kronika

Vojaki počasi zapuščajo poplavljena območja

17.9.2014 | 14:00 | Besedilo in fotografije: T. J. G.

Vojaki počasi zapuščajo poplavljena območja
Vojaki počasi zapuščajo poplavljena območja
Vojaki počasi zapuščajo poplavljena območja
Vojaki počasi zapuščajo poplavljena območja

Šentjernej, Kostanjevica - Po treh dneh pomoči vojaki odhajajo s poplavljenih območij, delo za tukajšnje ljudi pa se šele začenja. Voda je iz hiš odtekla, a za seboj ponekod pustila tudi po kubik blata. 

Tri dni so predstavniki slovenske vojske pomagali na območjih, ki jih je pred dnevi prizadejala vodna ujma. "V ponedeljek in včeraj je pomagalo 70, vojakov, danes še 30. Sedaj peremo in čistimo še zadnje metre kostanjeviškega otoka. Tako bo naše delo počasi zaključeno," pravi poveljnik CZ občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc.

Seveda pa to ne pomeni, da se je končalo delo za ljudi, ki so jim narasle ali hudourniške vode zalile prostore. Čas bo šele pokazal prave razsežnosti škode.

Tudi v občini Šentjernej je na delu vojska. "Res lepo, da so prišli na pomoč vojaki. Razkužili bodo hlev, ki ga je zalila voda. Ta je vanj pridrla od zgoraj, s hriba, saj je hlev vkopan v zemljo. Kaj se je zgodilo, sem opazila šele zjutraj, ko sem hotela nakrmiti konja, ki sta silno rezgetala. Kmalu mi je bilo jasno, zakaj, saj sem, ko sem stopila v hlev, zagazila v vodo," je povedala Mojca Primc iz Prapreč pri Šentjerneju.

Ob našem obisku v teh krajih so bili vojaki na delu tudi pri Kalinovih. Nikoli še niso imeli težav zaradi vode, v noči na soboto pa je bila v vasi huda ura, saj je očitno potok našel svojo staro strugo, potem pa jo zaradi silnih vod ubral kar po cesti skozi vso vas. Več hiš je bilo zalitih.

"Ob dveh ponoči me je poklicala soseda, ker so pri njih že prašiči plavali," pravi Vida Kalin. Tudi pri njih je bilo v hiši naenkrat 40 centimetrov vode in še danes podtalnica teče iz sifona. z možem sta hitro eno skrinjo postavila na zaboje, čeprav je že plavala v vodi, prav tako so po vodi plavale plinske jeklenke in druge drobne stvari. In ko je voda okoli pete zjutraj odtekla, je bilo v hiši pravo razdejanje. Ne le, da je bilo vse razmočeno, pač pa je bilo gotovo en kubik blata. Sedaj od zidov že odstopa omet, prav tako so se napojila vrata, pohištvo, lesene zidne obloge. Tisto noč smo lahko le nemočno opazovali, kakšno moč ima voda. Če izbruhne požar, lahko ogenj pogasiš, pri vodi pa smo brez moči." pravi Jože Kalin.

Samo v tisti noči so hudourniške vode v občini Šentjernej zalile 70 hiš, že dopoldne pa je svojo moč pokazala tudi Krka, ki je od sveta odrezala več vasi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava