objektov v krajih Zalog, Straži, Drganjih Selih in Jurki vasi. Za promet je bil zaprt most v Zalogu.

V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo 22 gasilcev OGP Straža.

OBČINA SEMIČ

13. 9. 2014 Ob 10.12 je v Semiču, v ulici Dr. Derganca, drevo skupaj s par kubiki zemlje zdrsnilo na lokalno cesto in jo zaprlo. Gasilci PGD Semič in okoliški stanovalci so drevo razžagali in odstranili nasuto zemljo. Pri odstranjevanju so sodelovali tudi predstavniki civilne zaščite občine Semič.

Občina Kostanjevica na Krki 

Zaradi obilnih padavin je meteorna voda zalila več objektov, gasilski dom, osem pritličnih hiš, eno delavnico, pet kozolcev, tri garaže, petnajst gospodarskih poslopij in eno vozilo. Poplavljal je Lačni potok na Gornji in Dolnji Prekopi. Posredovali so gasilci PGD Kostanjevica na Krki in Prekopa.

Glede na spremljanje reke Krke, so se ob 03.00 odločili, da dodatno opozorijo prebivalce otoka o naraščanju reke Krke. Začeli so z dodatnim polnjenjem vreč in razvozom le-teh po otoku in okolici ter opozarjali prebivalce otoka na možnost poplav. Ob 9.03 so zaprli otok za ves promet ter ob 12.25 preventivno izklopili električno energijo.

V naseljih Orehovec sta se sprožila dva plazova. En je zaprl prevoznost ceste na Orehovcu, drugi pa ogroža stanovanjsko hišo. Prav tako se je sprožil plaz v naselju Črneča vas - Oštrc in plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo v Črneči vasi.

Na ostalem področju občine so bili številni plazovi v smeri Črneče vasi in Orehovca, kjer plaz ogroža stanovanjsko hišo.

Občina Krško  

Meteorne vode so zalile kletne prostore enajst stanovanjskih in drugih objektov, ter poplavile ceste na petih lokacijah. V nevarnosti je tudi prašičja farma Ihan na Pristavi. V naselju Žabjek je zemeljski plaz zasul vozilo, v naselju Reštanju pa ogroža stanovanjsko hišo. Zemeljski plazovi in kamenje ovirajo promet na cestah Senuše – Brvi, Banovec – Brezovica, Jarek-Brezovica, na Goleku, v Raki, Ravni – Nemška vas, Ravni – Veliki trn in Ravni – Senuše, Brezovica – Šutna, Cesta na grad Rajhenburg, cesti Mladje – Brlog, v naselju Libel ter v Armeškem, kjer naj bi zemeljski plaz zdrsnil v potok. V naselju Mali Kamen zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo.

Posredovali so gasilci PGE Krško, PGD Krško, PGD Malo Mraševo, PGD Leskovec, PGD Velika vas, PGD Smednik, PGD Raka, PGD Senuše, PGD Veliki Podlog, PGD Brestanica, PGD Senovo, PGD Veliki kamen, PGD Dolenja vas, PGD Podbočje, PGD Brege in PGD Videm ob Savi. Prav tako so na več lokacijah posredovali delavci podjetja Kostak Krško in CGP Krško.

Občina Brežice

Zaradi obilnih padavin je bilo poplavljenih trinajst stanovanjskih in drugih objektov. V Borštu se je pod mostom zagozdilo večje drevo, v Sobenji vasi je hudournik odnesel cesto, na cesti Brežice – Bukošek je na cestišču voda, na cesti Velika Dolina – Koritno je pesek in mulj, na cesto v Jereslavcu je padlo drevo, na več lokacijah so postavljali protipoplavne vreče.

Sprožilo se je več plazov in sicer na cesti Boršt – Pekel, v Gor. Pirošici, cesti Vitovec – Pekel, cesti Brvi – Izvir, v Koritnem, cesti Piršenbreg – Slokno in Stankovem. Dva plaza sta se sprožila v vinogradih v Gazicah in Piroškem vrhu. Stanovanjsko hišo pa ogroža zemeljski plaz v Gazicah.

V naseljih Gornje, Spodnje Pirošice in Brvi bodo zaradi težav s pitno vodo zagotovili pitno vodo iz plastenk.

Posredovali so gasilci PGD Cerklje ob Krki, Krška vas, Pirošica, Skopice, Obrežje, Cerina, Brežice, Brežice – okolica, Velika Dolina, Bukošek, Rakovec, Veliki Obrež in Kapele.

N več lokacijah so intervenirali tudi delavci CGP Brežice in KOP Brežice.

Občina Sevnica

Močno deževje je povzročilo tudi veliko težav v občini Sevnica. Meteorne vode so zalile tri objekte, ena oseba je ostala ujeta v vozilu, poplavljene so bile ceste Tržišče – Sevnica, Lončarjev dol – Zabukovje, na cesti Blanca – poklek se je zamašil odtočni kanal, meteorna voda je ogrožala cesto Orešje nad Sevnico. 

Zemeljski plazovi so se sprožili na cesti Tržišč – Pijavice, na Vrhu pri Boštanju, v Dolenjih Jesenicah, v Zgornji Mladetičah in na Drožanjski cesti v Sevnici, v Lazah pri Boštanju plaz odnesel cesto, na cesti Lončarjev dol – Trnovec je odneslo bankino. Dva zemeljska plaza sta se sprožila na Malem Cirniku, v naselju Vrhek štirje plazovi ogrožajo potok, v Pokleku nad Blanco pa je plaz ogrožal stanovanjsko hišo.

Posredovali so gasilci PGD Sevnica, Poklek, Veliki Cirnik, Tržišče, Krmelj, Boštanj, Telče in Šentjanž ter cestno podjetje Sevnica.

Obvestila in ostale aktivnosti

V Regijskem centru za obveščanje Brežice smo v preteklih 12-ih urah posredovali tri pozive  za nujno medicinsko pomoč.

Komunala d.o.o. Sevnica obvešča vse uporabnike pitne vode na območju javnega vodovoda Primož - v naseljih Primož, Gornje in Dolnje Impolje, Gornje in Dolnje Orle, Hubajnica, Dedna gora, Studenec, Rovišče, Ponikve, Hudo Brezje, Arto, Križe, Drušče in Preska, da je potrebno vodo pred uporabo prekuhavati. Voda naj vre vsaj 1 minuto. Obvestilo velja do preklica.

Kostak d.d. obvešča vse uporabnike pitne vode, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Kostanjevica na Krki, da je zaradi obilnih padavin povečana motnost pitne vode, zato je potrebno vodo pred uporabo še vedno prekuhavati. Obvestilo velja do preklica.

Navodila o prekuhavanju vode:

Voda naj vre 3 minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja, naj voda ostane v isti posodi v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, za pitje pa jo lahko uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, jo moramo pred prekuhavanjem precediti skozi več plasti čiste tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

Kostak d.d. obvešča vas, da bo od sobote 13. 9. 2014 dalje izvedena interventna popolna zapora lokalne ceste LC 191221 zaradi poškodb vozišča - posledice zemeljskega plazu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava