dolenjska

Napredek pri romski problematiki

17.9.2014 | 13:15 | Besedilo in fotografije: M. Ž.

Napredek pri romski problematiki
Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in nekdanja novomeška romska svetnica Dušica Balažek.

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in nekdanja novomeška romska svetnica Dušica Balažek.

Predsednik KS Šmihel Miro Škufca in novomeški župan Alojzij Muhič.

Predsednik KS Šmihel Miro Škufca in novomeški župan Alojzij Muhič.

Novo mesto - Osnovno sporočilo včerajšnjega srečanja, ki ga je pripravila Zveza Romov za Dolenjsko in nanj poleg predstavnikov novomeških krajevnih skupnosti, kjer imajo romska naselja, med drugim povabila tudi novomeškega župana Alojzija Muhiča, novomeško policijo in Urad za narodnosti, je bilo, da se je stanje na področju romske problematike v novomeški občini v zadnjem letu izboljšalo.

»Ni več toliko streljanja in kurjenja, kot ga je bilo v preteklih letih. Policisti so dejali, da so imeli le enajst potrjenih prijav glede streljanja, še vedno pa so moteči romski brezdomci v mestnem jedru. Ti imajo sicer zagotovljeno bivanje v romskem naselju Ruperč Vrh, zato smo policijo pozvali, da naredi vse, kar je v njeni moči, da bodo prepeljani iz Glavnega trga, kjer se pogosto zadržujejo,« je po sestanku povedal Bogdan Miklič, predsednik Zveze Romov za Dolenjsko. Dodal je še, da bo zveza pozvala krajevne skupnosti, naj v svoje svete vključijo tudi predstavnike njihovih romskih naselij, saj se je izkazalo, da se tam, kjer jih imajo, stanje hitreje izboljšuje.

V krajevni skupnosti Šmihel zadnje desetletje po besedah predsednika Mira Škufce tesno sodelujejo s tamkajšnjimi Romi. Ti imajo v svetu svojega predstavnika Bojana Tudijo že dva mandata. »Sobivanje je doseglo nivo, da Romi ne postajajo več moteči v našem kraju in nanje ostali prebivalci gledajo kot na sosede. Tako v nedeljo, 28. septembra, pripravljajo Romi v sodelovanju s krajevno skupnostjo že šesto srečanje v romskem naselju, na katerega povabijo vse prebivalce naše skupnosti.«

Da se stanje izboljšuje, je ocenil tudi Manuel Vesel s Policijske uprave Novo mesto, ki je dejal, da je manj motečih dejavnikov in primerov, zaradi katerih prihaja do medsebojnih trenj in sporov. Nataša Brajdič iz Urada za narodnosti pa je med drugim izpostavila pomen iskrenega dialoga in sodelovanja vseh - od Romov do krajevnih skupnosti, občine, šol, centra za socialno delo …

‹ nazaj

Galerija (6)

romi01
romi02
romi03
romi04
romi05
romi08

Komentarji (3)

17.9.2014Ocenixxx 
ha, ha
18.9.2014OceniPeter-2 
No seveda, spet vse po starem, romski predstavni predlagajo le tisto, kar naj drugi zanje naredijo (naj pijane Rome vozijo domov itd.), sami bi pa le veseljačili in fešte pripravljali, seveda,spet tudi na račun vseh nas!
18.9.2014Oceničili 
Če ni v medijih, še ne pomeni da se je situacija popravila, kakor opažam. Želim pa vam, da je res napredek! Posamezni (več ali manj eni in isti) primerki so (vam) že uhajali iz kontrole!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava