Sodišče pritrdilo kandidaturi Franca Hudoklina

15.9.2014 | 13:30

Franc Hudoklin (Foto: T. J. G.)

Franc Hudoklin (Foto: T. J. G.)

Šentjernej - Upravno sodišče v Ljubljani je davi dolgoletnemu šentjernejskemu županu Francu Hudoklinu sporočilo, da njegova vloga za vnovično župansko kandidaturo in vloga svetniške kandidatne liste SLS nista sporni. Kandidature in kandidatne liste ni občinska komisija potrdila zaradi domnevnih nepravilnosti v postopku, je Hudoklin pojasnil za STA.

Hudoklin, kandidat SLS, ki občino vodi vse od njene ustanovitve oz. zadnjih pet mandatov, je povedal, da je sodišče upoštevalo vse njihove pritožbe in zadevo rešilo pozitivno.

Sicer so vlogo volilni komisiji oddali v predpisanem roku. Pri pisanju zapisnika s seje stranke, na kateri so potrjevali kandidature, pa je prišlo do napake. Zaradi te so nato volilni komisiji, ki jim je poslala poziv z očitkom, da je bil postopek voden nepravilno, in negativno odločbo o kandidaturi, poslali še uradno dokumentacijo o izvedbi volitev. Hkrati so se s pritožbo obrnili na sodišče, je dodal Hudoklin.

Prednica šentjernejske volilne komisije Klementina Zeme je danes za STA povedala, da sodbe še niso dobili, se je pa z njo neuradno seznanila. Sicer se bo komisija v prihodnjih dneh vnovič sestala in o navedeni kandidaturi ter vlogi SLS vnovič odločala. Sodišče je sporočilo tudi napotke, po katerih se bodo morali ravnati, je pristavila.

Ker so bile v Šentjerneju sporne tudi vloge svetniških kandidatur SD in DeSUS, bo komisija počakala, da sodišče presodi tudi glede teh, in se najkasneje v četrtek sestala, je še povedala Zemetova.

Za mesto šentjernejskega župana se ob Hudoklinu potegujejo še kandidat liste Skupaj za prihodnost Radko Luzar, kandidat civilne iniciative Glas ljudstva Samo Hudoklin in kandidatka SDS Viktorija Rangus.

STA

Komentarji (15)

15.9.2014Ocenigumi flika 
Ste dubl mal pu pi...ki.
15.9.2014Ocenizapisnik 
Ampak kukr jaz vem, je ne človk dal izjavo (podpisano), da je bilo glasovanje javno? Halo????!
15.9.2014Ocenislika 
Ja kje ste pa to županovo slikov ven potegnil? Ta je še iz časov, ko je imel 144 kg!
15.9.2014Oceninateg 
Kdo tle koga nateguje?
15.9.2014OceniJože 
Vse prav in pošteno,nevem kaj pravi Berto na vse to.Zopet so določeni popušili,in prav je tako,gdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade.Čestitam ti France Hudoklin.
15.9.2014OceniCI 
Civilna iniciativa GLAS LJUDSTVA in naš županski kandidat SAMO HUDOKLIN pozdravljata odločitev sodišča! S svojimi nasprotniki na volitvah se želimo pomeriti na "odprti sceni", ne pa da nam konkurenta na volitvah izloči neka proceduralna napaka. Zmaga, v kateri bi bil tekmec že vnaprej izločen, je neverodostojna! Želimo si poštene zmage, zato verjamemo, da bodo na volitvah 5. oktobra sodelovali vsi politični akterji naše lokalne skupnosti! Se vidimo 5. oktobra!
15.9.2014Ocenivolilec 
@CI se strinjam z vami! Edino pošteno do volilcev! Dilema bi bila, koga naj voli občan, če njegova stanka ali lista ne bi smela kandidirati na volitvah zaradi neke napake pri prijavi liste.
15.9.2014Ocenijavno-tajno 
51. člen zakona o lokalnih volitvah jasno govori, da mora biti glasovanje na zboru članov za kandidate za listo tajno, kar ve, vsaj tako mislim, tudi OVK s predsednico na čelu, in naj ukrepa v skladu z zakonom. Ni OVK kriva, če ste v SLS taki "veleumi", da tudi zakona ne znate prebrati ali pa vsaj zapisnika ne znate izpolniti, mar ne, Jože. A si jim ti izpolnjeval kandidaturo? Potem ni čudno, da se je to v stilu "po domače" zgodilo. Zakon je tukaj jasen, bi včasih rekla Klementinca..., kako pa bo ukrepala...?
15.9.2014Ocenislon 
Počakajte tukaj ne gre za napako. Tukaj gre za jasno nepravilnost v postopku. V sloveniji sta že bila dva taka primera kjer je bilo iz zapisnika jasno razvidno da je bil kandidat izbran z javnim glasovanjem. Na upravnem sodišču sta bile obe tožbi zavrnjeni in kandidaturi označeni kot neveljavni. Prvi primer datira v leto 2010 (Občina Ribnica na Pohorju), druga pa leta 2012 ( Občina Šmartno ob Paki). Poleg tega nas večina ve da dejansko volitve v strankah iso bile tajne. Spoštujem mnenje Civilne Iniciative o volitvah kjer naj kandidirajo vsi, vendar to še vedno ni prav, saj kandidatura ni vložena pravilno. Eno je morala drugo je zakon. Zanimivo se mi zdi da lahko sodišče po dveh praktično identičnih primerih v tretje odloči drugače.
15.9.2014OceniKobe 
Za kandidiranje na volitvah je potrebno oddati preko 80 strani dokumentacije. LGS je bila na DZ volitvah v 5 enotah zavrnjena v 3 pa ne na osnovi iste dokumentacije. Izvedli smo tajno glasovanje, zapisniki so bili OK!, Vendar ker je kandidature potrdil še svet stranke s tajnim glasovanjem, je nekdo našel dlako v jajcu.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava