avto moto

Prosenik na Slovaškem za zgodovino

17.9.2014 | 14:45

Prosenik na Slovaškem za zgodovino
Prosenik na Slovaškem za zgodovino
Prosenik na Slovaškem za zgodovino

Minuli konec tedna sta bili na dirkališču Slovakiaring blizu Bratislave še zadnji dirke za prvenstvo Alpe Adria. Kot je že v navadi, je na zadnjo dirko prišlo zelo veliko tekmovalcev, tokrat pa je na svoj račun prišel Janez Prosenik (AMD Trebnje), ki je sebe in navijače presenetil s prvo startno pozicijo na kvalifikacijah, ter na koncu še z suvereno zmago.

Vikend je bil že od samega začetka deževen. Tako kot v Sloveniji so bili tudi na Slovaškem močni nalivi in tekmovalci nisi ravno sijali od sreče zaradi vremena. V petek je ves dan deževalo, kar pa tekmovalcev le ni ustavilo, saj so morali pošteno trenirati in se privadite na dež, ki je zaznamoval tudi sobotne kvalifikacije. Prve kvalifikacije so potekale v zelo težkih razmerah, saj je bila proga na pol suha in na pol mokra. Na popoldanskih kvalifikacijah je dirkače le presenetilo sonce, najbolje pa se je znašel Prosenika, ki je v razredu superbike dosegel najboljši čas.

Proti večeru je bila na vrsti že prva dirka. Janez je dirko odlično začel, povedal v prvem ovinku in brez težav na čeku odpeljal do konca. To je bila Prosenikova prva zmaga v najmočnejšem superbike!

V razredu superbike je vozil še en Slovenec, Berto Camlek, ki je dirko začel dobro, a je v petem krogu predčasno končal zaradi padca. V razredu stock 1000 je zmagal Marko Jerman, Matej Kraljič je bil 7.

V soboto po tekmah je spet začelo deževati in tako je ostalo tudi vse do nedelje. Jutranje ogrevanje je bilo v mokrih razmerah, pred popoldansko dirko pa so vsi gledali v nebo, ali se bo dež usul ali ne, proga pa je bila na pol mokra na pol suha.

Na startu so imeli tekmovalci v prvi vrsti čisto vsak drugačno taktiko glede pnevmatik. V igri je bila tudi sreča. Prosenik je tako kot dan prej dirko začel s prve startne pozicije. V prvi ovinek je prišel kot drugi in nato drugo mesto tudi zadržal. Proga se je sušila in razmere so bile težke. Pet krogov pred koncem se je začela prava borba za drugo mesto, saj je bila proga suha, Janez pa je imel pnevmatike za dež. A na koncu se je najbolj znašel prav Trebanjec in zaključil na odličnem drugem mestu. V razredu stock 1000 je bil Marko Jerman prvi, Matej Kraljič pa 8.

»Zares sem vesel, zelo vesel. Ko smo bili na poti na Slovaško, res nisem misli, da bom tako uspešen. Najprej sem bil presrečen z prvo štartno pozicijo in. Za dirko sem vedel, da bom lahko na stopničkah, ampak, da sem zmagal brez večjih težav, to mi res veliko pomeni. Tudi druga dirka je bila uspešna. Bil sem drugi in tudi tega mesta sem zelo vesel, saj so bili pogoji zares težki. Nihče ni vedel, katere pnevmatike naj namesti, tako da je bila v igri sreča. Jaz sem izbral kar dobro kombinacijo, tako da mi je samo zadnje 4 kroge popustila prva guma, vendar sem z bojem uspel zadržati drugo mesto. Zahvalil bi se vsem, ki so me podpirali skozi celotno sezono, sponzorjem, prijateljem in seveda moji mali ekipi, ki je delo opravila odlično,«je po dirki povedal Prosenik.

Prvenstvo Alpe Adria je bilo s tem vikendom zaključeno. Janez je kljub temu, da ni nastopil na treh dirkah sezono končal na 5 mestu.

Ekipa pa se že odpravlja proti Franciji, saj je na koledarju še zadnja dirka za World Endurance Chapionship in sicer prestižna dirka 24h Le Mansa, kjer bo za francosko ekipo Flembbo odpeljal še zadnjo dirko v sezoni. Dirka se začne v soboto 15.09.2014 ob 15h in konča v nedeljo 16.09.2014 ob 15h.

REZULATI PRVE DIRKE

1.JANEZ PROSENIK BMW (SLO)

2.ROLAND RESCH BMW (AUT)

3.PAWEL SKOPEK BMW (PL)

REZULATI DRUGE DIRKE

1.BERTO CAMLEK YAMAHA (SLO)

2.JANEZ PROSENIK BMW (SLO)

3.TOMAS BERGHAMER SUZUKI (AUT)

‹ nazaj

Komentarji (1)

18.9.2014OceniPolde 
Moto klub Trebnje ima prvaka! Bravo Janez

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava