dolenjska

Jože Kobe z LGS stavi na vizijo, vodenje in evropska sredstva

16.9.2014 | 08:40 | Besedilo in fotografije: B. B.

Jože Kobe

Jože Kobe

Miro Škufca, Jože Kobe in predsednik novomeške LGS Alojz Kobe

Miro Škufca, Jože Kobe in predsednik novomeške LGS Alojz Kobe

Brata Jože in Alojz Kobe

Brata Jože in Alojz Kobe

Novo mesto - Na lokalne volitve se podaja tudi novomeški odbor Liberalno-gospodarske stranke (LGS), ki bo imel tudi svojega županskega kandidata Jožeta Kobeta, sicer vodjo občinskega urada za gospodarske javne službe, okolje in promet, pred leti pa je nekaj časa tudi vodil občinsko upravo kot direktor.

Kot pravi Kobe, se bo v primeru izvolitve zavzemal, da Novo mesto postane regijsko središče, kakršno si zasluži biti. "Ne gre pa obljubljati nemogočega, saj občina od 33 milijonov evrov, ki jih ima na voljo v proračunu, samo za t.i. primerno porabo nameni 28 milijonov, kar pomeni, da ji za investicije ostane 5 milijonov. To pa je premalo, saj so to skoraj izključno namenska sredstva za komunalne projekte. Ključno bo torej pridobivanje evropskih sredstev, saj bodo le ta omogočila hitrejši razvoj," pravi Kobe, ki se pohvali, da je v zadnjih osmih letih občina s projekti, ki jih je vodil, pridobila skoraj 24 milijonov zunanjih virov, kar je 80 odst. vseh tovrstnih prihodkov v minulih dveh mandatih.

Kljub omejeni količini razpoložljivega denarja Kobe našteje zajeten spisek projektov, ki se jih namerava lotiti, če bo izvoljen za župana. Na prvo mesto postavlja urejanje gospodarskih con, sledi obnova Glavnega trga in Rozmanove ulice, ureditev tržnice in Narodnega doma. Nadaljuje s širitvijo širokopasovnega internetnega omrežja, vključitev Novega mesta v mrežo kolesarskih poti, izvedba projekta za izboljšavo pitne vode in dokončanje Ceroda 2.

"Potrebno bo urediti tudi parkiranje pred zdravstvenim domom in bolnišnico ter na ključnih mestnih vpadnicah urediti parkirišča za sistem park & ride. Evropska zakonodaja zahteva izgradnjo kanalizacijskega omrežja do konca leta 2015, kar bo zelo težka naloga, v Brusnicah je potrebno dokončati projekte, ki jih je občina obljubila že v sporazumu o gradnji Ceroda, pripraviti moramo projekte za šmihelsko obvoznico in južno povezovalno cesti, velodrom bi nadgradil v mestno športno dvorano, urediti je treba sprehajalne poti," svoj spisek projektov zaključi Kobe.

Razlog za visok znesek primerne porabe, država jo občini priznava le v višini 19 milijonov, Kobe vidi v številnih izdatkih za projekte, ki v občini pomnijo nadstandard (npr. gledališče, kulturni center, RIC ...). "Gotovo ni primerno, da bi te zavode kar ukinili, bi pa lahko delovanje nekaterih racionalizirali. Glede RIC-a, če bo ostal kot javni zavod, menim, da bi namesto najemnine občina morala zagotoviti lastne prostore, bodisi z nakupom ali pa kar z gradnjo, saj bi tako stavbo lahko uporabljale tudi druge ustanove," pravi Kobe.

A bolj pomembno kot nižanje izdatkov se mu zdi povečevanje prihodkov, za kar pa bo ključna učinkovita občinska uprava. "Občinska uprava potrebuje najprej jasno vizijo in nato pravilno vodenje. Na novomeški občini pa se odločitve pogosto menjajo čez noč. Tipičen primer tega je športna dvorana. Težko je kritizirati občinsko upravo, ko pa smo v enem letu trikrat ali štirikrat menjali lokacijo dvorane. No, sam sem bil za pokritje velodroma, za katerega je občina v času, ko sem bil direktor občinske uprave, pridobila gradbeno dovoljenje in bi lahko projekt izvedla z devetimi milijoni evrov."

‹ nazaj

Komentarji (83)

16.9.2014OceniJan 
Verjetno najbolj primeren kandidat. Vsekakor pa najmanj oporečen. Če sploh kaj oporečen. Upam da mu uspe.
16.9.2014OceniBrane 
Mlad, z veliko izkušnjami, učinkovit. Poznavalec prostora in občinskih služb. Dokazano ve, kako do državnih in EU sredstev. Pravo nasprotje karierista Macedonija s katerim si bo delil volivce.
16.9.2014Ocenibine 
Pridobivanje zunanjih virov je ključno. In Kobe Jože se je pri tem izkazal. Torej če bi imeli na občini 5 Jožetov Kobe, bi bilo izvedenih bistveno več projektov.
16.9.2014Ocenibine 
Vendar ker Kobe samo dela in tega ne obeša na veliki zvon, se z njegovim perjem hvalijo drugi!
16.9.2014OceniNovomeščan 
Kako Kobe? Kaj niste vi član SLS? Gre tu za kakšen dril, dogovor? SLS podpira SD, vi pobirate glasove drugim, potem pa hajt veselo skupaj?
16.9.2014Ocenišmiheljčan 
A je to morda to ta Kobe, ki nam je v Šmihelu cinično govoril da je novi bunkast ovinek pri cerkvi čist normalen in da je edini problem to, da mi vozimo nenormalno. Zraven je še dodal da je polaganje robnikov pločnika znanost in da mi tega ne razumemo in da bo pač pločnik ostal tak kot je kljub našim protestom. zatorej dragi krajani Šmihela pri volitvah se odločite po svoji vesti, v mislih pa imejte tudi malo to puklasto križišče. Če je problem popraviti ta but*** pločnik, kakšen problem bo šele pri kaki večji zadevi a ne?
16.9.2014OceniSilvo 
Kaj je pa narobe z Šmihelu z novo cesto? Morda ste res vi malo slab voznik. Nihče drug nima težav z vožnjo.
16.9.2014Oceninekdanji eselesovec 
No, gospod Kobe, kako je to z SLS in dogovorom? Nam boste zaupali?
16.9.2014Ocenipojasnilo 
Gospod Kobe ne rine glavo v greznico.
16.9.2014Ocenida ali ne? 
ampak jasen odgovor pa vseeno pričakujemo: Je dogovor z SLS, da nabira glasove za SD oz. Mileno Kramar Zupan ali ne?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava