posavje

Ves dan na terenu 120 brežiških gasilcev

14.9.2014 | 08:35 | M. K.

Krka pri Krški vasi (Foto: Občina Brežice)

Krka pri Krški vasi (Foto: Občina Brežice)

Pogled na čateške toplice

Pogled na čateške toplice

Polnjenje vreč s peskom v Krški vasi

Polnjenje vreč s peskom v Krški vasi

Brežice - Od začetka močnega deževja je bil štab Civilne zaščite Občine Brežice v pripravljenosti, saj je glede na vremenske razmere pričakoval težave z naraslimi vodami, podtalnico, hudournimi vodami in zemeljskimi plazovi, sporočajo z občine. Včeraj od 1. ure zjutraj, ko se je sprožil zemeljski plaz in zaprl cesto v Gorenji Pirošici, so člani civilne zaščite na terenu in iz štaba v Krški vasi spremljali razmere. Na ogroženih območjih so tudi prostovoljni gasilci. Štab operative Gasilske zveze Brežice je z 12 društvi bil na 33 intervencijah, kjer je bilo vključenih 120 gasilcev in 27 gasilskih vozil. Gasilci so črpali podtalno vodo v Slovenski vasi in na Pirošici , dovažali pitno vodo v Gornji in Dolenji Pirošici ter Brveh, ker je prišlo do izpada vodovodnega zajetja Izvir iz omrežja, ki oskrbuje te vasi.

V Krški vasi poleg štaba Civilne zaščite deluje tudi informacijska točka, kjer lahko krajani dobijo vse potrebne informacije o vremenskih razmerah, vodostajih in drugih varnostnih razmerah, še sporočajo z Občine Brežice ter dodajajo naslednje poročilo:

Potek dogodkov na terenu

V soboto, 13.9.2014, se je okoli 1. ure zjutraj štab CZ Občine Brežice ob klicu iz ReCO (Regijski centra za obveščanje) Brežice aktiviral zaradi zemeljskega plazu v Gorenji Pirošici, ki je zaprl cesto in s tem dostop do vasi. Predstavnika gasilcev in civilne zaščite sta si ogledala stanje plazu in ugotovila, da ne ogroža ljudi, ovira pa dostop do vasi. Kontaktirali so pristojne službe, ki so odstranile posledice plazu in sprostile cesto.

Prostovoljni gasilci so opravili vrsto intervencij na ogroženih območjih, še posebej v Slovenski vasi, Krški vasi, Gorenji Pirošici (od polnjenja vreč in črpanja vode, do žaganja podrtih dreves, ki so ogrožala okolico). Gasilci so zavarovali ogrožene objekte z vrečami s peskom in z vrečami zaprli tudi propust pod avtocesto, kjer bi Sava lahko ogrožala naselje Krška vas.

Hudourniške vode so poškodovale cesto v Bušeči vasi, sprožili so se številni zemeljski plazovi na območju občine (Prilipe, Gorenja Pirošica, Bušeča vas, …), poplavljalo je v Slovenski vasi, Gorenji in Dolenji Pirošici, kjer je Breganica prestopila bregove in poplavila več stanovanjskih stavb.

Zvočni zapisi

Poveljnik štaba CZ Brežice Darko Ferlan o stanju na terenu ob poplavah

‹ nazaj

Galerija (6)

Krka pri Krški vasi_most
13_9_2014 4
Narasli potok ob cesti Gorenja Pirošica
Polnjenje vreč s peskom v Krški vasi
Reka Gabrnica_Mihalovec in pogled na Čateške toplice preko Save
Ribnik Prilipe pri Ribiški družini

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava