Plaz odnesel vinograd in sadovnjak

16.9.2014 | 07:00

Zaradi razmočene zemlje se prožijo novi in novi plazovi. (Foto: arhiv DL)

Zaradi razmočene zemlje se prožijo novi in novi plazovi. (Foto: arhiv DL)

Razmere po poplavah se počasi umirjajo, težave pa še vedno so, predvsem se prožijo novi plazovi. Včeraj ob 9.25 uri se je sprožil plaz na Trški Gori pri Novem mestu. Plaz širine 30 metrov je odnesel vinograd in sadovnjak v dolžino 100 metrov. Nekaj pred 15. uro pa je pri Osrečju, občina Škocjan, plaz odnesel zemljino s površine 13 x 8 metrov. Plaz so pregledali gasilci PGD Škocjan in ocenili, da ne ogroža ničesar.

Tudi voda še ogroža

15. 9. 2014 ob 8.11 je voda zalila stanovanjsko hišo v Dolenji Stari vasi, občina Šentjernej. Gasilci PGD Dolenja Stara vas so iz objekta izčrpali vodo in v prostore namestili črpalke.

Ob 15.57 je v Gribljah, občina Črnomelj, voda zalila dovozno cesto in kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Griblje in vodo iz prostorov in ceste prečrpali.

Ob 11.38 je podtalnica zalila kletne prostore v stanovanjskem bloku v Naselju Borisa Kidriča v Metliki. Gasilci PGD Metlika so iz prostorov izčrpali približno 30 kubičnih metrov vode.

Druge zadeve

15. 9. 2014 ob 9.55 je v kurilnici stanovanjske hiše na Kotarjevi cesti v Šentjerneju smrdelo po plinu. Gasilci PGD Šentjernej so iz prostora odstranili manjšo jeklenko in prezračili prostore. Iz jeklenke je uhajal plin zaradi okvare na ventilu.

Ob 16. 48 je na Stari cesti v Straži gorelo parkirano kombinirano vozilo. Ogenj, kateri je uničil motor vozila, so pogasili gasilci PGD Vavta vas.

POSAVJE

Tudi razmere v Posavju se počasi normalizirajo. Na območju občine Kostanjevica na Krki se reka Krka zelo počasi umika tudi iz otoka, oba mostova sta prevozna, prav tako se je voda umaknila iz južnega dela mesta, del mesta pa je še vedno poplavljen. Na območju industrijske cone so zaključili s črpanjem vode, gasilci so začeli s čiščenjem opreme. Komisije za ocenjevanje škode bodo začele s pripravami na popis nastale škode.

Včeraj je bilo na območju Kostanjevice na Krki na terenu 25 gasilcev ter 80 pripadnikov SV (s sredstvi), ki nudijo pomoč predvsem pri črpanju vode in čiščenju posledic narasle vode v objektih in prometnicah ter čiščenju zemlje okoli objektov, ki so jih zasuli plazovi. Ostale aktivnosti v Posavju se navezujejo na črpanja vode iz poplavljenih objektov ter izvajanja aktivnosti zaradi sproženih zemeljskih plazov.

Ob 14.46 je v naselju Hrastje podtalnica zalivala stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Cerklje, ki so vodo izčrpali.

Ob 6.50 se je v Kladju nad Blanco, občina Sevnica, med Krajnim Brdom in Rožnim sprožil zemeljski plaz. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 13.37 je v Orešju nad Sevnico, občina Sevnica, prišlo do zdrsa zemljine z drevesi, ki so se podrla in padla v potok Sevnična ter ovirala normalen pretok vode. Posredovali so predstavniki vodnega gospodarstva, Cestnega gradbenega podjetja Sevnica, podjetja Prijatelj z gradbeno mehanizacijo in gasilci PGD Sevnica. Razrezali so več dreves in jih potegnili iz struge potoka ter tako vodi sprostili pot. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 15.14 je na cesti Pijavško-Ženje, občina Krško, podrto drevo onemogoča promet. Oviro je odstranil delavec podjetja Kostak Krško.

Ob 18.30 so gasilci PGD Krška vas v Krški vasi, občina Brežice, črpali podtalnico, ki je zalila kletne prostore stanovanjske hiše.

Ob 20.00 so gasilci PGD Cerklje ob Krki v Hrastju, občina Brežice, črpali meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta.

V zgodnjih popoldanskih urah je bila za promet odprta cesta Smednik-Zameško.

Kostak Krško obvešča, da je do preklica izvedena interventna popolna zapora lokalne ceste LC 191221 Prušnja vas-Črneča vas (via Vrbje, Vrtača) zaradi poškodb vozišča-posledice zemeljskega plazu.

