dolenjska

Vodna ujma v občini Škocjan

14.9.2014 | 11:25 | M. K.

Foto: Občina Škocjan

Foto: Občina Škocjan

Vodna ujma v občini Škocjan

Škocjan - Tudi v škocjanski  občini so bila ob poplavah včeraj aktivirana prav vsa gasilska društva, na terenu je bilo več kot 90 gasilcev z delovno mehanizacijo za čiščenje naplavin. Na ogroženih objektih so nameščali protipoplavne folije in vreče. Ponoči jih je Center za obveščanje Novo mesto obvestil o zemeljskem plazu, ki ogroža stanovanjski objekt v Osrečju. Na kraju nesreče se je odpravila ekipa gasilcev, ki pa se je stežka dokopala do domačije, saj je bila cesta zelo slabo prevozna. Pomagali so pri odvodnjavanju iz plazu in ceste ter zasilno popravili dostopno pot, sporočajo z občine.

Kasneje so bile občinske službe obveščene še o več zemeljskih plazovih, ki so onemogočali varen promet. Štab civilne zaščite si je ogledal lokacije in izdal navodila za začasno sanacijo plazov ter poškodovanih cestišč. Gasilske enote so pomagale občanom v Dolenjih Dolah, Mačkovcu, Zloganju, Malih Poljanah, Zalogu, Osrečju, Dolenjih Raduljah, Škocjanu, Zavinku, Dobruški vasi in Tomažji vasi. V začetku intervencije so bili v zaščitnih ukrepih uspešni, sporočajo z občine, kasneje pa se je količina poplavnih vod rekordno povečala, tako da je voda zalila objekte in področja, katera v minulih poplavah do sedaj še ni. Sprva so imeli težave s hudourniškimi potoki, v nadaljevanju pa s potokom Radulja in reko Krko.

''Ko se bodo potoki in reka vrnili v svoje struge, bomo lahko govorili o velikosti škode, zagotovo pa lahko govorimo, da bo škoda vodne ujme v Občini Škocjan ogromna,'' še sporočajo.

‹ nazaj

Galerija (7)

SNC00002
SNC00004
SNC00005
SNC00006
SNC00008
SNC00009
SNC00011

Komentarji (4)

14.9.2014OceniDobrava 
Zanimivo, da poročate o poplavah reke Krke nikjer pa ne navajate kraja kjer reka Krka edino teče skozi to občino. Dobravski gasilci smo bili na intervenciji od 2h zjutraj v soboto in še vedno črpamo vodo da zavarujemo 1 objekt. Tekom intervencije smo napolnii čez 100 vreč peska, zavarovali 4 objekte. 1 stanovanjsko hišo je poplavilo in je še vedno zalita z vodo. Res, da spadamo v jug občine in da se ob slikah, ki jih zelo radi prikazujete novinarji (cerkev na Otoku in hiše v Dobravi pri Škocjanu) velikokrat omenja vas Drama in Občina Šentjernej ampak vseeno si Dobravčani in Dobravčanke zaslužimo vsaj omembo v članku (pa čeprav v komentarju). Na pomoč.
14.9.2014Ocenipodpiram# 
Tocno tako!!!
14.9.2014Oceninevoščljivost 
glih vsen ku... je kdo je na sliki najebal smo vsi ... na pomoč
18.9.2014Ocenisoseda 
Žalostno res, da se v vseh medijih pojavljajo samo sosednje občine, škocjanska pa nikjer. Ne rečem, da je primerljivo s Kostanjevico, vendar, če živiš dobesedno na vodi, je to to in se to lahko pričakuje, če pa živiš ob potočku in ti zale celo pritličje hiše, pa je res tragedija. Zakaj ne pustijo več, da bi se iz Krke odvažal pesek? S tem bi domačini dobili nekaj koljor peska, gladina bi se pa nižala. Pa ne, zaradi pogoltnega CGP-ja in podobnih, ki prodajajo pesek. Kako se le eni okoriščaj naravne danosti... Bla bla bla... Kako to, da je stara hiša zgrajena, bi se kmalu reklo ob Krki? Če bi se to v preteklem stoletju dogajalo, verjemite, da je ne bi tam zgradili. Pa niso imeli take mehanizacije, kot pa samo lopato, voz in močno volje, eni pa še kakšno živinico, da je pesek potegnila do doma. Ni bilo geoinžinirnga in ni bilo toliko pogoltnih ljudi pa ni nujno, da so to samo politiki...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava