Najboljši orači so bili Dolenjci

15.9.2014 | 13:00

V ekipni uvrstitvi je zmago slavila Dolenjska. (Foto: M. L.-S.)

V ekipni uvrstitvi je zmago slavila Dolenjska. (Foto: M. L.-S.)

V Kočevju je potekalo 58. državno tekmovanje oračev Slovenije in 20. tekmovanje za dijake biotehniških pol v oranju. (Foto: m. L.-S.)

V Kočevju je potekalo 58. državno tekmovanje oračev Slovenije in 20. tekmovanje za dijake biotehniških pol v oranju. (Foto: m. L.-S.)

V Kočevju je potekalo 58. državno tekmovanje oračev in 20. tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju. Na svetovno prvenstvo prihodnje leto bosta šla Filak in Pate.

58. tekmovanje najboljših slovenskih oračev je pokazalo, da imamo Slovenci odlične orače. Čeprav je dvodnevno tekmovanje potekalo po razmočenem terenu in je orače prvi dan, ko so tekmovali v oranju strnišča v Koblarjih, tudi močil dež, so svoje delo odlično opravili.

Tekmovanja se je udeležilo 23 oračev iz devetih slovenskih regij. V tekmovanju s plugi krajniki se je pomerilo 14 oračev, z obračalnimi plugi pa 9. V seštevku točk obeh tekmovalnih dni je v oranju s plugom krajnikom zmago slavil Belokranjec Jure Filak, drugo mesto je zasedel Matej Sinic (Prekmurje), tretji pa je bil Jože Habjan (Ljubljana).

V oranju z obračalnim plugom se je ponovno najbolje odrezal večkratni državni prvak Dolenjec Igor Pate, drugo mesto je pripadlo Mateju Kostevcu (Posavje), tretje pa Štefanu Bakanu (Prekmurje).

V tekmovanju ekip sta Igor Pate z obračalnim plugom in Anton Kukenberger s plugom krajnikom prinesla zmago ekipi Dolenjske, druga je bila ekipa Prekmurja, tretje pa Posavje. Med dijaki pa so zmagali dijaki Biotehniške šole Rakičan, druga je bila Biotehniška šola iz Nove Gorice, tretja pa Kmetijska šola Grm Novo mesto.

Na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto na Danskem, bo tako v oranju s plugom krajnikom barve Slovenije zastopal Jure Filak, z obračalnim plugom pa bo oral Igor Pate. Filak in Pate sta bila skupaj na svetovnem prvenstvu že lani, in Pate je tedaj tudi osvojil do sedaj najboljšo uvrstitev slovenskih oračev na svetovnih prvenstvih v kategoriji oranja z obračalnim plugom. Osvojil je četrto mesto, kar pa je na letošnjem svetovnem prvenstvu uspelo tudi Prekmurcu Mateju Sinicu s plugom krajnikom. Kot je povedal vodja tekmovanja v Kočevju Igor Hrovatič, imajo naši orači dovolj znanja, da na svetovnih prvenstvih posežejo tudi po odličjih. Manjka jim le še malo sreče!

M. L.-S.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava