kronika

Voda se umika, zato pa plazovi in podori

17.9.2014 | 07:05 | M. K.

Udor zemlje (Foto: arhiv - udor zemlje pred meseci v Polomu - M. L.-S.)

Udor zemlje (Foto: arhiv - udor zemlje pred meseci v Polomu - M. L.-S.)

Razmere v Posavju se počasi normalizirajo. Reka Krka se na območju občine Kostanjevica na Krki zelo počasi umika, oba mostova sta prevozna, del mesta pa je še vedno zalit z vodo. Včeraj je bilo na območju Kostanjevice na terenu 30 gasilcev ter 57 pripadnikov SV (s sredstvi), ki skupaj nudijo pomoč prebivalcem pri črpanju vode in čiščenju posledic narasle vode v objektih in prometnicah ter čiščenju nanosa zemljin zaradi plazov. Na osnovi dogovora na terenu bo tudi danes ljudem pomagalo 25 vojakov z ustrezno opremo.

Ostale aktivnosti v Posavju se navezujejo na črpanja vode iz poplavljenih objektov ter aktivnosti zaradi zemeljskih plazov.

Ob 8.38 se je v kraju Ravne pri Zdolah, občina Krško sprožil zemeljski plaz. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 13.00 so v kraju Gazice, občina Brežice, gasilci Poklicne gasilske enote Krško, iz reke Krke potegnili cisterno za prevoz gnojevke, ki jo je naplavila reka. Do onesnaženja ni prišlo.

Ob 3.24 je na cesti Brezovo-Bučka, občina Sevnica, podrto drevo onemogočalo promet. Drevo je razžagal in odstranil dežurni pri CGP Sevnica.

DOLENJSKA

16. 9. 2014 ob 7.51 so bile pristojne službe obveščene o podoru zemlje, nastala je jama v premeru dveh metrov in globine več kot deset metrov, v kraju Strelac pri Šmarjeti, občina Šmarješke Toplice. Gasilci PGD Šmarjeta so si ogledali kraj podora in ga zavarovali.

16. 9. 2014 ob 9.45 je zemeljski plaz v kraju Gorenje Radulje v občini Škocjan ogrožal lokalno pot na polje. Gasilci PGD Škocjan so plaz pregledali in ugotovili, da ni nobenega ogrožanja, pot, ki je delno zasuta, bodo ob priliki očistili.

16. 9. 2014 ob 18.41 se je v Dolenjem Grčevju v občini Novo mesto sprožil zemeljski plaz. Plaz v dolžini 50 metrov ne ogroža objektov. Ogled plazu so opravili gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec. Obveščene so bile pristojne službe.

Poplave

16. 9. 2014 ob 12.42 je podtalnica zalila kletne prostore v stanovanjskem bloku v Naselju Borisa Kidriča v Metliki. Gasilci PGD Metlika so iz prostorov izčrpali približno dva kubična metra vode.

Ponekod vodo še prekuhavajo

Komunala Novo mesto obvešča vse uporabnike pitne vode, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Škocjan, da ukrep prekuhavanja vode ni več potreben.

Še vedno pa velja ukrep obveznega prekuhavanja vode za vse uporabnike, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Novo mesto-Jezero in vodovodnega sistema Novo mesto-Stopiče.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava