kronika

Noč nekoliko mirnejša, nevarnosti še ni konec

14.9.2014 | 07:15

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Včeraj popoldne in zvečer se je reševanje ljudi in premoženja pred naraslimi vodami naraljevalo. Veliko cest je še vedno poplavljenih, grozijo vedno novi in novi plazovi,  ... Poročilo regijskega centra za obveščanje včerajšnjega popoldneva in noči:

DOLENJSKA

13. 9. 2014 okoli 16.00 je bil v Škocjanu poplavljen poslovni objekt. Gasilci PGD Škocjan so iz prostorov izčrpali okoli 50 kubičnih metrov vode.

13. 9. 2014 ob 18.31 je na relaciji med Jablanom in Goriško vasjo, med Malensko vasjo in Dolenjim Podborštom ter med Mirno Pečjo in Golobinjekom voda poplavila lokalne ceste. Gasilci PGD Jablan so postavili oznake za zaporo cest.

13. 9. 2014 okoli 20.00 je bila lokalna cesta v Zavinku, občina Škocjan, še vedno poplavljena in neprevozna.

13. 9. 2014 okoli 23. ure so bile še vedno poplavljene ceste na območju od Dobrave, Hrvaškega broda, Zameškega, Čistega brega do Mršeče vasi, cesta Dobrava-Drama-Šentjernej, cesta Čadraže-Maharovec v občini Šentjernej ter cesta Žužemberk-Stavča vas v občini Žužemberk ter cesta pri kampu Otočec v občini Novo mesto. Ceste so bile zaprte za promet in označene z ustrezno signalizacijo.

Plazovi, plazovi, udori, zdrsi, podori zemljin in kamnin

13. 9. 2014 okoli 16.00 se je usul zemeljski plaz za stanovanjsko hišo v Osrečju, občina Škocjan. Gasilci PGD Škocjan so prekrili in zaščitili s PVC folijo okoli 100 kvadratnih metrov plazu ter očistili cestišče.

13. 9. 2014 ob 20.25 smo bili obveščeni, da v Vinjem vrhu, občina Šmarješke Toplice, plaz ogroža stanovanjsko hišo. Na kraj je odšel predstavnik Civilne zaščite občine Šmarješke Toplice, ki si je ogledal situacijo in ocenil, da plaz trenutno še ne ogroža stanovanjske hiše. Pridobili bodo mnenje strokovnjaka.

Tehnična in druga pomoč

13. 9. 2014 okoli 17.00 so gasilci PGD Škocjan očistili okoli 200 kvadratnih metrov cestišča in okoli 200 kvadratnih metrov parkirišča v Škocjanu.

13. 9. 2014 ob 20.25 se je na stebrih mostu pri gradu Otočec, občina Novo mesto, zagozdilo večje drevo in vejevje. Gasilci GRC Novo mesto so drevo in vejevje odstranili, da ni prišlo do poškodbe mostu.

Komunala Novo mesto obvešča vse uporabnike pitne vode, ki se oskrbujejo iz vodnega vira Škocjan, da je potrebno vodo pred uporabo prekuhati. Prav tako še vedno velja ukrep obveznega prekuhavanja za vse uporabnike, ki se oskrbujejo iz vodnega vira Stopiče in Jezero.

POSAVJE

Gasilci in službe s področja zaščite in reševanja, kakor tudi ostale pristojne službe so preko noči dežurale in spremljale stanje na območju posavskih občin ter po potrebi ukrepale. Reka Sava ne narašča več in je že od sinoči v upadanju, tako da, okoli 6. ure zjutraj pri NEK znaša 1116 kubičnih metrov na sekundo.

Občina Kostanjevica na Krki

Vodostaj reke Krke se je potem, ko je preko noči rahlo naraščal, v zadnjih urah umiril in je danes zjutraj, ob 5.30 uri, znašal pretok 448 kubičnih metrov na sekundo, višina pa 442 cm. Gasilci PGD Kostanjevica na Krki in Prekopa so preko noči na nekaterih kritičnih točkah nadaljevali s prečrpavanjem vode in tako preprečili še večjo škodo na objektih.

Občina Krško

Ob 20.20 je dežurni pri CGP Krško zaradi visokega vodostaja zaprl most Križaj-Podbočje in cesto Križaj-Kostanjevica ob Krki.

Ob 21.59 je poplavilo lokalno cesta Veliko Mraševo-Gazice, zato je zaprta za promet.

Ob 22.25 se je sprožil večji zemeljski plaz v kraju Veniše. Trenutno objektov ne ogroža.

Občina Brežice

Gasilci PGD: Obrežje, Kapele, Bukošek in Skopice so še v večernih urah črpali vodo iz stanovanjskih in drugih objektov v Slovenski vasi, Kapelah, Gabrju, Dobovi in Hrastje pri Cerkljah.

Ob 19.22 je reka Krka poplavila cesto Cerklje ob Krki-Dolenja Pirošica.

Proti večeru sta se sprožila dva zemeljska plazova in delno zasula cesto na odseku Globoko-Dobrava-Kapele.

Občina Sevnica

Ob 21.57 je prišlo do udora cestišča na relaciji Podgorje-Dol-Zabukovje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava