posavje

Kostanjevica na Krki pod vodo, naraščanje Krke se je ustavilo, Sava že upada

14.9.2014 | 10:35 | STA

V Kostanjevici včeraj popoldne. (Foto: T. J. G.)

V Kostanjevici včeraj popoldne. (Foto: T. J. G.)

Kostanjevica na Krki/Šentjernej - Naraščanje Krke, ki je v soboto popoldne v celoti preplavila kostanjeviški otok, se je ponoči ustavilo. Voda je vdrla v hiše, civilna zaščita je poskrbela za nastanitev prebivalcev, ki so to želeli, drugi pa so ostali v svojih hišah. Gladina vode je sicer nekaj centimetrov nižja kot ob poplavi leta 2010. Nove težave sedaj povzroča podtalnica.

Agencija RS za okolje (Arso) je za območje porečja Krke za danes razglasila rdečo stopnjo vremenske ogroženosti, saj bodo Krka in njeni pretoki še poplavljali v velikem obsegu.

Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je povedal, da je Krka stabilna, a upadati še ni začela. Kot so pričakovali, pa je njenemu poplavnemu valu sledil val podtalnice iz Krakovskega gozda, katere odtok ovira narasla Krka.

Podtalnica ogroža predvsem kostanjeviško obrtno-industrijsko območje oz. tovarno kopalniškega pohištva Lipa metliške Kolpe. Tovarno se včeraj zavarovali, sedaj pa tam prečrpavajo vodo. Kot kaže, jim jo bo uspelo rešiti, sicer pa upadanje Krke predvidoma pričakujejo v drugi polovici dneva, je še povedal Zagorc.

Po podatkih brežiškega regijskega centra za obveščanje se je Krka potem, ko je ponoči rahlo naraščala, v zadnjih urah umirila in je davi ob 5.30 dosegla pretok 448 kubičnih metrov na sekundo. Tudi Sava ne narašča več in je ponoči začela upadati. Njen pretok pri krški nuklearki je ob 6. uri znašal 1116 kubičnih metrov na sekundo. Nuklearka sicer obratuje brez posebnosti.

Krka se je ponoči umirila tudi na območju z naraslo vodo prizadete Občine Šentjernej. Vasi ob Krki, ki jih je v soboto od sveta odrezala voda, so reševalne ekipe zaščitile, sicer pa voda ponoči ni bistveno napredovala, je poveljnik šentjernejske civilne zaščite Jožko Jakše ocenil za STA.

Po podatkih novomeškega centra za obveščanje so na njihovem območju še vedno poplavljene ceste na območju od Dobrave, Hrvaškega broda, Zameškega, Čistega brega do Mršeče vasi, cesta Dobrava-Drama-Šentjernej, cesta Čadraže-Maharovec v občini Šentjernej ter cesta Žužemberk-Stavča vas v občini Žužemberk ter cesta pri kampu Otočec v občini Novo mesto. Ceste so zaprte za promet in ustrezno označene.

Po podatkih brežiškega centra za obveščanje so v soboto zvečer v Krškem zaradi visokega vodostaja zaprli most Križaj-Podbočje in cesto Križaj-Kostanjevica ob Krki. Poplavilo je tudi lokalno cesta Veliko Mraševo-Gazice, ki je zaprta za promet. Nekaj po 22. uri pa se je sprožil večji zemeljski plaz v kraju Veniše, ki objektov ne ogroža.

V Občini Brežice so se v soboto proti večeru ubadali s črpanjem vode iz stanovanjskih in drugih objektov v Slovenski vasi, Kapelah, Gabrju, Dobovi in Hrastju pri Cerkljah. Krka pa je poplavila cesto Cerklje ob Krki-Dolenja Pirošica. V soboto pozno popoldne sta se sprožila dva zemeljska plazova in delno zasula cesto na odseku Globoko-Dobrava-Kapele.

V Občini Sevnica so v soboto zvečer zabeležili le udor cestišča v smeri Podgorje-Dol-Zabukovje, so še sporočili iz Brežic.

Na prizadetih območjih Dolenjske, Bele krajine in Posavja bodo danes nadaljevali z odpravljanjem posledic zadnjih neurij in poplav ter s saniranjem številnih plazov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava