15.9.2014 | 10:00 | Besedilo in foto: A. K.
Sevnica - Na festivalu žametnega vina posavske dežele, ki je bil iz sevniškega gradu zaradi slabega vremena letos prestavljen v tamkajšnjo kulturno dvorano, se je spet pretakala "modra kri". Tudi tako bi namreč lahko modri frankinji, žametnemu vinu, s katerim želijo Posavci postati eno od prepoznavnih slovenskih in evropskih vinarskih središč.
Najboljše ocene za modro frankinjo redne trgatve, letnik 2013 so prejeli: 1. Martin Pečarič (18,28 točke), 2. Vina Zajc (18,22), 3. Vinogradništvo Plut (17,94). Med vzorci frankinje starejših letnikov in barikov je zmagala madžarska klet HETÉNYI PINCÉSZET (letnik 2009, 18,36) pred Kobal family wines (2012, 18,36) in Vinsko klet Metlika (2012, 18,28). In še rezultati za modro frankinjo - posebna vina: 1. Kmečka zadruga Krško (letnik 2012, suhi jagodni izbor, 18,68 točk), 2. Vinska klet Kerin (2006, Fantazija sladko iz sušenega grozdja, 18,48) in 3. Vinska klet Metlika (2012, sladko iz sušenega grozdja, 18,34).
Modra frankinja je perspektivno vino te dežele, o katerem so z raziskavami dokazali, da vsebuje tudi največje stopnje resveratrola, pomembnega antioksidanta, ki znižuje holesterol in preprečuje rakava obolenja. Festival pod organizacijsko taktirko sevniškega javnega zavoda KŠTM se lahko pohvali z zanimivim celodnevnim programom, obogatenim z različnimi strokovnimi predavanji, degustacijami in kulinaričnimi delavnicami.
"Da je festival uspešen, dokazujejo obiskovalci iz celotne Slovenije in tudi iz sosednjih držav. Pa tudi to, da je vsako leto ocenjenih veliko vzorcev in da se njihovo število še povečuje," poudarja prva dama sevniškega zavoda KŠTM Mojca Pernovšek.
Mednarodna komisija pod vodstvom Jožeta Simončiča je tako v Vinski kleti Mastnak v Krakovem pri Sevnici že pred festivalom ocenila rekordnih 148 vzorcev v treh kategorijah. Zmaga je prvič odšla v tujino, saj je absolutni zmagovalec ocenjevanja postala vinska klet HETÉNYI PINCÉSZET iz mesta Mecseknádasd na Madžarskem z modro frankinjo, letnik 2009.
Na festivalu pa se ni le dobro pilo - obiskovalci so poleg vrhunskih vin lahko okušali tudi izvirne koktajle na osnovi modre frankinje, ampak so na svoj račun so na festivalu prišli tudi ljubitelji vrhunske kulinarike. Na kulinaričnem večeru Lokalno je modro je moči združilo pet »modrih« kulinaričnih mojstrov iz gostišča Dolinšek in gostilne Repovž, kuhali pa so še Branko Podmenik, Jure Tomič iz gostilne Debeluh in Tomaž Kavčič iz dvorca Zemono.
Prijetnega druženja tako ni pokvarilo niti slabo vreme, organizatorji pa so ob slovesu od letošnjega festivala že napovedali dobrodošlico njegovi peti izvedbi.
Galerija (45)
Slika 1: FOTO: Dan, ko ima glavno besedo "modra kri"
Slika 2: FOTO: Dan, ko ima glavno besedo "modra kri"
Slika 3: Direktorica sevniškega zavoda KŠTM Mojca Pernovšek.
1/45: IMG_9838
2/45: IMG_9839
3/45: IMG_9840
4/45: IMG_9841
5/45: IMG_9842
6/45: IMG_9843
7/45: IMG_9846
8/45: IMG_9848
9/45: IMG_9849
10/45: IMG_9850
11/45: IMG_9852
12/45: IMG_9854
13/45: IMG_9855
14/45: IMG_9856
15/45: IMG_9858
16/45: IMG_9861
17/45: IMG_9863
18/45: IMG_9865
19/45: IMG_9871
20/45: IMG_9872
21/45: IMG_9874
22/45: IMG_9876
23/45: IMG_9878
24/45: IMG_9881
25/45: IMG_9882
26/45: IMG_9885
27/45: IMG_9886
28/45: IMG_9887
29/45: IMG_9888
30/45: IMG_9890
31/45: IMG_9891
32/45: IMG_9892
33/45: IMG_9894
34/45: IMG_9899
35/45: IMG_9900
36/45: IMG_9902
37/45: IMG_9903
38/45: IMG_9904
39/45: IMG_9905
40/45: IMG_9906
41/45: IMG_9907
42/45: IMG_9908
43/45: IMG_9909
44/45: IMG_9910
45/45: IMG_9914
Povezane objave
Ocene komentarjev