Kostak obvešča uporabnike pitne vode, ki se oskrbujejo iz vodovodnih sistemov v občini Krško, da vode ni več potrebno preventivno prekuhavati. Za vodovodni sistem Kostanjevica na Krki ukrep prekuhavanja pitne vode še vedno velja do preklica.

Javno podjetje Komunala Brežice obvešča vse uporabnike pitne vode na vodovodnem sistemu Stojanski Vrh, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz črpališča Novaščk (naselja Stojanski Vrh, Vinji Vrh, Poštena vas), da je potrebno vodo zaradi motnosti pred uporabo za pitje in prehranske namene prekuhavati. Obvestilo velja do preklica.

Druge zadeve

Ob 5.14 je med Krško vasjo in Velikimi Malencami v občini Brežice zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Skopice, Krška vas in gasilci Poklicne gasilske enote Krško. Ogenj je vozilo v celoti uničil.

Ob 6.47 so gasilci Poklicne gasilske enote Krško med Krško vasjo in Velikimi Malencami, občina Brežice, nudili tehnično pomoč policiji pri odpiranju pokrova motorja na osebnem vozilu, ki je bilo uničeno v požaru.

Ob 15.02 so gasilci PGD Pirošica posredovali v Dolenji Pirošici, občina Brežice, kjer je obstajala velika nevarnosti, da po poplavljanju pride do samovžiga razmočenega sena in slame v dveh objektih. Gasilci so nekaj čez šeststo bal sena in slame odstranili iz objektov, okoli sto bal pa so razkopali, z vodo ohladili in odstranili.

Ob 15. uri je v Ulici 11. novembra v Leskovcu pri Krškem prišlo v krožišču do trka med osebnim in kombiniranim vozilom. Reševalci NMP ZD Krško so na kraju pet oseb pregledali, vendar nadaljnja zdravniška oskrba ni bila potrebna. Gasilci Poklicne gasilske enote Krško so postavili protipožarno zaščito, odklopili bateriji na vozilih in počistili cestišče. Do izteka motornih tekočin ni prišlo. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 19.33 so posredovali gasilci Poklicne gasilske enote Krško na reki Krki pri kraju Gazice v občini Brežice, kjer so z jeklenicami na bližnja drevesa zavarovali cisterno za prevoz gnojevke, ki jo je naplavila reka Krka. S čolnom so opravili ogled in ugotovili, da v cisterni ni nobene nevarne snovi. Obveščene so bile pristojne službe.

Danes brez elektrike

Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce, da bo zaradi vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah motena dobava električne energije na področju nadzorništva Mokronog v ponedeljek, 15. septembra do petka, 19. septembra, med 8.00 uro in 14.00 uro na območju transformatorskih postaj Pavla vas, Trščina in Krsinji vrh.

Distribucijska enota Novo mesto - nadzorništvo Metlika obvešča odjemalce, da bo danes:

- od 8.00 do 14.30 ure zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP DOBRAVICE, TP DOL. DOBRAVICE, TP GERŠIČI, TP GOR. DOBRAVICE,

- od 8.00 do 8.30 ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP KRIVOGLAVICE,

- od 13.30 do 14.30 ure pa odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP KRIVOGLAVICE.

Nadzorništvo Črnomelj obvešča odjemalce, da bo danes od 8.00 do 14.00 ure zaradi del prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP MALO ZAPUDJE, TP ZAPOTJE, TP PRELOKA , TP DEJANI, TP DOL. ZILJE , TP GOR. ZILJE.

Nadzorništvo Trebnje obvešča odjemalce, da bo danes od 8.00 do 14.00 ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP ŠMAVER.

Nadzorništvo Novo mesto obvešča odjemalce, da bo danes:

- od 8.00 do 9.30 ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP MRAŠEVO,

- od 10.00 do 11.30 ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP KUZARJEV KAL,

- od 12.00 do 13.30 ure pa odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP GRIČ PRI PODTURNU, TP CEROVEC PRI KOČV.POLJANAH, TP POLJANE , TP BAZA 20, TP MALI RIGELJ, TP OBČICE 2 , TP OBČICE.

Distribucijska enota Krško obvešča odjemalce, da bo zaradi vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah motena dobava električne energije od ponedeljka, 15. septembra, do srede, 17. septembra, med 8.00 uro in 14.00 uro na območju transformatorske postaje Sloka cesta, med 8.00 uro in 14.00 uro na območju transformatorskih postaj Mali Lukovec, Lukovec, Konjsko vas, Laze in Rekštanj. med8.30 uro in 12.00 uro pa na območju transformatorskih postaj Zgornja Pirošica, Poštena vas, Stojanski vrh, Brvi, Stankovo, Kraška vas, Kamence in Izvir.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava